Home ΚΥΠΡΟΣ Ιωνάς για κάρτα οπαδού: «Αναμένεται να αρχίσει η έκδοση στις αρχές του...

Ιωνάς για κάρτα οπαδού: «Αναμένεται να αρχίσει η έκδοση στις αρχές του Σεπτέμβρη»

Ionas


Νέες δηλώσεις από τον Ιωνά Νικολάου για την κάρτα οπαδού και την εφαρμογή της στα γήπεδα. Μιλώντας στην ημερίδα «Όχι Βία στα Γήπεδα» δεν έχασε ασφαλώς την ευκαιρία να αναφερθεί στο σχέδιο του για άδεια γήπεδα, γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Καλώ, λοιπόν, όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά να λάβουμε δυναμικά μέτρα για να καταστήσουμε τους αθλητικούς μας χώρους, ασφαλείς και «προσβάσιμους» από όλους».

Κάλεσε την Αστυνομία «να δράσει με περισσότερη αποφασιστικότητα και να επιδείξει μηδενική ανοχή, σε οποιονδήποτε ανεξαιρέτως προβαίνει σε βίαιες ή ανάρμοστες συμπεριφορές στους αθλητικούς χώρους».

Παρακάλεσε την ΚΟΠ «να αυξήσει τις ποινές της και, ταυτόχρονα, να ενεργήσει κατά τρόπο αποφασιστικό έναντι των Σωματείων, ώστε να καταβάλλουν την αποζημίωση των Επιτηρητών Σταδίων, καθώς επίσης και την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να προχωρήσει σε αυστηρότερους ελέγχους και να μην επιδείξει οποιαδήποτε έκπτωση κατά τη διαδικασία έκδοσης των ετήσιων πιστοποιητικών ασφαλείας των γηπέδων».

Συνέχισε λέγοντας: «καλώ τα Σωματεία να συμμετέχουν στα προγράμματα πρόληψης, τα οποία ετοιμάζονται και σύντομα θα εκδώσει ο ΚΟΑ, βάσει προτύπων καλών πρακτικών που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, με στόχο την πρόληψη των φαινομένων χουλιγκανισμού, της παραβατικότητας και της βίαιης συμπεριφοράς».

«Είναι μέσα από την εμπλοκή των ίδιων των Σωματείων και την επιρροή προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, που θα προκαλέσουμε τον κάθε φίλαθλο-οπαδό, να σκέφτεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια τις συνέπειες για την ομάδα του και τους κινδύνους για τους φιλάθλους ή οπαδούς της άλλης ομάδας. Των Σωματείων, που ενώ ξοδεύουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ξένων παικτών, εγνωσμένης και μη αξίας, παραγνωρίζουν τον 12ο παίκτη, τον πιο δυνατό τους παίκτη, που είναι ο φίλαθλος, στον οποίο πρέπει να επενδύσουν και έχουν χρέος να μεριμνήσουν για την ασφάλειά του, όταν τον καλούν να στηρίξει την ομάδα του».

«Ανάλογη είναι η ευθύνη και της ΚΟΠ η οποία σίγουρα είναι ο μόνος κερδισμένος απ` αυτή την υπόθεση γιατί ουσιαστικά η ΚΟΠ είναι εκείνη η οποία εισπράττει τα πρόστιμα, τα καταθέτει στα ταμεία της και μερικά απ` αυτά μπορεί να τα επιστρέφει στις ομάδες. Οφείλετε κύριοι κάποια απ` αυτά τα χρήματα -γιατί είναι και οι καλύτερες σας πελάτες – να τα επενδύσετε στην πρόληψη».

«Παρά τις αντιδράσεις, παρά τον πόλεμο που εξακολουθούμε να δεχόμαστε για την προώθηση της κάρτας φιλάθλου, την κατάργηση δηλαδή του φαινομένου των κουκουλοφόρων, το μήνυμα που στέλλω εκ μέρους αυτής της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο: Στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, πρόσβαση θα έχουν στα γήπεδα όσοι αγαπούν και τιμούν το άθλημα. Ήρθε η ώρα, τα γήπεδά μας να γίνουν τροφοδότες του «ευ αγωνίζεσθαι»…Δεν έχουν πια θέση στα γήπεδα εκείνοι, οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτά για να εκτονώσουν άλλες απόκρυφες δομές, άλλα κακά φαινόμενα της ίδιας της κοινωνίας μας».

Για την έκδοση της κάρτας φιλάθλου είπε: «’Εχει τροχοδρομηθεί και για τον σκοπό αυτό έχει καθοριστεί χρονολογικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να αρχίσει η έκδοση στις αρχές του Σεπτέμβρη, ακολουθώντας πλήρως τις διαδικασίες διαφάνειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή».

Πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, προωθείται η σταδιακή εγκατάσταση του συστήματος ταυτοποίησης στα γήπεδα, καθώς και η εκπαίδευση των ατόμων που θα εμπλέκονται στη διεκπεραίωση των διαδικασιών του όλου συστήματος, έχοντας λάβει υπόψη καλές πρακτικές άλλων χωρών, που έχουν εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα και απόψεις ειδικών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος».

Δεν άφησε εκτός τα ΜΜΕ: «Σημαντικός είναι και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και είναι ευκαιρία σήμερα να στείλουμε γενικότερα το μήνυμα, γιατί τα ΜΜΕ έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης να προβάλλουν τα σωστά πρότυπα, εκείνα που προτάσσουν την πολιτισμένη συμπεριφορά, αντί να προβάλλουν όσους μετείχαν σε πράξεις βίας, σε εμπρηστικές δηλώσεις και να στέλνουν μηνύματα, τα οποία από μόνα τους προκαλούν πράξεις βίας».