Home ΚΥΠΡΟΣ Η διάσκεψη της ΑΕΚ για τη διαιτησία

Η διάσκεψη της ΑΕΚ για τη διαιτησία

aek-diaskepsi


Δημοσιογραφική διάσκεψη για τη διαιτησία πραγματοποίησε η ΑΕΚ. Αναλυτικά όσα δημοσίευσε η ομάδα της Λάρνακας:

Δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα (08/02) στα γραφεία του Σωματείου από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η διάσκεψη αφορούσε την διαιτησία και στους εκπροσώπους του Τύπου μίλησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Άντρος Καραπατάκης, ενώ στο πάνελ βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, Αντρέας Λευκαρίτης, Ιωσήφ Φράγκος, Γιώργος Σάββα και Εύμαιος Ευθυμιάδης.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου:

«Φίλες και Φίλοι,

Σας καλοσωρίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Από την ανάληψη της Διοίκησης του Σωματείου μας πριν από δύο χρόνια θέσαμε τους ακόλουθους στόχους:

  • Την οικονομική εξυγίανση του Σωματείου,
  • Την δημιουργία δικού μας γηπέδου, και
  • Την δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ποδοσφαιρικής ομάδας που μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να ανταγωνιστει τις παραδοσιακές ομάδες τίτλων.

Το ευτύχημα για την ΑΕΚ και το δυστύχημα για κάποιους άλλους, ήταν ότι όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Η ΑΕΚ σήμερα έχει σχεδόν πλήρως οικονομικά εξυγιανθεί και είναι καθόλα αποδεκτό ότι αποτελεί μοντέλο οικονομικής διαχείρισης. Το γήπεδο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, αναμένοντας την ολοκλήρωση του πριν από την έναρξη της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου, και η ποδοσφαιρική μας ομάδα τερμάτισε πέρσι στην 2η θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα στο νήμα από ένα πέναλτι, ενώ φέτος από την 13η αγωνιστική, βρισκόταν μέχρι και χθες στην πρώτη θέση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα επιτεύγματα που προανέφερα έχουν επιτευχθεί με άκρως πρωτοποριακά για το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, ποιοτικά μέσα. Η παρούσα διοίκηση είναι στην διαδικασία ανέγερσης του γηπέδου χωρίς κρατική ή άλλη βοήθεια, η οικονομική εικόνα του Σωματείου είναι αποτέλεσμα επιστημονικής και μεθοδικής εργασίας, με ταυτόχρονη αγωνιστική εξέλιξη της ομάδας , παρουσιάζοντας, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο ποδόσφαιρο που βλέπει η χώρα, με σύγχρονη αντίληψη του αντικειμένου και ιδιαίτερα ελκυστικό για τον θεατή.

Φαίνεται όμως ότι αυτά δεν αρκούν για μία ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα το Σωματείο μας μπορεί να περηφανεύεται ότι σε αυτή την πορεία διατήρησε τις αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τόσο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όσο και των δημοτών της πόλης μας ευρύτερα. Μακριά από το παρασκήνιο, με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, με σεβασμό στον αντίπαλο και στο fair play, αποφεύγοντας να εμπλακεί στο ατελείωτο παιχνίδι του παραλόγου με την διαιτησία. Αυτό ήταν, είναι και θα παραμείνει το DNA μας.

Με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πορευτήκαμε, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο προσδίδουμε αξία στο αθλημα που υπηρετούμε, και συνδραμουμε θετικα στην βελτίωση του ταλαιπωρημένου Κυπριακού ποδοσφαίρου. Ελπιζαμε οτι έτσι θα κερδίζαμε και τον σεβασμό της διαιτησίας, η οποία σεβόμενη τον εαυτό της, θα κατέληγε στο ορθό συμπέρασμα ότι αυτή η ομάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί αξιοκρατικά και δίκαια, ότι σε αυτή την ομάδα αξίζει μία ευκαιρία.

Φαίνεται ότι πιθανόν να είχαμε λάθος.

Η ΑΕΚ έχασε πέρσι το πρωτάθλημα για ένα πέναλτι που κανένας δεν είδε. Εντούτοις κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν στην θέση της ΑΕΚ βρισκόταν η οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Η φετινή ΑΕΚ έχει με διαφορά το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο. Έχει ανακηρυχθεί  ομάδα ήθους στις δύο τελευταίες σεζόν, και παρόλα αυτά εφετος έχει δεχθεί τις περισσότερες κίτρινες κάρτες,  έχει κερδίσει τα λιγότερα πέναλτι από κάθε άλλη ομάδα της πρώτης εξάδας και έχει δεχθεί τις περισσότερες κόκκινες από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος. Στα δε 3 από τα 4 τελευταία παιχνίδια, από τότε δηλαδη που απέκτησε διαφορά έξι βαθμών από την δεύτερη θέση, αναγκάζεται να αγωνίζεται με 10 ποδοσφαιριστές.

Το θέμα δεν είναι αν έχουν δοθεί λανθασμένα σφυρίγματα εναντίον μας, ομολογουμένως λανθασμένα σφυρίγματα υπήρξαν και υπέρ μας. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αξιολογώντας την συνολική εικόνα. Θα μείνουμε ομως ως εδώ,  τονιζοντας ότι αυτη είναι η πρώτη και ευελπιστούμε, η τελευταία φορά που αναφερόμαστε στην διαιτησία.

Μετά την λήξη και του τελευταιου αγώνα, δικαιολογημένα δημιουργήθηκε η εικόνα εντός της τάξεως του Σωματείου και των φιλάθλων μας ευρύτερα ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση, ότι μάλλον η στάση της διοίκησης είναι λανθασμένη, ότι η ομάδα είναι απροστάτευτη λόγω της πολιτικής του «καλού παιδιού», ότι δεν διαμαρτυρόμαστε, ότι δεν έχουμε προσβάσεις στο παρασκήνιο, ότι δεν είμαστε επιθετικοί, ότι δεν κάνουμε ότι κάνουν οι άλλοι για να διεκδικήσουμε επί ίσοις όροις αυτό που δικαιούμαστε. Δεν το κρύβουμε ότι προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα και ακολούθησαν σειρά συσκέψεων.

Ομολογούμε ότι σήμερα, ευτυχώς ή δυστυχώς, θα ακολουθήσουμε την ίδια μοναχική πορεία. Ο χαρακτήρας τόσο του υποφαινόμενου, όσο και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν μας επιτρέπει να αλλάξουμε πορεία, επειδή πολύ απλά δεν ξέρουμε άλλο τρόπο να ενεργήσουμε. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η επαγγελματική και κοινωνική μας καταξίωση δεν μας επιτρέπει να παρεκκλίνουμε από τις αξίες και τις αρχές μας. Θα μείνουμε σταθεροί στα αξιώματα τα οποία μας πρεσβεύουν.

Αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τίτλους, ε λοιπόν ας μην τους πάρουμε. Αν για να πάρουμε τίτλους θα πρέπει να πέσουμε επίπεδο και να ξεκινήσουμε την ανάρτηση πολεμικών ανακοινωθέντων για την διαιτησία ή τους αντίπαλους μας, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούμε σε μία μάχη  που θα πληγώσει αυτό που είμαστε και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

Ας το καταλάβουν και το χωνέψουμε όλοι λοιπόν ότι η ΑΕΚ θα παλέψει μόνο με έννομα και ηθικά αποδεκτά μέσα και όπου μας βγάλει. Ας το καταλαβουν και το χωνέψουν όλοι ότι η ΑΕΚείναι και θα παραμείνει παρούσα  και υποσχόμαστε ότι θα το παλέψει μέχρι τέλους με τιμιότητα και πίστη στις αρχές των ανθρώπων που την διοικούν.

Όπως εμείς αγωνιζόμαστε δίκαια, έχουμε απαίτηση και από τους αρμόδιους φορείς να προστατέψουν την τιμιότητα και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και να παιχτεί το παιχνίδι στα ίσα. Θα  απαιτήσουμε να συναντηθούμε με διάφορους οργανωμένους φορείς συμπεριλαμβανομένου του Πρόεδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ, της Επιτροπής Διαιτησίας και του ΔΣ του Συνδέσμου Διαιτητών και Παρατηρητών Κύπρου, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε  την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Τέλος, καλούμε τον κόσμο μας να παραμερίσει την όποια πικρία ή και οργή που δικαιολογημένα  νιώθει και να την αντικαταστήσει με περηφάνια.

Περηφάνια διότι χαίρεται να βλέπει το ποδόσφαιρο που η ομάδα του παρουσιάζει στο γήπεδο, διότι σύντομα θα έχει  δικό του γήπεδο, διότι έχει ένα υγιές Σωματείο  το οποίο διοικηταί με τον τρόπο που αρμόζει στο ήθος του ΔΣ, και διότι η ομάδα του πρωταγωνιστεί με καθαρά χέρια.

Καλούμε τον περήφανο κόσμο της ΑΕΚ καθώς και τον υπόλοιπο φίλαθλο κόσμο της Λάρνακας να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μας, δίνοντας βροντερό παρών στους αγώνες της ομάδας μας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε την τίμια μάχη μας.

Σας ευχαριστώ»!

Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις.

Για το αν έχει μερίδιο ευθύνης και η ομάδα: «Πάντα το πρώτο μερίδιο ευθύνης το έχει η ομάδα και οι παίκτες. Αλλά στους τελευταίους τέσσερις αγώνες είδαμε μια εχθρική διαιτησία. Η τακτική κόκκινων καρτών για να εξοντώσουν και να την ρίξουν από βαθμολογία, ήταν κάτι που έγινε».

Για τον λόγο που έχει αυτές τις διαιτησίες η ΑΕΚ: «Μια μικρή δημοσκόπηση να κάνετε και να ρωτήσετε τον κόσμο γιατί η ΑΕΚ αντιμετωπίζει αυτή τη διαιτησία, θα πάρετε την απάντηση. Και εσείς και εμείς ξέρουμε ποιος είναι».

Για την δήλωση του Προέδρου της ΚΟΠ: «Η δήλωση αυτή ήταν εντελώς ατυχής. Αυτή η δήλωση χρησιμοποιείται από αντίπαλο Σωματείο».

Για το αν ικανοποιεί η 2η και η 3η θέση: «Είμαστε αρκετά φιλόδοξοι, δεν μας ικανοποιούν αυτές οι θέσεις. Από την 6η αγωνιστική έστελνα βιντεάκια στην Ομοσπονδία για την ανομοιομορφία των φάσεων».

Για την δήλωση του Προέδρου του ΑΠΟΕΛ: «Είναι προτιμότερο να κάνετε εσείς ένα σχόλιο στην δήλωση ότι πρέπει να το χωνέψουμε ότι το ΑΠΟΕΛ θα πάρει το πρωτάθλημα. Προτιμήσαμε να μην απαντήσουμε, όσο αδικημένοι και αν νιώθουμε δεν θα το πράξουμε».

Για ξένους διαιτητές: «Νομίζω είναι μια καλή επιλογή η κάθοδος των διαιτητών, αν δεν αλλάξει κάτι. Πέρσι χάσαμε το πρωτάθλημα με ένα πέναλτι που δεν το βρίσκεις ούτε στο Google Maps».