Home TOP NEWS Αποφασίζουν για σταδιακή άρση των μέτρων

Αποφασίζουν για σταδιακή άρση των μέτρων


Ημέρα αποφάσεων η σημερινή. Η επιστημονική ομάδα παρουσίασε χθες το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Διυπουργική Επιτροπή το πλάνο για την σταδιακή άρση των μέτρων και το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη θα λάβει σήμερα στις 11.30 το πρωί τις τελικές αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε δηλώσεις χθες μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, για οριστικοποίηση της απόφασης για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε κατά τη σύσκεψη τις θέσεις, αλλά και τις απόψεις των μελών της επιστημονικής ομάδας, επί του πλάνου που ετοίμασε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως σημείωσε, οι προτάσεις των επιστημόνων λήφθηκαν υπόψη και κατά τη διαδικασία καταρτισμού του όλου πλάνου από τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία όπως πρόσθεσε, συνεκτίμησε όλα τα επιστημονικά, οικονομικά, αλλά και κοινωνικά δεδομένα.

«Αποφάσεις επί του θέματος θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο και ακολούθως αμέσως μετά θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις των αποφάσεων αυτών», ανέφερε.

Η πρώτη φάση και οι εκπλήξεις

Η άρση των μέτρων θα γίνει σε τέσσερις φάσεις αρχής γενομένης από τη Δευτέρα τέσσερις Μαΐου, οπότε θα να επαναλειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις ο κατασκευαστικός τομέας, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και οι λαϊκές αγορές.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε ότι «θα υπάρξουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται πολύ αυστηρά για το πως θα διακινείται και ο κόσμος και το προσωπικό που εργάζεται μέσα σε χώρους τέτοιους που θα υποδέχονται κόσμο.»

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης επισημαίνει ότι «θα επιτηρούνται και από αστυνομία και από τους επιθεωρητές υπουργείων και από την πολιτική άμυνα».

Ενώ όπως αποκάλυψε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, σήμερα θα υπάρξουν και θετικές εκπλήξεις.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «με την ανακοίνωση των μέτρων θα υπάρξει κάτι και για πολλά άλλα που δεν έχουν συζητηθεί ακόμα. Θα υπάρξουν και εκπλήξεις με άλλα λόγια. Θετικές ναι».

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα αυξηθεί και ο αριθμός των επιτρεπόμενων διακινήσεων ανά ημέρα.
Θα διαφοροποιηθεί και το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει χαλάρωση και όσον αφορά στην άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι «το 6 θα παραμείνει το 9 θα αλλάξει».

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος είπε ότι «η άποψη η δικιά μου είναι ότι από τη στιγμή που ανοίγεις κάποιες επιχειρήσεις και ο κόσμος θα διακινείται. θα πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα στο πολίτη να τα επισκέπτεται τα μαγαζιά αυτά.»

Υποχρεωτική θα καταστεί όπως όλα δείχνουν και η χρήση προστατευτικής μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους.
Ανοίγουν σύντομα οι εκκλησίες

Σχετικά σύντομα και υπό όρους θα επιτραπεί και ο εκκλησιασμός των πιστών αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Μαρία Κολιού, με τους επιδημιολόγους ωστόσο να τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις λειτουργίες που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Η κ. Κόλιου ανέφερε ότι «θα ανοίξουν σχετικά σύντομα και πάλι υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή οι ηλικιωμένοι οι οποίοι και συνήθως πηγαίνουν στις εκκλησίες θα πρέπει να προστατευτούν. Εκεί είναι η χρυσή τομή που δεν έχουμε ακόμα βρει πως θα γίνει αυτό.

Το ζήτημα συμπερίληψης του εκκλησιασμού στις πρώτες φάσεις χαλάρωσης των μέτρων θα τεθεί στο επίκεντρο συζήτησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Πηγή: ant1.com.cy