Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σήμερα, στις 06:40 το πρωί σε ηλικία 81 ετών, μετά από πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην Αρχιεπισκοπή.
Η Εκκλησία της Κύπρου θρηνεί και οι καμπάνες στις εκκλησίες κτυπούν πένθιμα.
Τοποτηρητής του θρόνου μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Η Ιερά Σύνοδος ετοιμάζεται για έκτακτη σύνοδο για να αποφασιστεί πότε και πως θα γίνει η κηδεία του Αρχιεπισκόπου και η έκθεσή σε λαϊκό προσκύνημα.
Το ιατρικό ανακοινωθέν
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ εκοιμήθη τη Δευτέρα, η ώρα 06:40 π.μ., σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν ο Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς.
Όπως αναφέρεται, ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του».
«Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του», προστίθεται.
Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ υπήρξε «εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου».
«Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του», καταλήγει
Η πορεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου
Ο Αρχιεπίσκοπος (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.
Αρχιεπισκοπική εκλογή
Μετά από τη μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ελβετία το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β΄ . Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και, όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ, ήταν ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Στις εκλογές για ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, έλαβε στην λαϊκή ψήφο λίγο περισσότερο από 8%. Ανθυποψήφιοί του ήταν τότε ο Κύκκου Νικηφόρος και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Τον Νοέμβριο του 2006, στην ψήφο των εκπροσώπων των πιστών, ο Νικηφόρος πήρε 46 ψήφους, ο Αθανάσιος 45 και ο Χρυσόστομος έλαβε 9. Στην κάλπη των ex officio εκπροσώπων, ο Κύκκου πήρε 11 ψήφους, ο Λεμεσού 7 και ο Χρυσόστομος 12. Στην κάλπη των γενικών αντιπροσώπων ο Λεμεσού πήρε 48 ψήφους και προκρίθηκε στην τελική φάση της ψηφοφορίας, ο Κύκκου 46 και ο Χρυσόστομος 6, τρεις δηλαδή λιγότερες από τον πρώτο γύρο. Στην κάλπη των ex officio, η οποία θα αναδείκνυε τον δεύτερο υποψήφιο αρχιεπίσκοπο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού ενίσχυσε τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τελικοί υποψήφιοι αναδείχθηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού και ο Επίσκοπος Κύκκου έμεινε εκτός εκλογικής διαδικασίας. Μετά ο Πάφου και ο Νικηφόρος ήλθαν σε συμφωνία και οι αντιπρόσωποι του Νικηφόρου ψήφισαν τον Χρυσόστομο για Αρχιεπίσκοπο.
Έργο
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρχιεπίσκοπος έθεσε στόχους για καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου και δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ειδικότερα, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που ακολούθησαν μετά το 2013, καθοριστική ήταν η συμβολή του Αρχιεπισκόπου στη θεσμοθέτηση κοινωνικών παντοπωλείων για βοήθεια και στήριξη ατόμων και οικογενειών που είχαν ανάγκη ακόμη και για βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα
Όραμα ζωής για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ήταν η δημιουργία του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Ο Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτος, σταυροειδής μετά τρούλου και διαθέτει 4 καμπαναριά. Τα θυρανοίξια του Ναού τελέστηκαν στις 25 Μαρτίου 2021 το πρωί της Κυριακής των Βαΐων. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιουνίου 2021, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα.
Ο Αρχιεπίσκοπος πέτυχε την ανέγερση του ναού, παρά τις πολλές και έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η χωροθέτησή του στον συγκεκριμένο χώρο.
Ενήμερος για το Κυπριακό
Ενήμερος για όλες τις ενέργειες που αφορούν στο Κυπριακό ήταν πάντοτε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. Είχε στενή συνεργασία με τους Προέδρους της Δημοκρατίας και άμεση ενημέρωση για τις κατά καιρούς εξελίξεις εκφράζοντας τις θέσεις του σε όλες τις κρίσιμες καμπές στην πορεία του Κυπριακού μετά την ανάδειξή του στον Αρχιεπισκοπικό θώκο. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δηλώσεις του, όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για άλλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα προκάλεσαν αντιδράσεις. Είχε τη φήμη ανθρώπου που δεν μασούσε τα λόγια του.
Πρόσφατα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, ο Αρχιεπίσκοπος παρά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η υγεία του, δεν είχε χάσει το χιούμορ του. Κατά τη συνομιλία τους τον ρώτησε εάν υπάρχει προοπτική για το κυπριακό. Ο Πρόεδρος του ανέφερε ότι θα ζητήσει ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Αρχιεπίσκοπο να απαντά, «το εύχομαι».
Πηγή: ant1live.com