Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Στοίχισαν 250.000 ευρώ οι απουσίες των τραυματιών

Στοίχισαν 250.000 ευρώ οι απουσίες των τραυματιών


Πρόκειται για έμμεση απώλεια χρημάτων που περνάει απαρατήρητη, αλλά στο τέλος της ημέρας στοιχίζει σημαντικά

Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους / “Η καθημερινή”

Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα οκτώ ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας πέρασαν αρκετό χρόνο στο ιατρικό δελτίο και αν υπολογίσουμε το σύνολο των ημερών που απουσίασαν σε συνάρτηση με τις ετήσιες απολαβές τους, οι απώλειες για το «τριφύλλι» ήδη ανέρχονται στο τεράστιο ποσό των 250.000 ευρώ περίπου.

Και πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά μέσα σε διάστημα σχεδόν πέντε μηνών και με τη σεζόν 2012-13 να έχει μπροστά της ακόμη αρκετούς μήνες, αναμένεται πως το ποσό αυτό θα μεγαλώσει και άλλο. Πρόκειται για μια έμμεση απώλεια χρημάτων που αν και περνάει απαρατήρητη, εντούτοις στο τέλος της ημέρας στοιχίζει σημαντικά στην Ομόνοια.

Ποιος φταίει…
Το κόστος από τις απουσίες των τραυματιών εκτοξεύτηκε στο ποσό των 250.000 ευρώ κυρίως λόγω των τριών μακροχρόνιων απουσιών των Μπρούνο Αγουιάρ, Ανδρέα Αβραάμ και Γιώργου Εφραίμ. Οι τρεις αυτοί παίκτες είχαν μυϊκά προβλήματα ήδη από την περσινή χρονιά, την περίοδο που η Ομόνοια συνεργαζόταν ακόμη και με το ιατρικό κέντρο Camp 8. Από εκεί και πέρα, είναι αξιοσημείωτο πως τα περισσότερα προβλήματα τραυματισμών της φετινής χρονιάς προέκυψαν από κτυπήματα στην προπόνηση (Ζοάο Άλβες, Μαργκάσα) ή σε παιχνίδια (Ασίς, Λεάντρο, Αντράντε), με τα μυϊκά προβλήματα από την άλλη να είναι λιγοστά και κυρίως ολιγοήμερα, κάτι που πιστώνεται στη δουλειά που γίνεται από τον Άλεξ Κάσερες και το ιατρικό τιμ της ομάδας, που ανέλαβε μεγαλύτερο ρόλο μετά τη διακοπή της συνεργασίας με το Camp8.

Οι μακροχρόνιοι απόντες
Ο Μπρούνο Αγουιάρ προχώρησε στις αρχές Νοεμβρίου στο Μόναχο σε επέμβαση στη βουβωνική χώρα, αφού η αγωγή στην οποία υποβλήθηκε στην αρχή της χρονιάς για να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημά του δεν βοήθησε. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έχασε περίπου 35 μέρες προπόνησης, ενώ είναι εκτός και από τα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα η απουσία του να έχει ήδη αγγίξει τις 65 μέρες, που μεταφράζεται σε 75.000 ευρώ απώλεια. Πλέον, ο Πορτογάλος προπονείται ατομικά και αν επιστρέψει στη δράση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η απουσία του θα στοιχίσει στην Ομόνοια γύρω στις 100.000 ευρώ.

Σοβαρά προβλήματα από πέρσι κουβαλούσαν και οι Ανδρέας Αβραάμ και Γιώργος Εφραίμ, με τους δύο Κύπριους διεθνείς να συνεχίζουν να υποφέρουν και τη φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει ήδη αρκετές εβδομάδες προπόνησης. Ο Αβραάμ υποφέρει από πρόβλημα στους κοιλιακούς και από την 1η Οκτωβρίου που τέθηκε νοκ-άουτ μέχρι σήμερα, έχει απουσιάσει περίπου 55 μέρες, που μεταφράζεται σε απώλειες 34.000 ευρώ. Ο αριστερός εξτρέμ βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες στο Μόναχο όπου ακολουθεί εξειδικευμένη προετοιμασία, μετά την αγωγή για ενδυνάμωση που έκανε (δεν προχώρησε σε επέμβαση) και αναμένεται με την επιστροφή του στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα να αρχίσει προπονήσεις. Έτσι οι απώλειες από την απουσία του ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 40.000 ευρώ.

Παρόμοιο πρόβλημα ήταν αυτό του Γιώργου Εφραίμ. Ο δεξιός εξτρέμ αντιμετώπιζε πρόβλημα από πέρσι στους προσαγωγούς, με αποτέλεσμα να χάσει τη φετινή προετοιμασία στην Πολωνία, αφού αναγκάστηκε να μεταβεί στο Μόναχο για ειδική αγωγή. Από την 1η Ιουλίου που ήταν εκτός, επανήλθε στις προπονήσεις στα μέσα Αυγούστου και αφού έχασε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ενώ απουσίασε και ένα δεκαήμερο στις αρχές Νοεμβρίου. Οι συνολικά 55 μέρες που ήταν εκτός, στοίχισαν στην Ομόνοια γύρω στις 34.000 ευρώ.

Αρκετές μέρες, συνολικά 60, απουσίασε και ο Ζοάο Πάολο Αντράντε, για διάφορους λόγους. Αρχικά η αργοπορημένη έλευσή του στο «Ηλίας Πούλλος» τον κράτησε εκτός μέχρι να ανεβάσει τη φυσική του κατάσταση, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε κτύπημα στον αχίλλειο τένοντα σε προπόνηση και απουσίασε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο Πορτογάλος ήταν εκτός και το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη λόγω των ραφών στο γόνατο από κλωτσιά στο ματς με την ΑΕΛ, ενώ έχασε και 15 μέρες προπονήσεων τον Νοέμβριο λόγω της εξάρθρωσης ωμοπλάτης που υπέστη με τη Δόξα. Ο Αντράντε απουσίασε 60 μέρες, με τη ζημιά να φτάνει τις 30.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι τραυματίες
Ο Λεάντρο απουσίασε φέτος συνολικά 15 μέρες, λόγω τραυματισμών που είχε σε δύο παιχνίδια. Με τον ΑΠΟΕΛ υπέστη διάταση μυός μετά από κτύπημα και αποχώρησε στο 19΄ και έκατσε την επόμενη εβδομάδα, ενώ με την Αλκή ένιωσε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς (λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε από πέρσι), ζήτησε αλλαγή στο ημίχρονο, έμεινε όμως στον αγωνιστικό χώρο, σκόραρε στο 72΄ και ακολούθως βγήκε. Οι συγκεκριμένες ενοχλήσεις παραλίγο να του στοιχίσουν τη συμμετοχή με τον Απόλλωνα, όμως την τελευταία στιγμή έπαιξε και μάλιστα σκόραρε. Ο συνολικά μισός μήνας απουσίας του Βραζιλιάνου κόστισε στην Ομόνοια 8.500 ευρώ.

Ο Ρενάτο Μαργκάσα κτύπησε στο γόνατο σε προπόνηση στα τέλη Οκτωβρίου και έμεινε εκτός μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, συνολικά 25 μέρες, αφού πρώτα πέρασε από θεραπεία και ακολούθως ενδυνάμωση. Η απουσία του μεταφράστηκε σε ποσό 13.000 ευρώ.

Ο μυϊκός τραυματισμός του Ζοάο Άλβες σε προπόνηση τον κράτησε εκτός για ένα δεκαήμερο περίπου στις αρχές Οκτωβρίου, απουσία που κόστισε στην Ομόνοια κοντά στις 5.000 ευρώ.

Η περίπτωση του Ασίς
Ο πιο ποιοτικός παίκτης στο ρόστερ της Ομόνοιας, ο Νούνο Ασίς, είναι ιδιόμορφη περίπτωση. Έχασε διάσπαρτα αρκετές προπονήσεις μέσα στη σεζόν, αφού δέχτηκε πάμπολλα κτυπήματα, με αποκορύφωμα τις ραφές που χρειάστηκε να κάνει μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ. Παρόλα αυτά ο Πορτογάλος δεν έλειψε από κανένα ματς λόγω τραυματισμού (έχασε το ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ λόγω της κόκκινης που είδε με την ΑΕΛ), με το σερί αυτό να διακόπτεται αυτή την εβδομάδα, αφού κόντρα στον Απόλλωνα (10η αγωνιστική) δέχτηκε κτύπημα μόλις στο 1ο λεπτό και υπέστη κάταγμα στα πλευρά. Αν υπολογίσουμε τις μέρες που αναμένεται να απουσιάσει ο Ασίς, περίπου ένας μήνας, καθώς και τις μέρες που ήδη έχασε προπονήσεις, η απουσία του θα κοστίσει γύρω στις 30.000 ευρώ.

Πολύ σημαντική η αποκατάσταση
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα σε ό,τι αφορά το ιατρικό κομμάτι στο ποδόσφαιρο είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών. Όπως βλέπουμε και στην περίπτωση της Ομόνοιας, η κάθε μέρα την οποία απουσιάζει παίκτης λόγω τραυματισμού, κοστίζει χρήματα. Οι ομάδες του εξωτερικού, κυρίως των μεγάλων πρωταθλημάτων, είναι στελεχωμένες με ολόκληρες «στρατιές» γιατρών και επιστημόνων, αφού επιθυμούν να μικραίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο απουσίας ενός τραυματία. Αν ένας παίκτης αναμένεται να είναι εκτός για τέσσερεις εβδομάδες και επιστρέψει στις δυόμισι, αυτό μεταφράζεται σε κέρδος χιλιάδων ευρώ, έτσι γίνεται αντιληπτή η σημαντικότητα της γρήγορης και σωστής αποκατάστασης.

Στην Ομόνοια σύναψαν συνεργασία πριν από λίγα χρόνια με το γαλλικό ιατρικό κέντρο Camp 8 (το οποίο κόστιζε αρκετά χρήματα στο «τριφύλλι»), για να μικραίνουν τον χρόνο απουσίας των τραυματιών, όμως τελικά η συνεργασία διακόπηκε φέτος για δύο λόγους, για οικονομικούς κυρίως και επειδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες.

Αντ’ αυτού, πλέον, στην Ομόνοια φρόντισαν να αποκτήσουν τον έμπειρο Άλεξ Κάσερες, ο οποίος ανέλαβε την εκγύμναση της ομάδας, ενώ στελέχωσαν το ιατρικό τιμ με ικανούς επιστήμονες. Και για ακόμη σοβαρότερα θέματα αποκατάστασης και εξετάσεων, οι παίκτες των πρασίνων αποστέλλονται σε ιατρικό κέντρο του Μονάχου στη Γερμανία, όπου το κόστος είναι μικρότερο σε σύγκριση με το Camp 8.