Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Φιάκκου για ύποπτα παιχνίδια: «Υπήρξε καταγγελία για παιχνίδι Α’ κατηγορίας»

Φιάκκου για ύποπτα παιχνίδια: «Υπήρξε καταγγελία για παιχνίδι Α’ κατηγορίας»


Στον ΣΠΟΡ FM 95 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με την Στέλλα Σωκράτους, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παιχνίδια που είχαν ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στην Β’ κατηγορία.

Οι δηλώσεις της:

Για τα έσοδα από το στοίχημα που γνώρισαν μεγάλη αύξηση: «Να λάβουμε υπόψη μας ότι το 2022 υπήρχε και το Μουντιάλ που είναι ένας λόγος που αυξήθηκε το ποσό στα στοιχήματα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η σταθερή άνοδος που παρατηρείτε στον τομέα. Αυξάνεται η αξιοπιστία των εταιριών. Μεταφέρεται η παράνομη δραστηριότητα στις νομότυπες εταιρείες. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Για το που κατανέμονται τα ποσά: «Το πόσο τον 900+ εκατομμύριων προκύπτει από τη συμμετοχή στο στοίχημα είτε στο διαδίκτυο, είτε στα πρακτορεία. Το ποσό που στοιχημάτισαν οι παίκτες στα πρακτορεία ανέρχεται στα 275 εκ. και στο διαδίκτυο ανέρχεται στα 683 εκ. Κάτι που διευκρινίζουμε συνεχώς είναι ΄ότι τα έσοδα που στοιχηματίζοντα δεν είναι πραγματικό χρήμα αλλά ένα ανακυκλώσιμο ποσό. Το ποσό που επιστράφηκε στους παίκτες ανέρχεται στα 843 εκ.».

Πως γίνεται ο διαμοιρασμός των χρήματων: «Το ποσό το οποίο θα λάβει ο ΚΟΑ επανέρχεται στα 2+ εκ και το ποσό που μένει παραμένει στο ταμείο της Αρχής. Με βάσει την νομοθεσία ο ΚΟΑ δίνει το 1,5% στην ΚΟΠ και το υπόλοιπο 0.5% στις άλλες ομοσπονδίες. Από το 2% της εισφοράς λαμβάνουν το 1.5%, νομίζω ειναι υπεραρκετό. Δεν νομίζω να ειναι λίγα. Μιλάμε μόνο για το στοίχημα. Αν για διάφορους άλλους λόγους προκύπτουν άλλα ζητήματα αυτά δεν ήρθαν ενώπιον μας. Ενώπιον μας δεν έχουμε κάποιο αίτημα όπως αυξηθεί το ποσοστό. Από διάφορες άλλες Ομοσπονδίες έχει έρθει, αλλά από την ΚΟΠ δεν κατατέθηκε κάτι.

Για το αν ειναι ανησυχητικά τα ποσοστά της Κύπρου: «Δεν ειναι χαμηλό το ποσό, αλλά δεν ειναι και σε εξωφρενικά επίπεδα. Αυτό θα το δούμε και στη ερευνά που θα κάνουμε τέλη Μαρτίου. Θα δούμε κατά πόσο αυτή η άνοδος δικαιολογείται. Τέλος Μάρτιου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της δεύτερης Παγκύπριας ποσοτικής ερευνάς. Κατά ποσό έχει αυξηθεί η προβληματική ενασχόληση. Η προβληματική και παθολογική παίκτες ανέρχονται στο 6%. Με βάσει τα μέτρα που λαμβάνουμε ευελπιστούμε να μειωθεί. Δεν μπορούμε μέσα σε εάν εκτός να το κάνουμε. Χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Σε βάθος χρόνου να διαφοροποιηθεί η κουλτούρα για αυτό και έχουμε δράσεις σε σχολεία.

Για τις ευθύνες των εταιριών: «Οι στοιχηματικές εταιρείες πρέπει να βάζουν όρια στοιχήματος. Να βοηθάνε τους παίκτες. Να τους υπενθυμίζουν ότι πρέπει να βάζουν όρια. Είναι υποχρέωση των εταιριών να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα.».

Για τα ύποπτα παιχνίδια στην Κύπρο: «Κατά διαστήματα υπάρχουν καταγγελίες. Φέτος είχαμε μια περίπτωση. Ήταν σε παιχνίδι Α’ κατηγορίας (δεν συνδέεται με την ανακοίνωση που έβγαλε η ΚΟΠ) . Τώρα αναμένουμε εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια από τη Αστυνομία. Δεν μπορώ να πως ποιο παιχνίδι επειδή είναι σε διερεύνηση. Ήταν πρόσφατα το παιχνίδι. Αυτό που πράττουμε ως Αρχή ειναι ότι ομάδες που παρουσιάζουν αυτές τις ύποπτες συμπεριφορές θα βγαίνουν από το στοίχημα».