Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Υπουργός Δικαιοσύνης για συνδέσμους: «Θέλουμε να είναι υπό την εποπτεία των σωματείων»

Υπουργός Δικαιοσύνης για συνδέσμους: «Θέλουμε να είναι υπό την εποπτεία των σωματείων»


Υπάρχει η πολιτική βούληση για αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανέφερε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Ανέφερε ότι έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και αυτά που δεν ήταν προς δημοσίευση. «Προχωράμε τάχιστα στο κομμάτι της άμεσης λήψης μέτρων για την οπαδική βία», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη λειτουργία της κάρτας οπαδού, απάντησε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, οι πρόνοιες και ο τρόπος λειτουργίας της είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο εργαλείο που εφόσον εφαρμοστεί επακριβώς η πρόνοια του νόμου, θα βοηθήσει τα μέγιστα στο κομμάτι του περιορισμού της βίας.

«Για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, η κάρτα οπαδού υπάρχει μεν αλλά όχι στην πλήρη εφαρμογή της. Η πλήρης εφαρμογή της κατά γράμμα με βάση τις πρόνοιες θα βοηθήσει πάρα πολύ και είναι ένας στόχος που η Κυβέρνηση έχει θέσει ώστε να εφαρμοστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι, υπάρχει πρόνοια που ακόμα και με τη σύλληψη ενός ατόμου μέσω του αρμοδίου οργάνου που είναι ο ΚΟΑ, είτε εκδίδεται διάταγμα δικαστηρίου είτε αναστέλλεται η ισχύς της κάρτας φιλάθλου μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση. «Εφόσον εκδοθεί αθωωτική απόφαση τότε επανέρχεται ο φίλαθλος και κάνει τη νέα του αίτηση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους συνδέσμους φιλάθλων, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης, τα σωματεία από τη μία λένε ότι είναι ανεξάρτητοι σύνδεσμοι εγγεγραμμένοι περισσότεροι με των περί ιδρυμάτων και σωματείων νόμο, δεν ελέγχονται από αυτούς, σε άλλες περιπτώσεις όμως υπάρχει μία άμεση ή έμμεση διασύνδεση των ποδοσφαιρικών εταιρειών ή σωματείων με τους αντίστοιχους συνδέσμους φιλάθλων.

«Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτοί οι σύνδεσμοι από ένα υγειές σωματείο να μετατρέπεται σε ένα σωματείο, ένα χώρο ή υποστατικό στο οποίο κατά καιρούς διαπράττονται διαφόρων ειδών αδικήματα», τόνισε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η πολιτεία δεν έχει τίποτε με τους συνδέσμους φιλάθλων, απλά αυτό που θέλουν είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Δεν είναι δυνατόν ένας σύνδεσμος να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα χρώματα, εμβλήματα και λάβαρα ενός σωματείου αλλά το ίδιο το σωματείο να λέει ότι δεν έχει σχέση με τον σύνδεσμο και ότι είναι ανεξάρτητος. Αυτό πρέπει να σταματήσει και ο καθένας να αναλάβει τον ρόλο του», είπε.

Τόνισε επίσης ότι, από τη στιγμή που μία ομάδα επιτρέπει να χρησιμοποιούνται τα χρώματα και εμβλήματα της ομάδας, σημαίνει ότι είναι συνδεδεμένο είτε όχι διαφορετικά θα απαγορεύσει τη χρήση αυτών των στοιχείων.

«Οι περισσότεροι σύνδεσμοι δεν έχουν τις σχετικές άδειες λειτουργίας. Αυτό που θέλουμε είναι σε κάποιο βαθμό οι σύνδεσμοι να είναι κάτω από την εποπτεία των σωματείων εφόσον συνδέονται άμεσα», κατέληξε.

Πηγή: sigmalive.com