Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ «Θα τον πουλήσω εκατομμύρια»

«Θα τον πουλήσω εκατομμύρια»

sak_7253


Ανδρέας Σταυρινίδης / ΠΟΛΙΤΗΣ 01-03-13

Σε σκληρό πόκερ εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, πριν το ναυάγιο της μεταγραφής του Δημήτρη Χριστοφή στη Ροστόφ.

Μπορεί η μετακόμιση του 24χρονου άσου στη ρώσικη ομάδα να χάλασε, ωστόσο, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα εξελίχθηκαν από την ημέρα που οι άνθρωποι της Ροστόφ ενδιαφέρθηκαν για τον παίκτη.

Η επικοινωνία μεταξύ Ομόνοιας και Ροστόφ φαίνεται να ξεκίνησε από δύο φίλους και πρώην συνεργάτες. Ο Μίονταγκ Μπόζοβιτς υπήρξε συμπαίκτης με τον Σοφόκλη Σοφοκλέους στον ΑΠΟΠ/Κινύρα, ενώ συνεργάστηκαν αργότερα και στον πάγκο της Πάφου.

Ο Μπόζοβιτς έψαχνε παίκτες καλούς που αγωνίζονται στο νησί μας, ο Σοφοκλέους του πρότεινε να παρακολουθήσει τον Δημήτρη και όταν το έκανε έτριβε τα μάτια του. Ακτινογραφώντας τον στα παιχνίδια με Δόξα και Ανόρθωση (κάποιες πληροφορίες λένε πως τον παρακολούθησε και στο φιλικό της Κύπρου με τη Σερβία), εντυπωσιάστηκε και άναψε πάραυτα πράσινο για την απόκτησή του.

«Μέσα σε έναν χρόνο αυτόν τον παίκτη θα τον πουλήσω εκατομμύρια σε μεγάλη ομάδα, στην Αντζί, στη Ζενίτ ή κάπου αλλού. Πρόκειται για μεγάλο ποδοσφαιριστή και τα προσόντα του θα εντυπωσιάσουν πολλές ομάδες», έλεγε τόσο στους στενούς του συνεργάτες όσο και σε ανθρώπους της Ομόνοιας.

Έγιναν δεκάδες συζητήσεις από τότε μεταξύ των ιθυνόντων των δύο ομάδων (ειδικά με τον αντιπρόεδρο και τον νομικό σύμβουλο των Ρώσων) και τελικά οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέληξαν στις 700.000 ευρώ. Συν τις 50.000 ευρώ που θα χάριζε ο «Τζίμης» από τα δεδουλευμένα του, συν τα χρήματα που θα γλύτωνε η Ομόνοια από το συμβόλαιό του μέχρι τη λήξη της χρονιάς, το ποσό που θα κέρδιζε το «τριφύλλι» ήταν μεγαλύτερο. Επαφές έγιναν και στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ροστόφ.

«Θα κάνω τα πάντα…»
Κύριος απέναντι στον Δημήτρη Χριστοφή στάθηκε όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της Ομόνοιας Στέλιος Μυλωνάς. Είχε διάφορους ενδοιασμούς και αλλεπάλληλες συζητήσεις με μέλη του συμβουλίου και υπήρχαν δύο σχολές σκέψης για την οικονομική πτυχή του θέματος.

Η πρώτη ήταν να δοθεί ο παίκτης και να επωφεληθεί η Ομόνοια τώρα με ένα μεγάλο ποσό, καλύπτοντας αρκετές από τις σημαντικές τρέχουσες ανάγκες της. Και η δεύτερη, παραμένοντας ο Χριστοφή, θα βοηθούσε για είσοδο στην τετράδα, εκεί όπου θα έρθουν χρήματα στα ταμεία από τους αγώνες μπαράζ, αλλά και θα συνεισφέρει στον στόχο της κατάκτησης του κυπέλλου. Όλοι τους, όμως, εκτιμούσαν πως «αν δεν πωληθεί τώρα, αυτό θα γίνει το καλοκαίρι».

Ο κ. Μυλωνάς βασανιζόταν δικαιολογημένα για την πολύτιμη μονάδα που θα χάσει, την ίδια ώρα όμως δεν μπορούσε να αρνηθεί στον παίκτη να υλοποιήσει το μεγάλο του όνειρο και του έλεγε: «Ήσουν πολύ εντάξει μαζί μας, ποτέ δεν μας δημιούργησες πρόβλημα παρά το ότι σου οφείλαμε χρήματα και θα κάνω τα πάντα για να σε βοηθήσω».

Όταν χάλασε το deal
Παρότι η μεταγραφή του παίκτη σκάλωνε στη διαφωνία Ομόνοιας-Ροστόφ για το πόσα χρήματα θα δίνονταν αμέσως και πόσα αργότερα, απέμενε η προφορική συμφωνία μεταξύ παίκτη και Ρώσων να μεταφερθεί στο συμβόλαιο.

Την περασμένη Τρίτη η Ροστόφ έστειλε τελικά υπογεγραμμένο και σφραγισμένο συμβόλαιο στην πλευρά του παίκτη για να το υπογράψει.

Εκεί διαπιστώθηκε όμως ότι παραλείπονταν σημαντικές λεπτομέρειες της προφορικής συμφωνίας και χωρίς χρονοτριβή η πλευρά του παίκτη προέβη στις απαραίτητες διορθώσεις, την ώρα που άρχισε η δυσανασχέτηση για τη στάση των Ρώσων που… εμφανίστηκαν με συμβόλαιο μόλις μία μέρα πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Κι αυτό με παραλείψεις!

Αφού οι εκπρόσωποι του παίκτη έκαναν τις απαραίτητες διορθώσεις, τους στάλθηκε το ανανεωμένο συμβόλαιο για να το υπογράψουν εκ νέου και να το στείλουν πίσω, αλλά αυτό δεν έγινε. Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε ότι οι Ρώσοι έστειλαν το νέο συμβόλαιο, αλλά ανυπόγραφο αυτήν τη φορά. Κι όλα αυτά λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος.

Κάτι που αναιρείτο στη γραπτή συμφωνία ήταν μια σημαντική προκαταβολή στον παίκτη -που ήδη συμφωνήθηκε- όπως και ο τρόπος αποπληρωμής του στη συνέχεια. Υπάρχουν κι άλλα σημεία που η πλευρά του παίκτη έφερε ένσταση.

Προτάθηκε, επίσης, να σημειωθεί στο συμβόλαιο πως αν η οποιαδήποτε πλευρά δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα μπορεί η άλλη να διακόψει μονομερώς τη συνεργασία.

Οι Ρώσοι αποδείχτηκαν σκληροί διαπραγματευτές καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, ενώ στο τέλος επέδειξαν κωλυσιεργία, γεγονός που ξένισε τους αντιπροσώπους του παίκτη.

Το θέμα δεν ήταν ότι δεν κατοχυρωνόταν ο παίκτης στο συμβόλαιο που έστειλαν σε πρώτη φάση (άλλωστε υπάρχει και η λύση της προσφυγής στη ΦΙΦΑ), αλλά ότι ο τρόπος που προσέγγισαν την τελευταία στιγμή τη μεταγραφή δεν ήταν ο καλύτερος. Μάλλον ερασιτεχνικός για μια επαγγελματική ομάδα. Ίσως να κατάλαβαν ότι ο Χριστοφή ζητούσε τη μεταγραφή του και έτσι άρχισαν να αναιρούν τις συμφωνίες.

Διαφωνίες υπήρξαν και για τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου. Η Ροστόφ επιθυμούσε να τον αποκτήσει για τέσσερα χρόνια, η πλευρά του παίκτη πρότεινε τρία, ωστόσο, αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε με τις μέρες και έγινε αυτό που ήθελαν οι εκπρόσωποι του Δημήτρη Χριστοφή.

Το ποσό που θα εισέπραττε ο παίκτης συνολικά ξεπερνούσε το ενάμισι εκατομμύριο, καθώς υπήρχαν και αρκετά μπόνους! Ποσό υπέρογκο για να αρνηθεί, ακόμη και με τις αλλαγές στους όρους στο συμβόλαιο!

Τα χρήματα, όμως, δεν ήταν το παν για τον ίδιο και το ναυάγιο της μεταγραφής τελικά δεν τον απογοήτευσε καθόλου, παρόλο που η επιθυμία του τις προηγούμενες μέρες ήταν να πάρει τη μεταγραφή.

Με τα χρήματα που του προσφέρονταν θα μπορούσε να πήγαινε ακόμη και με οποιουσδήποτε όρους επέβαλλαν οι Ρώσοι. Θα έστελνε μήνυμα στους εκπροσώπους του να κλείσουν πάραυτα τη μεταγραφή.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις Ομόνοιας-Ροστόφ, η αρχική πρόταση των Ρώσων ήταν μικρότερη, αλλά με κάποια μικρή ρήτρα μεταπώλησής του. Διαφώνησαν οι πράσινοι, αφού απαιτούσαν περισσότερα χρήματα αμέσως.

Αυτό που φαινόταν πως θα χαλάσει τη μεταγραφή ήταν το έμβασμα που καθυστερούσε να μπει στον λογαριασμό της Ομόνοιας (500.000 ευρώ αμέσως και 200.000 αργότερα). Σε τελική ανάλυση δεν ήταν αυτό το μεγάλο πρόβλημα που επέφερε ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.