Home TOP NEWS Η ευρωπαϊκή πυξίδα δείχνει νοτιοανατολικά

Η ευρωπαϊκή πυξίδα δείχνει νοτιοανατολικά

omo-dinamo-b60


Η Ομόνοια μπαίνει αύριο το απόγευμα στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Κύπρο και στο μυαλό της θα περιστρέφεται -όπως είναι άλλωστε και αναμενόμενο- το πρώτο ευρωπαϊκό της παιχνίδι.

 

Λίγες ώρες πριν από την πτήση της και συγκεκριμένα το μεσημέρι, το όνομά της θα μπει ως seeded στην κληρωτίδα του Γιουρόπα Λιγκ, όπου και θα μάθει τον αντίπαλό της στον 1ο προκριματικό γύρο, και στον 2ο προκριματικό αν προκριθεί.

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, sentragoal.com.cy

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι πράσινοι θα είναι στους δυνατούς μέχρι και τον γ’ προκριματικό εφόσον φυσικά ξεπεράσουν τα πρώτα δύο εμπόδια.

Οι πρωτευουσιάνοι, λοιπόν, θα γνωρίζουν αύριο σίγουρα τον αντίπαλό τους στον α’ προκριματικό, στο δεύτερο γύρο όμως είναι πολύ πιθανόν να πέσουν σε θεωρητικό αντίπαλο (σ.σ. νικητή ζευγαριού). Μειωμένες μεν αλλά υπαρκτές δε, είναι οι πιθανότητες στον 2ο προκριματικό να μάθουν αντίπαλο και όχι νικητή ζευγαριού.

Ας πάμε όμως κατευθείαν στο ψητό και να προσπαθήσουμε ν’ απαντήσουμε την ερώτηση «Τι να περιμένει η Ομόνοια από την αυριανή κλήρωση;».

Το «Goal» επιχείρησε να αναλύσει τις προοπτικές της προκλήρωσης που θα γίνει αύριο το πρωί, από την οποία θα γίνουν γνωστοί οι πιθανοί αντίπαλοί των πρωτευουσιάνων. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι περιθώριο λάθους ασφαλώς και υπάρχει, μιας και η προκλήρωση είναι πολύπλοκη.

Κι αυτό γιατί κατά την τοποθέτηση ή τον καθορισμό των ομίλων λαμβάνονται υπόψη δύο στοιχεία: α) Ο γεωγραφικός διαχωρισμός των ομάδων και β) η αγωνιστική ισορροπία μεταξύ των ομίλων της προκλήρωσης. Έχουμε και λέμε, λοιπόν, ότι στον α’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνιστούν 102 ομάδες, 56 seeded και ισάριθμες unseeded.

Λόγω των δύο πιο πάνω κριτηρίων, η Ομόνοια θα έχει σαφώς λιγότερες από 56 πιθανές αντιπάλους και κατά 80% θα μπει σε (γεωγραφικό) όμιλο με ομάδες από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, την Αλβανία, τη Βοσνία, το Καζακστάν, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τα Σκόπια και τη Σλοβενία.

Απ’ εκεί και πέρα, το 20% που απομένει είναι οι πιθανότητες να «περισσέψουν» ορισμένες ομάδες από χώρες που, μετά τον γεωγραφικό διαχωρισμό, δεν θα τοποθετηθούν στην κεντροευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά στη δική μας περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δηλαδή, μιλάμε για ομάδες από το Λουξεμβούργο, το Σαν Μαρίνο, και ενδεχομένως από την Ανδόρα ή ακόμη και από τη Μάλτα που βεβαίως είναι χώρα του νότου και όχι της κεντρικής Ευρώπης.

Οι πιθανότητες, λοιπόν, της Ομόνοιας να ταξιδέψει στα Βαλκάνια για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς είναι αυξημένες, κάτι το οποίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια (Μαυροβούνιο σεζόν 2014-15, Βουλγαρία 2013-14 και Σκόπια 2010-11).

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμικότητα των ομάδων των χωρών που προαναφέραμε, οι πράσινοι αναμένεται ότι στον α’ προκριματικό γύρο θα αντιμετωπίσουν μία ομάδα του χεριού τους, ενώ στον β’ προκριματικό γύρο θα χρειαστούν λίγη τύχη στην κλήρωση για ν’ αποφύγουν κάποιες ζόρικες ομάδες.

Ωστόσο, για να μπορούμε να μιλούμε χειροπιαστά θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα την κλήρωση, όπου θα μάθουμε τον αντίπαλο του «τριφυλλιού» και μετά να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας.