Home TOP NEWS Πολλά μέτωπα…

Πολλά μέτωπα…

loris-doros-agis (2)


Η εξεύρεση νέου προέδρου, τα κριτήρια Μαρτίου και η άφιξη του Νίκου Νταμπίζα είναι τα εξωαγωνιστικά θέματα που απασχολούν την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Δημοσιεύθηκε στο K SPORTS της Καθημερινής / Του Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Η φετινή αγωνιστική σεζόν στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα είναι μία από τα ίδια για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Γι΄ άλλη μια χρονιά η ομάδα έχει υπέρτατο στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, μένοντας πολύ πίσω από τις άλλες διεκδικήτριες του τίτλου. Ο στόχος του κυπέλλου ασφαλώς παραμένει, με το «τριφύλλι» να αντιμετωπίζει στα ημιτελικά την ΑΕΚ, όμως για έναν σύλλογο του μεγέθους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, οτιδήποτε άλλο πέρα από το πρωτάθλημα, δεν αποτελεί επιτυχία.

Παρά την απώλεια του πρωταθλήματος, στο γήπεδο υπάρχουν ακόμη στόχοι, αφού πρέπει να κλειδωθεί η έξοδος στο Europa League ενώ το κύπελλο είναι τρόπαιο, αν και δευτερεύον. Την ίδια στιγμή, εκτός αγωνιστικών χώρων, γίνονται εντατικές διεργασίες σε τρία μέτωπα, με κρίσιμες τις εξελίξεις για τους πρασίνους.

Στην πράσινη ατζέντα είναι οι διοικητικές διεργασίες ενόψει της εκλογικής Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει σε περίπου τρεις μήνες, οι προσπάθειες επιτυχούς περάσματος των κριτηρίων Μαρτίου και η έλευση του νέου τεχνικού διευθυντή Νίκου Νταμπίζα. Με το πιο κάτω ρεπορτάζ, επιχειρούμε να δώσουμε την πλήρη σημερινή εικόνα στα τρία αυτά θέματα.

Τα διοικητικά
Η ημερομηνία της εκλογικής Γενικής Συνέλευσης, όπου θα αναδειχθεί το νέο 15μελές διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τη διετία 2016-2018 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Σίγουρα όμως θα λάβει χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα συνεχίσει στην προεδρία ο Δώρος Σεραφείμ. Αν και ο νυν πρόεδρος δεν έχει γνωστοποιήσει δημόσια τις προθέσεις του, όλα δείχνουν ότι από το καλοκαίρι του 2016 την προεδρία του «τριφυλλιού» θα αναλάβει νέο πρόσωπο, αφού οι διεργασίες που γίνονται, αυτό δείχνουν.

Ο επιχειρηματίας Πόλυς Μαλούππας είπε «όχι» στην πρόταση να κατέλθει επικεφαλής του 15μελούς συνδυασμού, όμως η άρνησή του δεν ήταν απόλυτη σε ό,τι αφορά στη διοικητική εμπλοκή. Ο ίδιος ενισχύει οικονομικά το σωματείο εδώ και χρόνια, όμως δεν είναι σε θέση λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων να αναλάβει την προεδρία. Αναμένεται όμως να αποτελέσει μέλος του νέου διοικητικού σχήματος.

Λώρης Κυριάκου
Το «όχι» του Πόλυ Μαλούππα για την προεδρία, σημαίνει πως συνεχίζονται οι διεργασίες για να εξευρεθεί νέος επικεφαλής. Όπως μαθαίνει η «Κ», αυτός ενδέχεται να είναι ο ιατρός Λώρης Κυριάκου. Το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, όμως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι δύσκολα θα εκτοπίσει κάποια από τα φαβορί για μια έδρα στη νέα Βουλή. Στην περίπτωση λοιπόν όπου ο κ. Κυριάκου δεν εκλεγεί βουλευτής, τότε αναμένεται το όνομά του να προωθηθεί για επόμενος πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ο ίδιος είχε βγει μπροστά και στο τέλος του 2013, ως υποψήφιος πρόεδρος, όμως κάποιες απειλές προς άτομα της οικογένειάς του, τον ώθησαν τελικά να αποσυρθεί. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε ότι «η απόσυρση του ενδιαφέροντος οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους. Με την εκδήλωση του ενδιαφέροντός μου για την προεδρία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μια ομάδα λεγόμενων Ομονοιατών χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και άλλα μέσα υπέβαλαν τα παιδιά μου κάτω από τεράστια πίεση και προκάλεσαν πρόβλημα στην οικογένειά μου. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο».

Δύο και πλέον χρόνια μετά, τα δεδομένα δείχνουν διαφορετικά. Ο Λώρης Κυριάκου αποτελεί σαφώς πιο συναινετική επιλογή για την προεδρία, ενώ πληροφορίες μας κάνουν λόγο ότι ήδη προσέγγισε τη Θύρα 9, με σκοπό να κτίσει ένα κλίμα ενότητας, κάτι που χρειάζεται το σωματείο.

Οι υπόλοιπες θέσεις
Όσον αφορά στις υπόλοιπες θέσεις του νέου 15μελούς Δ.Σ. της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κυκλοφόρησε το όνομα του μέλους του Δ.Σ. της Cyta, Νικόλα Γεωργιάδη, ενώ ακούγονται και άλλα άτομα που δεν έχουν αποτελέσει μέλη συμβουλίων του σωματείου. Από τα νυν μέλη του Δ.Σ., αναμένεται πως θα είναι σίγουρα στο συνδυασμό οι Χρίστος Νεοφύτου, Φώτος Ιωάννου και Αντρέας Πασιουρτίδης, ενώ και άλλα μέλη του Δ.Σ. θέλουν να συνεχίσουν και αυτό μάλλον θα συμβεί.

Το σίγουρο με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι πως το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα ηγείται από νέο πρόσωπο και με νέα μέλη να το απαρτίζουν.

Όσο για τον αντίπαλο συνδυασμό που ανακοινώθηκε υπό τον Μιχάλη Ιορδάνους, η ιδιαιτερότητα των εκλογών στην ΟΜΟΝΟΙΑ (που το προτιμώμενο από τον σκληρό πυρήνα του σωματείου 15μελές σχήμα δύσκολα σπάζει) σημαίνει ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι να καταφέρει να βάλει μερικά άτομα στο συμβούλιο. Αυτό αν δεν υπάρξει κάποια συνεργασία όλων των πλευρών, αφού το γεγονός ότι ο Ιορδάνους και η πλευρά του επίσημα έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να έρθουν σε σύγκρουση με κανέναν, ίσως να βοηθήσει στη δημιουργία κάποιας συνεργασίας.

Τα κριτήρια Μαρτίου
Για τέταρτο συνεχόμενο Μάρτιο οι διοικούντες την ΟΜΟΝΟΙΑ βγαίνουν δημόσια και ζητάνε από τον κόσμο να στηρίξει οικονομικά, για να περάσει το σωματείο χωρίς κυρώσεις τον έλεγχο των κριτηρίων της UEFA. Σε αντίθεση, όμως, με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος οι οπαδοί του «τριφυλλιού» δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό φαίνεται και από τη χαμηλή κίνηση διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας για την προσεχή σεζόν 2016-17.

Επίσημα, η διοίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ γνωστοποίησε πρόσφατα ότι χρειάζεται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να περάσει τον έλεγχο του Μάρτη, ένα ποσό που προκάλεσε έκπληξη, αφού η γενικότερη εντύπωση που υπήρχε ήταν πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο τα προηγούμενα χρόνια. Και από τη στιγμή που οι πωλήσεις διαρκείας φέτος δεν πάνε καλά, μένει να φανεί το μέγεθος του σκοπέλου που έχει να διαχειριστεί το συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πάντως, ήδη ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής χρημάτων (η γνωστή ως… «ττενέκκα»), με συγκεντρώσεις Ομονοιατών σε διάφορα μέρη της Κύπρου.

Ο τεχνικός διευθυντής
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται στην Κύπρο ο Νίκος Νταμπίζας, για να κλείσει το θέμα της ανάληψης του πόστου του τεχνικού διευθυντή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο παλαίμαχος Ελλαδίτης αμυντικός, που εργάστηκε στο ίδιο πόστο στον Παναθηναϊκό μεταξύ καλοκαιριού του 2013 και Νοεμβρίου 2014, ήρθε ήδη δύο φορές στην Κύπρο για να συναντηθεί με τους διοικούντες την ΟΜΟΝΟΙΑ και το τεχνικό τιμ και να βάλουν κάτω τον τρόπο που θα εργαστούν.

Ο Νταμπίζας θα αναλάβει πλήρως όλα όσα αφορούν στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και θα είναι ο πρώτος επαγγελματίας απόλυτος άρχων του συγκεκριμένου τμήματος. Ο Ρέι Κλαρκ είχε έρθει πριν λίγα χρόνια ως τεχνικός διευθυντής, αλλά στην ουσία κανείς δεν κατάλαβαινε ποτέ ποιες ήταν οι αρμοδιότητές του, στο σύντομο διάστημα που έμεινε στην Κύπρο.

Ο Ελλαδίτης θα έχει την ευθύνη του στησίματος της ποδοσφαιρικής ομάδας και της λειτουργίας αυτής, σε συνεργασία με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς και τον Κριστόφ Βαζέχα. Ο ίδιος επιλέχθηκε από τη διοίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ λόγω της εμπειρίας του, των διασυνδέσεων που έχει, αλλά και λόγω της πίεσης του κόσμου που ζητούσε την επαγγελματική στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος.