Home TOP NEWS Νεοφυτίδης: “Οι πρώτοι που θέλουν κάθαρση είναι οι ποδοσφαιριστές”

Νεοφυτίδης: “Οι πρώτοι που θέλουν κάθαρση είναι οι ποδοσφαιριστές”

Φιλοξενούμενος στο Αθλητικό Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών Κύπρου), Σπύρος Νεοφυτίδης. Ο κ. Νεοφυτίδης χαρακτήρισε καλό διπλωμάτη τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη ενώ τόνισε πως οι πρώτοι που θέλουν κάθαρση είναι οι ποδοσφαιριστές.


«Πρέπει να ξέρετε ότι οι πρώτοι που έκαναν προσπάθεια και αντέδρασαν για αυτά στημένα είμαστε εμείς οι ποδοσφαιριστές. Ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο δημοσιεύσαμε μία έρευνα που φωτογραφίζει ουσιαστικά τα περιστατικά. Πέρυσι τον Οκτώβριο την παρουσιάσαμε και στο υπουργό και μάλιστα του την αναλύσαμε και εγώ προσωπικά είχα επαφή με τον αρχηγό της αστυνομίας για τα στημένα παιχνίδια και την έλλειψη νομοθεσίας στη χώρα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω, ότι ήδη λάβαμε τις προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης που θα καταβάλει στη βουλή για την νέα νομοθεσία περί στοιχημάτων».

Για το πρόσφατο συμβούλιο και για τις αποκαλύψεις του Κ. Χαραλαμπίδη: «Αυτά γίνονται σε όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο εδώ. Θυμάμαι ένα παιχνίδι που θα έβαζε τον καθένα σε σκέψεις αν είναι στημένο, το 2012, στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ με το γκολ του Αγουέρο στο 90’ που πήρε το πρωτάθλημα η Σίτι. Παντού μπορεί να έχει στημένα παιχνίδια».

Για το αν βγήκαν αποτελέσματα από την έρευνα: «Την έρευνα που κάναμε μπορεί να τη δει όποιος θέλει στην ιστοσελίδα μας. Για να στηθεί ένας αγώνας, δυστυχώς πρέπει να εμπλέκεται έστω ένας ποδοσφαιριστής. Για το λόγω τώρα που ποδοσφαιριστές έστηναν τα παιχνίδια, βγήκαν συμπεράσματα. Πολλοί απειλούνταν από παράγοντες. Γνωρίζαμε και γνωρίζουν ότι λόγω της ελλιπούς νομοθεσίας δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ώστε να βρεθεί μία λύση».

Για το αν η Κεντρική Ομοσπονδία Κύπρου έκανε κάτι όλα αυτά τα χρόνια: «Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις, αλλά λόγω του ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τα θέματα έμειναν στα χέρια της ΚΟΠ και της ΟΥΕΦΑ. Έχω πει πολλές φορές και σε ξένα ΜΜΕ και της Κύπρου ότι μέχρι τώρα κρύβονταν πίσω από τη νομοθεσία. Αυτό που είπαμε εμείς είναι για να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι και όχι οι ομάδες, πρέπει αν υπάρξει νέα νομοθεσία».

Για το ότι η ΟΥΕΦΑ θέλει να υποβιβάζει τις ομάδες που θα δέχονται δύο φορές «κόκκινο φάκελο»: «Αναπόφευκτα θα τιμωρούνται και οι ομάδες».

Και πρόσθεσε: «Παρόλο που κάναμε άλματα προόδου και γλυτώσαμε τον αφανισμό ομάδων, η κατάσταση είναι πολύ κακή στη χώρα. Αν δεν ήταν ο σύνδεσμος μας, για να αποδεχθεί τις μηνιαίες δόσεις για τις παλιές οφειλές των ομάδων (εξαιρούνται οι μεγάλοι που αγωνίζονται στην Ευρώπη), δεν θα είχαμε κυπριακό ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά, πρέπει να πιστώσουμε στην Ομοσπονδία το πρωτοποριακό της σχέδιο με τους μηνιαίους ελέγχους στις ομάδες, γιατί έτσι δεν μπορούν να ξεφεύγουν οι σύλλογοι με βάση αυτά που, μπορούν να πληρώσουν. Το πρόβλημα μας όμως είναι ότι κάποιοι πάντα βρίσκουν τρόπο να αποφεύγουν αυτούς τους ελέγχους».

Για το πιο είναι πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα από το ελληνικό και το κυπριακό: «Δυστυχώς ή ευτυχώς, πάντα ακολουθούμε την Ελλάδα, είναι το πεπρωμένο μας και για τα καλά και για τα κακά. Δεν μπορώ να πω τώρα ποιος έχει το «πάνω» χέρι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα πρωταθλήματα μας είναι σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχουν επαφές».

Για το αν θα βοηθήσει ο Κουτσοκούμνης την Ελλάδα: «Δεν ξέρω, θα δείξει. Ως διπλωμάτης είναι καλός. Το θέμα είναι τι θέλουν οι ομάδες και η ΕΠΟ».