Home TOP NEWS Η ακαδημία και ο Φάνος

Η ακαδημία και ο Φάνος

 


Όπως σημειώσαμε πολλές φορές, η ακαδημία είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει να μπει στο τραπέζι με τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε για να προχωρήσουμε. Το «φυτώριο» παικτών όπως συνηθίζεται να λέγεται, μπορεί να προάγει νεαρούς ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί ΟΜΟΝΟΙΑ και ποια τα ιδανικά της. Στην ακαδημία καλλιεργείται η κουλτούρα της ομάδας και δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ποδοσφαιριστών, δεσμοί οι οποίοι διατηρούνται και προσφέρουν στο μέλλον, όταν οι νεαροί προαχθούν στην αντρική ομάδα. Με σωστές δομές και επαγγελματισμό, αυτοί οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά μιας νέας εποχής όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι αυτόν του κομπάρσου.

Το παράδειγμα του Φάνου Κατελάρη είναι εκεί για να μας θυμίζει τη σημασία της ακαδημίας. Εκτός από το ότι ο Φάνος βοήθησε την ομάδα με ενεργό ρόλο τα τελευταία δυο δύσκολα χρόνια, είναι πιθανόν να φέρει λεφτά στο σωματείο από πιθανή μεταγραφή του. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Κατελάρης αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνας, μιας και δεν θυμόμαστε ούτε εμείς την τελευταία φορά που πωλήσαμε παίκτη της ακαδημίας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ακαδημία να δομηθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε οι νεαροί να παίρνουν ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, όχι από ανάγκη και κατά τύχη, αλλά από μεθοδικότητα και μέσω ενός πλάνου. Πρέπει να είναι έτοιμοι όταν θα αγωνιστούν και όχι να ρίχνονται στον αγωνιστικό χώρο από το πουθενά γιατί δεν υπάρχουν άλλοι να καλύψουν τα κενά.

Παρόμοιες αναφορές είχαμε κάνει όταν Παναγή και Χριστοδούλου έπαιρναν τις πρώτες τους ευκαιρίες με τη φανέλα της πρώτης ομάδας, εξ’ ανάγκης, χωρίς να είναι έτοιμοι, ούτε αγωνιστικά ούτε ψυχολογικά. Γι’ αυτό και προσπαθήσαμε πολλές φορές να τους προστατέψουμε. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος να αναδείξεις ταλέντα και η ακαδημία πρέπει να μπει στις προτεραιότητες της επόμενης διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι επενδύουν εκατομμύρια στα φυτώρια τους. Άλλωστε πρόκειται για επένδυση καθώς είτε θα έχεις νεαρά ταλέντα στην πρώτη ομάδα που θα προσφέρουν για χρόνια (πχ. Μπαρτσελόνα), είτε θα πωληθούν σε άλλες ομάδες (πχ. Άγιαξ). Σε κάθε περίπτωση, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις…