Home TOP NEWS «Ίσως παραταθούν για ακόμη λίγες μέρες τα μέτρα»

«Ίσως παραταθούν για ακόμη λίγες μέρες τα μέτρα»


Ο καθηγητής και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης μίλησε στον Super Sport 104.0 για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τη λήψη έκτακτων μέτρων της Κυβέρνησης που αγγίζουν τον χώρο του ποδοσφαίρου στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας.

«Αυτά τα μέτρα και στην περίπτωση της Λάρνακας μετά την εκδήλωση δύο μεγάλων αλυσίδων στις ομάδες του Εθνικού Άχνας και Σαλαμίνα και αργότερα τον ΑΣΙΛ. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν σε προσπάθεια να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στα αποδυτήρια, δεν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα. Εφόσον απέδωσαν τα μέτρα και αυτή τη στιγμή η Λάρνακα δεν παρουσίασε επιπλέον κρούσματα που να σχετίζονται με αυτές τις περιπτώσεις, κρίθηκε σωστό να εφαρμοστούν σε Λεμεσό και Λευκωσία και ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν κι εκεί. Να δούμε δηλαδή μια πτωτική τάση. Εάν όχι θα επεκταθούν για ακόμη λίγες ημέρες τα μέτρα».

Για το αν θα αρθούν τελικά στις 15 Οκτωβρίου τα μέτρα στη Λάρνακα, είπε: «Οι αποφάσεις παίρνονται από τον Υπουργό. Εάν η εικόνα είναι τέτοια που θα επιτρέπει τη χαλάρωση, θα υπάρξει χαλάρωση. Θα το γνωρίζουμε την προηγουμένη ημέρα ή δύο μέρες πριν. Υπάρχει αυτή η έξαρση το τελευταίο διάστημα, ίσως να παραταθούν ακόμη λίγο τα μέτρα για ασφάλεια περισσότερο. Ελπίζω ο κόσμος να έχει καταλάβει ότι πλέον δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους».

Σε ερώτηση εάν εντοπίστηκε μέχρι σήμερα κάποιο κρούσμα που αφορά οπαδό, είπε: «Δεν υπήρξε κάτι το συγκεκριμένο. Διότι ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και αν κρατούν τις αποστάσεις τότε είναι προστατευόμενοι. Την ώρα των πανηγυρισμών φυσικά πηγαίνουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, όμως πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις».

Για την παρουσία αρκετού κόσμου σε χθεσινά βραβεία στα οποία παρευρέθηκε και ο ίδιος, απάντησε: «Ήταν ανοιχτός χώρος, βάλανε φαναράκια μεταξύ ατόμων που δεν ήταν ζευγάρια ή δεν ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Δεν έχω πάει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο εδώ και αρκετά χρόνια».

Κλείνοντας, αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών και τον χθεσινό εντοπισμό 41 κρουσμάτων, είπε: «Είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός. Είναι ανησυχητικό ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι όλα είναι νεαρής ηλικίας. Αν ο καθένας είναι 10 επαφές, σημαίνει ότι η ομάδα ιχνηλάτησης θα πρέπει να τρέξει 400 άτομα. Επομένως, θεωρητικά, ο καθένας θετικός μπορεί να μολύνει 1-2 άτομα, άρα από τις επαφές μπορούν να μας βγουν άλλα 15 κρούσματα, οπότε καταλαβαίνετε πως μπορεί να μας ξεφύγει η κατάσταση. Ας κάνουμε υπομονή λίγες ημέρες για να ρίξουμε τον αριθμό. Εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος εάν φτάσουμε σε 10άρια, 12άρια, όμως αν πέσουμε κάτω από διψήφιο αριθμό ακόμη καλύτερα. Βλέπουμε περισσότερους πλέουν συμπτωματικούς να βγαίνουν θετικοί. Αν παραμένουν σε αυτά τα νούμερα που βρισκόμαστε τώρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο και δεν το λέω να φοβίσω τον κόσμο»