Με τον ερχομό του Νιλ Λένον αναμένουμε να δούμε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, σε σχέση με αυτό που παρακολουθήσαμε στα δυόμιση χρόνια που ο Χένινγκ Μπεργκ ήταν προπονητής.
Έχει επιθετική φιλοσοφία, θέλει τις ομάδες του να παίζουν ποδόσφαιρο επιβολής ενώ χαρακτηριστικό τους είναι και η οργανωμένη ανάπτυξη από την άμυνα στην επίθεση με την μπάλα κάτω.
Στην αγωνιστική ανάλυση της Σέλτικ για την χρονιά 2019/20, όταν είχε κατακτήσει το νταμπλ, προκύπτουν κάποια στατιστικά τα οποία δεικνύουν τη φιλοσοφία του Λένον.
Kτίσιμο παιχνιδιού
Τη συγκεκριμένη χρονιά η Σέλτικ είχε καταγράψει 529,81 πάσες, μέσο όρο ανά παιχνίδι. Υπήρξε μάλιστα παιχνίδι το οποίο ολοκλήρωσε με συνολική κατοχή μπάλας 86%. Ήταν η ομάδα με τον ταχύτερο τρόπο παιχνιδιού με 17,6 πάσες ανά λεπτό. Προτιμάει το παιχνίδι να κτίζεται με κοντινές πάσες. Χαρακτηριστικό αυτού το γεγονός ότι η Σέλτικ είχε μέσο όσο 33,38 μακρινές μπαλιές ανά παιχνίδι, τον χαμηλότερο στο πρωτάθλημα. Ο μέσος όρος κατοχής μπάλας ανά παιχνίδι έφτασε στο 64,1 τοις εκατό.
261 φορές στο πρωτάθλημα η Σέλτικ κράτησε τη μπάλα για πάνω από 45 δευτερόλεπτα με κορυφαία επίδοση τα 55 δευτερόλεπτα.
Εντυπωσιακό ήταν και το ποσοστό της Σέλτικ στην μετάβαση της από το ένα τρίτο του γηπέδου στο άλλο αφού με 85,5 πάσες ανά ενενηντάλεπτο και με 79 τοις εκατό επιτυχία σε αυτές, μπορούσε να μεταφέρει ορθόδοξα το παιχνίδι από την άμυνα στο κέντρο και από το κέντρο στην επίθεση.
Στο δε επιθετικό τρίτο, το τελευταίο του γηπέδου, είχε 68,38 πάσες μέσο όρο ανά παιχνίδι με το 79 τοις εκατό από αυτές να είναι επιτυχημένες.
Αμυντική οργάνωση
Μόλις 19 γκολ είχε δεχθεί η Σέλτικ σε 30 παιχνίδια. Αναγκάζοντας τους αντιπάλους να τελειώνουν φάσεις από τα 19,38 μέτρα, μέσο όρο, αλλά και δίνοντας έμφαση στις μονομαχίες στον αέρα στην άμυνα, δεν έδινε πολλά δικαιώματα. Επέτρεπε μόλις 7,6 πάσες, μέσο όρο ανά παιχνίδι, από τον αντίπαλο στο αμυντικό της τρίτο και αυτό είναι ενδεικτικό της πρόθεσης για να επανακτά η ομάδα του άμεσα στη μπάλα. Αρνητικό το γεγονός ότι δέχθηκε γκολ από στημένες φάσεις έξι φορές, ποσοστό 32% από τα συνολικά γκολ που δέχθηκε μέσα στη σεζόν.
Στις περιπτώσεις που η ομάδα του χρειάστηκε να αμυνθεί είχε τοποθετήσει τριάδα σε ευθεία γραμμή στο κέντρο, ο ανασταλτικό τους μέσος έδινε βάθος με την τοποθέτηση του μπροστά από τα σέντερ μπακ, ενώ οι ακραίοι επιθετικοί επέστρεφαν και έκλειναν τους διαδρόμους. Διατηρούσε ωστόσο πάντα έναν επιθετικό μπροστά για να εκμεταλλευτεί τυχόν αντεπιθέσεις.
Η μετάβαση στην επίθεση
Αυτό που συνήθιζε να κάνει η ομάδα του Λένον, όταν ανακτούσε την κατοχή όντας αμυνόμενη, ήταν να πάρει το παιχνίδι πίσω, και ακολούθως οργανωμένα να αναπτυχθεί. Ωστόσο σκόραρε 11 τέρματα σε γρήγορες αντεπιθέσεις, 7 περισσότερα από τον μέσο όρο στο πρωτάθλημα.
Δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ταχύτητα σαν προπονητής. Όταν προκύπτουν κλεψίματα στον χώρο του κέντρο, το παιχνίδι πάει κατευθείαν στον ποδοσφαιριστή που είναι τοποθετημένος ψηλά ενώ πέντε ποδοσφαιριστές θα τρέξουν για να τον στηρίξουν στην επίθεση.
Η μετάβαση στην άμυνα
Στις 101,37 φορές, μέσο όρο ανά ενενηντάλεπτο, που η Σέλτικ έχανε τη μπάλα, την επανακτούσε στις 85,5. 13,54 φορές ανά ενενηντάλεπτο η Σέλτικ έκλεψε τη μπάλα στο επιθετικό τρίτο ενδεικτικό του γεγονότος ότι θέλει να βλέπει τους παίκτες του να ασκούν ψηλά πιέσεις στην άμυνα του αντιπάλου. Όταν δεν πετύχαινε αυτό τότε μέσα από την οπισθοχώρηση προσπαθούσε να αναγκάζει τον αντίπαλο σε λάθος στο κέντρο.
Συμπερασματικά:
Στην τελευταία του γεμάτη χρονιά στην Σέλτικ ο Λένον τα πήγε περίφημα. Προχώρησε σε ορισμένες εξαιρετικές μεταγραφές όπως οι Κρίστοφερ Τζουλιέν, Τζέρεμι Φρίμπονγκ, Μοχάμεντ Ελιουνούσι και Γκρεγκ Τέϊλορ ενώ το πιο σημαντικό είναι πως μετά τη φυγή του Μπρένταν Ρότζερς έφερε νέο ενθουσιασμό στην ομάδα του δίνοντας ενέργεια τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Είναι προπονητής ο οποίος δίνει έμφαση στο αποτέλεσμα ενώ καταφέρνει να πάρει το απόλυτο από τους ποδοσφαιριστές του. Έχει επίσης την ικανότητα να διαφοροποιεί την τακτική του αλλάζοντας τον σχηματισμό ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιχνιδιού.
Θέλει να βλέπει την ομάδα του να επιβάλλεται στον αγωνιστικό χώρο, την θέλει επιθετική χωρίς όμως να χάνει την υπομονή της. Θέλει να παίζει σε υψηλό τέμπο, με κοντινές μπαλιές και να αναπτύσει το παιχνίδι μέχρι να φτάσει στο αντίπαλο κουτί. Θέλει η ομάδα του να αποφεύγει τα φάουλ αν και δίνει έμφαση στις κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες και πιέζει πολύ τον αντίπαλο στην άμυνα του.
Δεν είναι προπονητής που φοβάται να διαφοροποιηθεί όταν πρέπει να κυνηγήσει αποτέλεσμα.
Τα συστήματα που παίζει κυρίως είναι το 4-2-3-1 ενώ αρέσκεται και στο 3-5-2.
Πηγή scottishfootballanalysis.com