Home TOP NEWS «Περίπατο» η υγεία σε 13 ματς που… σήκωναν αναβολή, η ΚΟΠ σφύριξε...

«Περίπατο» η υγεία σε 13 ματς που… σήκωναν αναβολή, η ΚΟΠ σφύριξε αδιάφορα!

Η ιστοσελίδα sport-fm.com.cy έφερε το πρώι της Τετάρτης στην δημοσίοτητα ένα σοβαρό θέμα, όσον αφορά τα πολύ ψηλά επίπεδα σκόνης που εδώ και ημέρες πνίγουν ολόκληρη την Κύπρο, φαινόμενο για το οποίο είχαν φροντίσει να ενημερώσουν από πριν οι ειδικοί και για το οποίο η ΚΟΠ ως αρμόδια αρχή του κυπριακού ποδοσφαίρου πρέπει να πάρει θέση και να τοποθετηθεί.


Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας αλλά και στις αρχές αυτής που διανύουμε -ημέρες κατά τις οποίες είχαμε αγωνιστική δράση- ο δείκτης μόλυνσης (PM10) υπερέβη κατά πολύ την οριακή τιμή (50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και η Ομοσπονδία όφειλε (αλλά δεν ήταν υποχρεωμένη) με αποκλειστικό γνώμονα την υγεία των ποδοσφαιριστών/τεχνικών επιτελείων, και των… τολμηρών οπαδών που πήγαν γήπεδο, να αναβάλει παιχνίδια στις πόλεις που ο δείκτης μόλυνσης ξεπερνούσε τις 200 μονάδες.

Όπως σωστά έπραξε, δηλαδή, πριν από πέντε χρόνια με αγώνες των πρωταθλημάτων Grassroots όταν παρατηρήθηκαν παρόμοια καιρικά φαινόμενα κι όπως σωστά ήταν έτοιμη να πράξει πριν από επτά χρόνια όταν και πάλι η σκόνη έκανε τα… δικά της, με σχετική ανακοίνωσή στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 να αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η ΚΟΠ αποφάσισε ότι θα αναβάλει παιγνίδια δεδομένου ότι στην πόλη που θα διεξαχθούν, ο δείκτης μόλυνσης PM10 υπερβαίνει τις 200 μονάδες. Οι μετρήσεις θα ληφθούν γύρω στις 16:00 – 16:30 την ημέρα διεξαγωγής του κάθε αγώνα κατά πόλη».

Οι συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων αφρικανικής σκόνης άγγιξαν το κόκκινο επίπεδο την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Δευτέρα σε Λευκωσία και Λεμεσό, με τον δείκτη μόλυνσης να ξεπερνά τις 200 μονάδες και να φτάνει μέχρι και τις 344.3 (!), κάτι που μπορούσε να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόταν με μια απλή περιήγηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (www.airquality.dli.mlsi.gov.cy). Οπότε, από τη στιγμή που υπάρχει προηγούμενο με αναβολές και παιχνίδια στον «αέρα» λόγω σκόνης που δεν αλλάζει ο βαθμός των κινδύνων που εγκυμονεί, η ΚΟΠ έπρεπε να πάρει μέτρα και να προχωρήσει σε αναβολή αναμετρήσεων Α’ Κατηγορίας, Πρωταθλημάτων Νέων και Βετεράνων και να προστατεύσει άπαντες.

«Αυστηρά ομιλούντες, ναι θα έπρεπε να αναβληθούν παιχνίδια», ανέφερε στην ιστοσελίδα μας μετά από σχετική ερώτηση ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα Και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρύσανθος Σαββίδης και συνέχισε: «Η νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα δεν έχει απαγορευτικές διατάξεις. Όλες οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε με ανακοίνωση για τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα. Εμείς εισηγούμαστε να μη γίνεται οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ανοιχτούς χώρους. Απ’ εκεί και πέρα, ο κάθε εργοδότης πρέπει αναλάβει την υποχρέωση, να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να προστατεύσει τον κόσμο. Εμείς κάνουμε συστάσεις, όμως, η απόφαση αφορά τον κάθε εργοδότη».

Και εδώ λοιπόν είναι που κάποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν…

1) Συμφωνεί η ΚΟΠ πως έπρεπε να αναβληθούν παιχνίδια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης μόλυνσης PM10 υπερέβη τις 200 μονάδες που η ίδια η Ομοσπονδία πριν κάποια χρόνια είχε αποδεχθεί σαν όριο; Αν ναι, τότε γιατί δεν προχώρησε στην αναβολή αναμετρήσεων;

2) Επικοινώνησε κάποιος από την ΚΟΠ με το αρμόδιο τμήμα για την παρακολούθηση, αξιολόγηση και διαχείριση της ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα στην Κύπρο για να ενημερωθεί για το τι πρέπει να πράξει; Κι αν ναι, η απάντηση που πήρε ποια ήταν;

3) Μήπως η ΚΟΠ προτίμησε να αφήσει το θέμα να… περάσει, καθώς στο ενδεχόμενο αναβολών θα ανατραπόταν το πρόγραμμα με τον κίνδυνο να βγει εκτός του αρχικού σχεδιασμού η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί;

Και επειδή πρέπει να μιλάμε με αποδείξεις λαμβάνοντας υπόψην τον δείκτη μόλυνσης κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής δράσης τις προηγούμενες ημέρες, στον πίνακα που ακολουθεί παραθέτουμε τα παιχνίδια που έπρεπε να αναβληθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα που διεξήχθησαν σε Λευκωσία και Λεμεσό, καθώς στις άλλες ελεύθερες πόλεις η μονάδα μέτρησης PM10 ήταν κάτω από 200.

Του Δημοσιογράφου Χρίστου Χρίστου