Home TOP NEWS «Τέσσερις εισηγήσεις και ο χρυσός κανόνας του checks and balances»

«Τέσσερις εισηγήσεις και ο χρυσός κανόνας του checks and balances»


Όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες βράδυ, η μέρα σήμερα ανήκει σε εσάς. Σήμερα έχετε το βήμα να εκφράσετε ανοικτά την άποψη σας. Έχουμε ήδη λάβει πάρα πολλά emails με απόψεις οι οποίες θα κατακλύσουν το OmonoiaNews. Χωρίς καμία λογοκρισία, ελεύθερα και δημοκρατικά!

(Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected])

Η άποψη φιλάθλου ο οποίος επιλέγει να παραμείνει ανώνυμος:

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ΟΜΟΝΟΙΑ, έχουν όλα την ίδια αφετηρία: Δεν υπάρχουν checks and balances. Δηλαδή:

  • Το ΔΣ του Σωματείου φαίνεται ότι δεν ασκεί τον ρόλο του. Όταν ένας ιδιοκτήτης ενοικιάζει μια οικία σ’ ένα πρόσωπο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ενοικιαστής μπορεί να φέρει μπουλντόζα και να αρχίσει να χαλά κολόνες και τοίχους. Έχει ασφαλώς δικαιώματα επί του ακινήτου το οποίο ενοικιάζει, αλλά παράλληλα έχει και υποχρεώσεις όπως το να σέβεται την περιουσία του άλλου. Και όταν δεν τη σέβεται, ο ιδιοκτήτης (στην προκειμένη περίπτωση ο εκπρόσωπος του που είναι το εκλεγμένο από τα μέλη του Σωματείου, ΔΣ) έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα. Λογικά στην αρχή θα προσπαθήσει να τον πιάσει με το φιλότιμο. Μετά θα προσπαθήσει να του δώσει συμβουλές για να διορθωθούν τα προβλήματα. Και αν τελικά διαπιστώσει ότι τίποτα δεν μπορεί να συνετίσει τον ενοικιαστή με την μπουλντόζα, οφείλει να πάρει άλλα μέτρα (στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας)

 

  • Επίσης το ΔΣ της εταιρεία δεν ασκεί τον εποπτικό του ρόλο επί της διεύθυνσης, γιατί στην πραγματικότητα τα ίδια πρόσωπα φορούν δύο καπέλα. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ούτε εδώ checks and balances.

 

  • Η διεύθυνση (η οποία είναι παράλληλα και διοίκηση) δεν ασκεί τον εποπτικό της ρόλο στο προπονητικό κέντρο, γιατί και σ’ αυτή την περίπτωση τα ίδια πρόσωπα φορούν δύο καπέλα. Συνεπώς ούτε εδώ υπάρχουν checks and balances.

 

  • Δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής και ως εκ τούτου στην πραγματικότητα κανένας δεν ασκεί εποπτικό ρόλο επί της τεχνικής ηγεσίας, καθώς και της ομάδας η οποία είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να αναπτύξει τις ακαδημίες και την ομάδα η οποία έχει την ευθύνη να εντοπίζει και να αξιολογεί πιθανούς μεταγραφικούς στόχους. Συνεπώς ούτε εδώ υπάρχουν checks and balances.

Εισηγήσεις για τη συνέχεια

Η χρονιά έχει χαθεί. Θεωρητικά υπάρχουν κάποιες αμυδρές ελπίδες για την κατάκτηση του κυπέλου και τη συνεπακόλουθη εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Και είναι αυτονόητο  ότι πρέπει να διεκδικήσουμε και την τελευταία σταγόνα ελπίδας. Ωστόσο είναι ακόμη πιο σημαντικό να διορθωθούν τα προβλήματα και να μην κρυφτούν κάτω από το χαλί, ακόμη και στο σενάριο που επιτευχθεί τελικά η κατάκτηση του κυπέλου. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τα βρούμε ξανά μπροστά μας (τρανό παράδειγμα η περσινή κατάκτηση του κυπέλου και η εξέλιξη της φετινής χρονιάς).

Κατά την άποψη μου πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Να ξεκαθαρίσει με τρόπο οριστικό το τοπίο όσον αφορά τις σχέσεις του Σωματείου με την εταιρεία. Αν ο μέτοχος της εταιρείας έχει αποφασίσει να αποχωρήσει ή να μειώσει το ποσοστό του φέρνοντας μέσα και άλλους επενδυτές, ας καθίσουν στο  ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΔΣ Σωματείου, υφιστάμενος μέτοχος και πιθανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές) και να βρούνε λύση. Αν το ΔΣ Σωματείου αισθάνεται ότι δεν έχει την τεχνογνωσία να διαχειριστεί μια τέτοια διαπραγμάτευση ας ζητήσει βοήθεια από άτομα τα οποία έχουν τις αναγκαίες γνώσεις και την απαιτούμενη εμπειρία. Στην ανάγκη ας προχωρήσει με αγορά υπηρεσιών από εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Δεν είναι ντροπή να ζητήσει κανείς βοήθεια. Κανένας δεν είναι θεός για να γνωρίζει τα πάντα και να έχει ικανότητες για τα πάντα. Ντροπή είναι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα.

 

  • Να αλλάξει η σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας με τον διορισμό τουλάχιστον δύο ανεξάρτητων μελών (ή περισσότερων αν αυτό είναι εφικτό), οι οποίοι να έχουν εμπειρία στην διοίκηση ποδοσφαιρικών εταιρειών (κατά προτίμηση από το εξωτερικό) και να μην συνδέονται με τον μέτοχο. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να γίνουν ριζικές αλλαγές, αφού τα υπό αναφορά πρόσωπα θα διαθέτουν (λογικά) τεχνογνωσία και εμπειρία. Έτσι θα μπορούν να μεταφέρουν ιδέες οι οποίες εφαρμόζονται στο εξωτερικό με επιτυχία, αλλά και αξιολογούν πρόσωπα και καταστάσεις (διευθυντικό ομάδα, τεχνικό διευθυντή, τεχνική ηγεσία, ποδοσφαιριστές κτλ). Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα να πετιούνται χρήματα σε μια μαύρη τρύπα λανθασμένων αποφάσεων και να έχει η ομάδα τεράστιες απώλειες εσόδων επειδή δεν μπορεί να βαδίσει στον σωστό δρόμο, είναι σε βάρος και της ομάδας και του μετόχου.

 

  • Να διοριστεί διευθυντική ομάδα και το ΔΣ της εταιρείας να περιοριστεί στον εποπτικό του ρόλο. Η διευθυντική ομάδα (τα μέλη της οποία κατά την άποψη μου πρέπει να είναι στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό με εμπειρία στην διοίκηση ποδοσφαιρικών εταιρειών) να αναλάβει να στήσει δομή και να έχει την ευθύνη για την λειτουργία της εταιρείας. Και εδώ ισχύει το ίδιο με πιο πάνω, αφού τα αποτελέσματα της υφιστάμενης κατάστασηςείναι σε βάρος και της ομάδας και του μετόχου.

 

  • Όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις (πρόσληψη τεχνικού διευθυντή, αντικατάσταση ομάδας προγραμματισμού, αντικατάσταση τεχνικής ηγεσίας κτλ) πρέπει να ληφθούν από την διευθυντική ομάδα η οποία βέβαια στη συνέχεια θα κριθεί για τις πράξεις και τις παραλήψεις της. Είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να εφαρμοστεί άμεσα το τελευταίο σημείο. Ας ξεκινήσει όμως η διαδικασία και μέχρι την ολοκλήρωση της (που πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα) ας ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις (πχ η πρόσληψη τεχνικού διευθυντή) με το υφιστάμενο σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.

(Σ.Σ: Σκόπιμα έχω αποφύγει να κάνω ονομαστικές αναφορές, γιατί το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο κάθε πόστο. Άλλωστε και στο παρελθόν που στα υπό αναφορά πόστα βρίσκονταν άλλα πρόσωπα (είτε την εποχή που η ομάδα ήταν στο Σωματείο, είτε μετέπειτα στην εταιρεία) παρατηρήθηκαν τα ίδια προβλήματα για τους ίδιους λόγους. Το πρόβλημα εστιάζεται στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Και αν δεν αλλάξει αυτό καμιά αλλαγή προσώπου δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Ίσως να φέρει κάποιες πρόσκαιρες επιτυχίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα επιστρέψουμε ξανά στα ίδια).

ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΙΩΝΙΑ