Home SPORTS NEWS Λεβαντόφσκι: 9 ιστορίες για το κορυφαίο 9άρι!

Λεβαντόφσκι: 9 ιστορίες για το κορυφαίο 9άρι!


Χρειάστηκε να γίνει πανδημία λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού, ώστε να ψηφιστεί ως κορυφαίος στον κόσμο σε μια σεζόν, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας ποδοσφαιριστής από ομάδα της Bundesliga. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, καθ’ όλα δίκαια, είχε αυτή την ιστορική τιμή.

Ο Πολωνός γκολτζής της Μπάγερν Μονάχου, η ιδανική φανέλα με το «9» αυτή την στιγμή, βρέθηκε κάποτε κοντά στον Παναθηναϊκό, όπως επιβεβαίωσε στο gazzetta.gr ο Γιάτσεκ Γκμοχ. Τι άλλο, όμως, δεν γνωρίζουμε (τόσο καλά έστω) για τον Λέβα;

Ακολουθούν εννέα ιστορίες για το χαρισματικό 9άρι που πήρε το βραβείο «The Best» της FIFA, αφήνοντας πίσω του Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

1. Η απώλεια του πατέρα

Ο αθλητισμός κυλάει στις φλέβες του. Ο πατέρας του Κριστόφ, ο οποίος έφυγε πολύ νέος από την ζωή το 2005 (καρκίνο του πνεύμονα), υπήρξε στα νιάτα του πρωταθλητής Πολωνίας στο τζούντο και μετέπειτα ποδοσφαιριστής σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Η μητέρα του Ιβόνα έπαιξε βόλεϊ σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως κάνει και η αδελφή του Μιλένα. Το μεγάλο του παράπονο; Ότι ο πατέρας του δεν πρόλαβε να τον δει να γίνεται επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

2. Σάντουιτς με μπέικον

Πιτσιρικάς ήταν υπερβολικά αδύνατος, παρ’ ότι έδειξε από πολύ μικρός το ταλέντο του με την μπάλα στα πόδια. «Τα πόδια του ήταν κανιά. Συνέχεια του έλεγα να πάρει βάρος και να τρώει περισσότερα σάντουιτς με μπέικον» θυμάται ο Κριστόφ Σικόρσκι, ο προπονητής του στους μικρούς της Βαρσόβια, όπου ο «Μπόμπεκ», όπως τον φώναζαν μικρό, άρχισε να κάνει θαύματα. Παρ’ ότι τα σάντουιτς δεν έκαναν μεγάλη διαφορά, ο Λέβα ήταν μια μηχανή παραγωγής γκολ. «Θυμάμαι ότι σε μια σεζόν πετύχαμε 158 γκολ και εκείνος έβαλε τα μισά» συμπληρώνει ο Σικόρσκι για το φαινόμενο από την Βαρσοβία.

3. Τι Λέβι, τι δέντρο

Μικρός, το Λέβα ήταν ακόμα Λέβι ως χαϊδευτικό. Κάποτε, ο Φράντσισεκ Σμούντα, ο οποίος έφτασε μέχρι την εθνική ομάδα της Πολωνίας, πήγε να δει τον πιτσιρικά Λεβαντόφσκι, ύστερα από εισήγηση ενός σκάουτ. Μετά από 15 λεπτά δράσης, όπου δεν εντυπωσιάστηκε από τον μικρό, γύρισε στον σκάουτ και του είπε: «Μου χρωστάς τα χρήματα της βενζίνης. Αν ήθελα να δω δέντρα, θα είχα πάει στο δάσος». Εν προκειμένω, προφανώς έβλεπε το δέντρο και έχανε το… δάσος.

4. Η διπλή «γκάφα» της Λέγκια

Μεγάλο μάτι έχουν εκεί στην Λέγκια Βαρσοβίας. Όταν ο Λεβαντόφσκι ήταν 17, τον πήρε για την δεύτερη ομάδα, αλλά τον… σούταρε έναν χρόνο μετά, θεωρώντας ότι ήταν πολύ αδύνατος και δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο. Παρ’ ότι σκέφτηκε ακόμα και να παρατήσει το ποδόσφαιρο, για να βοηθήσει την οικογένειά του δουλεύοντας, μετά και τον θάνατο του πατέρα του, δεν τα παράτησε. Πήγε στην άσημη Ζνιτς, άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς και φούντωσε ξανά φλερτ με την Λέγκαι. Και πάλι, όμως, η ομάδα της γενέτειράς του τον απέρριψε, με τον αθλητικό διευθυντή, Μίροσλαβ Τρέτσιακ, να δηλώνει «ποιος χρειάζεται τον Λεβαντόφσκι, όταν θα πάρουμε τον Μίκελ Αρουαμπαρένα (φωτό) από τη Τενερίφη;». Στη Λέγκια, ο Αρουαμπαρένα έπαιξε έξι ματς και έφυγε νύχτα. Ε, όσο για τον Λέβα, ξέρετε μέσες άκρες τι έχει κάνει…

5. Το ηφαίστειο του άλλαξε ομάδα

Το 2010, είχε έρθει η ώρα του Λεβαντόφσκι να φύγει από την Πολωνία, η οποία δεν τον χωρούσε πλέον. Η Μπλάκμπερν είχε συμφωνήσει με τη Λεχ Πόζναν, όλα ήταν έτοιμα για να ταξιδέψει και να υπογράψει ο Λέβα, αλλά η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγαφιαλαγιόκουλ (ή κάπως έτσι τέλος πάντων) δεν επέτρεψε το αεροπορικό ταξίδι του Πολωνού στο Νησί. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ άρπαξε την ευκαιρία, κινήθηκε για την απόκτησή του και την πραγματοποίησε έναντι μόλις πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Και, βεβαίως, για να μεταβεί στο Ντορτμουντ να υπογράψει, δεν χρειάζονταν αεροπλάνο, αφού μπορούσε να πάει οδικώς. Τα υπόλοιπα είναι (γλυκιά) ιστορία…

6. Η αδελφή του Χίτλερ

Το μεγαλύτερο fake new που έχει κυκλοφορήσει για τον Λεβαντόφσκι είναι ότι πρόκειται για τον εγγονό της νεαρότερης αδελφής του Αδόλφου Χίτλερ, ονόματι Πάουλα! Ο Λέβα έχει όντως (έμμεση) σχέση με εκείνη την «μαύρη» εποχή, αλλά επειδή η πεθερά του, Μαρία Σταχούρσκα, μετέφερε σε ντοκιμαντέρ την συγκλονιστική ιστορία της θείας – γιαγιάς της, μαίας Στανισλάβα Λεστσίσνκα, η οποία εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1943 και, κάτω από απίστευτα δύσκολες συνθήκες, ξεγέννησε πάνω από τρεις χιλιάδες γυναίκες!

7. Πτυχιούχος

Τον Οκτώβριο του 2017, μια μέρα μετά από γκολ που έστειλε την Πολωνία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, πήρε το πτυχίο του στην Φυσική Αγωγή με προπονητική και μάνατζμεντ στην Ακαδημία Αθλητικής Εκπαίδευσης της Βαρσοβίας. Το πήρε ύστερα από δέκα χρόνια (!), αφού λόγω μπάλας δεν είχε χρόνο για να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα.

8. Μπόλεκ και Λόλεκ

Αν είσαι 35+, ο τίτλος και μόνο θα σου φέρει αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια. Όταν πήγε στη Ντόρτμουντ, οι συμπατριώτες του Λούκας Πίστσεκ και Γιακούμπ Μπλατσικόφσκι τον πήραν υπό την προστασία τους. Για να τους πειράξει, ο τότε προπονητής της Μπορούσια, Γιούργκεν Κλοπ, βάφτισε Μπόλεκ και Λόλεκ τους δύο νέους φίλους του Λέβα. Προφανώς και ο ίδιος έβλεπε τα αξέχαστα, πολωνικά κινούμενα σχέδια.

9. Η δίαιτα των πρωταθλητών

Η σύζυγός του Άννα, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καράτε το 2009. Οτιδήποτε κάνουν οι δύο τους και οι δύο κόρες τους, Κλάρα (τριών ετών) και Λάουρα (εφτά μηνών), είναι είδηση στη Πολωνία, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός «Πολωνοί Μπέκαμ» που τους ακολουθεί. Η Άννα είναι πλέον μια φημισμένη διατροφολόγος στην χώρα και, μάλιστα, φέρει σημαντική ευθύνη για την καταπληκτική φυσική κατάσταση και το σώμα που έχει φτιάξει ο Ρόμπερτ. Ακολουθεί πιστά τις διατροφικές συμβουλές της Άννας, αφού παραμονές του αγώνα τρώει ρυζόγαλο για υδατάνθρακες και γλυκόζη, ενώ ανήμερα τόνο στο πρωινό και πολλές πρωτεΐνες στη συνέχεια. Μετά, στην αποκατάσταση, λαχανικά και αβοκάντο. Και έτσι, κάθε φορά…

Αλέξανδρος Λοθάνο – Gazzetta.gr