Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών, Γιώργος Πάπουτσος παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95 και στην Εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με την Στέλλα Σωκράτους
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Είναι συνηθισμένα τα γεγονότα μας, επαγγελματικά, διαιτητικά και ούτω καθεξής. Παράπονα έχουν διαχρονικά πολλές ομάδες και η ένταση αυξάνεται όταν πλησιάζουμε προς το τέλος. Ο καθένας θέλει τα δικά του και οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται. Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και να δούμε πως δουλεύει η κατάσταση βάσει των σωστών δεδομένων και όχι όπως συμφέρει στον καθένα», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:
«Το VAR θεωρήθηκε χρήσιμο από πριν κιόλας εγκατασταθεί. Μέρα παρά μέρα βελτιώνεται αφού μπαίνει το στοιχείο της εμπειρίας και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΚΟΠ με μόνο 7-8 λανθασμένες περιπτώσεις στις συνολικά 300+ παρεμβάσεις του VAR. Είναι σωστό αυτό να το γνωρίζουν τα σωματεία και ο κόσμος, για να κατανοούν την ορθή χρήση του VAR. Είναι ένας θεσμός σωστός και πρέπει να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα».
Για τις παραλείψεις που αφήνουν εκτεθειμένους τους διαιτητές, είπε: «Υπάρχουν παραλείψεις, ναι, που αφήνουν εκτεθειμένους τους διαιτητές και εμπίπτει θέμα διαχείρισής τους από τους αρμοδίους. Εγώ σας είπα προηγουμένως για τη στατιστική που έβγαλε η Ομοσπονδία. Οι στατιστικές αυτές προέρχονται από την παγκόσμια Ομοσπονδία που ελέγχει το σύστημα όπως και κάθε συνομιλία ανήκει στην εταιρεία που έχει το όλο σύστημα. Ενημερώνονται για τα πάντα. Αν εμείς λέμε ότι στις τόσες φορές υπάρχουν τόσα λάθη, έρχεται η στατιστική και κάνει ξεκάθαρη την εικόνα. Η χρήση του έγινε σωστά κατά την άποψη μου μέχρι στιγμής στην Κύπρο. Κατά την άποψη μου πρέπει να διορθωθούν τα λάθη των διαιτητών για να μην τρέχουν συνέχεια στο VAR και να εκτίθενται. Σπαταλιέται πολύς χρόνος».
«Οι διαιτητές δεν πρέπει να έχουν κατά νου ότι θα τους διορθώσει το VAR. Εάν χρειάζεται το VAR τρεις-τέσσερις φορές για μένα είναι υπερβολικό. Τα ίδια πρόσωπα σφυρίζουν σε κάθε σωματείο από 7-8 φορές ή συνεχόμενα και αν παρουσιαστεί ένα λάθος θα εντοπιστεί και μετά το σωματείο θα θέλει να τον αποκλείσει. Κάθε διαιτητής πρέπει να είναι προσεκτικός να μην επαναλαμβάνει λάθη συνέχεια», υπογράμμισε ακολούθως.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένας αναγκαίος αριθμός ικανών διαιτητών θα πρέπει να είναι γύρω στους 15-16 για να γίνεται σωστή διαχείριση, ενώ εξέφρασε και την άποψή του ότι καλό είναι τώρα με το VAR να παίρνουν τις ευκαιρίες τους ολοένα και περισσότεροι εκκολαπτόμενοι διαιτητές. Όσον αφορά στις τιμωρίες διαιτητών μετά από σημαντικά τους λάθη, τόνισε ότι οι κανονισμοί πρέπει να λειτουργούν ώστε ένας διαιτητής να έχει τις ανάλογες ευκαιρίες.
Για τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται διαιτητές, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται κάτι διαφορετικό στο θέμα της προώθησης. Παλιά έπρεπε να συμπληρώνουν συγκεκριμένους αριθμούς διαιτησίας στις Μικρές Κατηγορίες για να αποκτούν εμπειρίες οι διαιτητές. Πρέπει να οριστούν σκάουτερ για τους διαιτητές στις μικρές κατηγορίες, ώστε μελλοντικά να έχουμε έτοιμους διαιτητές. Η Ομοσπονδία οφείλει να δώσει προς τα έξω τις ενέργειες που γίνονται για να βελτιωθεί η διαιτησία. Είμαστε στη διάθεσή της να παραθέσουμε τις δικές μας απόψεις και εισηγήσεις τις οποίες οφείλει η Επιτροπή να μας ακούει και αν θα πράξει κάποια από αυτά που θα πούμε, είναι απόφαση δική της. Το όλο σύστημα θέλει ανανέωση. Έπαιξε ρόλο και ο κορωνοϊός με την αποστασιοποίηση από τα σεμινάρια για να τονίζονται τα λάθη των διαιτητών, αλλά παίζει ρόλο και η ατιμωρησία. Εάν δεν τιμωρούνται και σφυρίζουν συνεχόμενα δεν θα τους νοιάζει αν θα κάνουν λάθη ή όχι».
Αν υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με αυτούς τους διαιτητές και χωρίς την κάθοδο ξένων, απάντησε: «Υπάρχει ικανότητα στη διαιτησία μας να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Μπορούν οι Κύπριοι να ανταποκριθούν φτάνει να είναι προσεκτικοί ούτως ώστε να αποφεύγουμε τοποθετήσεις άσκοπες και προκαταλήψεις. Να υπάρχει η πολυτέλεια για κάποιον που κάνει λάθη να περιθωριοποιηθεί από κάποιους αγώνες, όμως, δεν θέλω να σκέφτομαι ότι υπάρχει προκατάληψη».
Για το βίντεο που δημοσίευσε ο Απόλλωνας υποστηρίζοντας πως ο Τιμόθεος Χριστοφή φώναξε «σκάσε» δυο-τρεις φορές σε ποδοσφαιριστή, είπε: «Σίγουρα το λεκτικό αυτό δεν αρμόζει σε αθλητές, αλλά πρέπει να δώσει την εξήγηση ο ίδιος ο διαιτητής. Μόνο ο ίδιος ο διαιτητής μπορεί να δώσει την απάντηση. Σήμερα το καθετί πολλαπλασιάζεται και παρεξηγείται. Κανένας αθλητής ή διαγωνιζόμενος δεν έχει δικαίωμα να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο . Τέτοιες εκφράσεις είναι ανεπίτρεπτες από όλους, είτε διαιτητές είτε αθλητές. Εάν συνέβη πρέπει ο ίδιος να πάρει θέση».
Αφού έγινε λόγος για αριθμό σημαντικών λαθών, υπογράμμισε το εξής: «Εάν μπορείτε και κρατάτε στατιστικά πρέπει να προβληματιστεί το τμήμα διαιτησίας. Δεν μπορεί να βγαίνουν τέτοια στατιστικά από εσάς, δεν γίνεται να μην τα έχει η Επιτροπή Διαιτησίας. Τότε φταίει αυτός που τον ορίζει, όχι ο διαιτητής. Έχει υποχρέωση αυτός που αξιολογεί τους διαιτητές να διαθέτει στατιστικά όπως εσείς οι αθλητικογράφοι».
Αν θα ήταν καλύτερα να έχουμε επαγγελματίες διαιτητές, είπε: «Θα είναι θαύμα εάν η επιτροπή διαιτησίας βγάλει επαγγελματίες διαιτητές μελλοντικά. Θυμάμαι εγχείρημα προ 15ετίας φέραμε, 20 γυμναστές παρακολούθησαν μαθήματα και όταν αντιλήφθηκαν την οχλαγωγία σε βάρος της διαιτησίας, εγκατέλειψαν. Κάποιοι πριν κάνουν κάποιο ματς, άλλοι αφότου έκαναν κάποια παιχνίδια. Την έκαναν όλοι με πηδηματάκια. Πόσους διαιτητές γνωρίζεις να ολοκλήρωσαν τη θητεία τους με πέραν από δέκα χρόνια στην Α’ Κατηγορία. Χάνονται από ένα σημείο και μετά. Όταν είναι αρκετοί και δεν δίνουν σημασία σε όλους, κάποιοι χάνονται και για αυτό δεν στελεχώνεται η μεγάλη κατηγορία με ικανούς διαιτητές, κάπου τα χάσαμε με τις διαδικασίες».