Home TOP NEWS Οι πόλεις: Μάντσεστερ, Σαν Σεμπαστιάν και Τυράσπολη

Οι πόλεις: Μάντσεστερ, Σαν Σεμπαστιάν και Τυράσπολη


Σε τρείς προορισμούς θα βρεθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ και προφανώς και ο Πράσινος Λαός που θα την ακολουθήσει για να στηρίξει το Ευρωπαικό όνειρο!

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για τις τρείς πόλεις που θα ταξιδέψει η ΟΜΟΝΟΙΑ!

Το Σαν Σεμπαστιάν, είναι πόλη και μικρό τουριστικό λιμάνι (διαθέτοντας μαρίνα), στη βόρεια Ισπανία, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκιπούθκοα της αυτόνομης Χώρας των Βάσκων, σημαντική για την αλιεία, και μοντέρνο θέρετρο με μια υπέροχη παραλία, γνωστή ως La Concha, (Λα Κόντσα, ή παραλία Λα Κόντσα).

Το Σαν Σεμπαστιάν ιδρύθηκε το 1524 και η παλαιά πόλη στηρίζεται σε έναν αμμώδη ισθμό που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το δύσκολο και απότομο Μόντε Ουργούλ, το οποίο περιβάλλεται από το φρούριο Λα Μότα του 16ου αιώνα. Η σύγχρονη πόλη εκτείνεται κατά μήκος των όχθεων του ποταμού Ουρουμέα ή Ρίο Ουρουμέα.

Στο Σαν Σεμπαστιάν βρίσκονται πολλές από τις εκθέσεις τέχνης της Ισπανίας, ενώ υπάρχει και το Παλάτι Μιραμάρ και το παλάτι Αγιέτε με τους υπέροχους κήπους τους, οι θερινές κατοικίες του Βασιλιά. Στη πόλη του Σαν Σεμπαστιάν στεγάζονται δύο πανεπιστήμια το Ντέουστο και το πανεπιστήμιο της χώρας τον Βάσκων . Ο πληθυσμός της πόλης είναι 186.185 κάτοικοι

Η Τιράσπολ ή Τυράσπολη, διεθνώς αναγνωρίζεται ως πόλη της Μολδαβίας, αλλά de facto είναι πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του μη-αναγνωρισμένου κράτους της Υπερδνειστερίας. Βρίσκεται στις ανατολικές όχθες του Δνείστερου. Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε το 1792 από τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ. Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 133.800 κατοίκους.

Το τοπωνύμιο αποτελείται από δύο ελληνικές λέξεις: Τύρας, το αρχαίο όνομα του ποταμού Δνείστερου, και πόλις.

Η Τιράσπολ είναι αγροτικό κέντρο, αλλά διαθέτει και ανεπτυγμένη ελαφριά βιομηχανία, με οινοποιία και αποστακτήρια, εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων, υφαντουργίες, ταπητουργίες, υαλοποιία, επιπλοποιία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Στην πόλη έχουν την έδρα τους η ΦΚ Σερίφ Τιράσπολ και η ΦΚ Τιράσπολ. Η Σερίφ είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στη σύγχρονη ιστορία του πρωταθλήματος Μολδαβίας, έχοντας κερδίσει από τη σεζόν 2000-2001 μέχρι το 2014 δεκατρία πρωταθλήματα και εφτά κύπελλα Μολδαβίας. Ένας τρίτος σύλλογος, η ΚΣ Τιλιγκούλ-Τίρας Τιρασπόλ, διαλύθηκε το 2009. Στη πόλη βρίσκεται το στάδιο Σερίφ, με χωρητικότητα 14.300 θεατών.

Το Μάντσεστερ (Manchester) είναι πόλη της βορειοδυτικής Αγγλίας. Το Μάντσεστερ αποτελεί μητροπολιτικό δήμο της μητροπολιτικής επαρχίας του Μείζονος Μάντσεστερ (Greater Manchester). Το 2008 ο πληθυσμός της πόλης υπολογιζόταν γύρω στους 464.000 κατοίκους και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής στους 2.556.000. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο.

Το όνομα Μάντσεστερ προέρχεται από το αρχαίο ρωμαϊκό όνομα Μαμούκιο (Mamucium), αναφερόμενο και ως Μαγκούνιο (Mancunium), όνομα ενός οχυρού τους στη Βρετανία, που έχει, ως όνομα, κελτικές ρίζες. Σε παλαιότερα ελληνικά κείμενα, του 19ου ή των αρχών του 20ού αιώνα, απαντάται με την ονομασία ΜαγχεστέρηΜαγχεστρία αλλά και Μαγκεστρία.

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν κελτικά φύλα (Βρίγαντες), ενώ τον 1ο αιώνα μ.Χ. οι Ρωμαίοι ίδρυσαν το προαναφερθέν οχυρό. Στις αρχές του 14ου αιώνα απόκτησε τον τίτλο της κωμόπολης (town), ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε τα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, όπου η πόλη ήταν βιομηχανικό κέντρο της παραγωγής βαμβακερών υφασμάτων. Λίγο αργότερα το Μάντσεστερ έγινε παγκοσμίως το μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου βαμβακιού. Το 1853 απέκτησε το καθεστώς της πόλης (city).

Το Μάντσεστερ έγινε διεθνώς γνωστό λόγω του ποδοσφαίρου, καθώς είναι η έδρα των ομάδων Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και της μουσικής σκηνής του. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και πανεπιστήμια. Βρίσκεται κοντά στην πόλη (και μεγάλο λιμάνι) του Λίβερπουλ.