Home Uncategorized Τι έγινε στο πρώτο debate για την οικονομία

Τι έγινε στο πρώτο debate για την οικονομία

debate_2013


Με το θέμα της οικονομίας καταπιάστηκε η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών διεκδικητών του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η αξιοπιστία, η διεκδικητικότητα και οι καλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό, είναι τα στοιχεία που χρειάζεται η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι αν υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα θα αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επεσήμανε πάντως ότι ο ίδιος είναι υπέρ των μετοχοποιήσεων ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν Η.Ο που πρέπει να καταργηθούν.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ταυτίζεται με την Άγκελα Μέρκελ και τις σκληρές πολιτικές λιτότητας ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι στην Γερμανία δεν είναι μόνο η καγκελάριος που ήγειρε ζητήματα σε βάρος της Κύπρου, αλλά και οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας
.
Επανέλαβε την δέσμευση του ότι αν εκλεγεί δεν θα υπάρξει 2ο μνημόνιο και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κύριος Μαλάς σημείωσε ότι η Κύπρος έχει κάθε ηθικό δικαίωμα να ζητήσει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον νέο μηχανισμό, αφού έχασε αρκετά δισεκατομμύρια από την απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Υπερασπίστηκε την κοινωνική συνοχή και την ανάγκη διατήρησης ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Καυτηρίασε τις πολιτικές που ευαγγελίζεται η κυρία Μέρκελ στην οποία όπως είπε ο κύριος Αναστασιάδης έδωσε διαπιστευτήρια.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι επιθυμία του είναι να ηγηθεί της ανάπτυξης και όχι της κρίσης.

Ο κύριος Λιλλήκας επέμεινε στην πρόταση του για πώληση μέρους του τεμαχίου 12 λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποδεσμεύσει την Κύπρο από την τρόικα εντός του 2013.
Διερωτήθηκε μάλιστα αν η πρόταση του δεν υιοθετείται λόγω δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί.

Ο κύριος Λιλλ’ηκας είπε ότι αν εκλεγεί δεν θα διορίσει κομματικά στελέχη στο υπουργικό του συμβούλιο.

Στο μεταξύ κατά την έξοδό τους οι τρεις υποψήφιοι αναφέρθηκαν στη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τους κυρίους Μαλά και Λιλλήκα να εκφράζουν παράπονα λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Την ετοιμότητα του να ξανασυζητήσει την διαδικασία εξέφρασε και ο Νίκος Αναστασιάδης.

To δεύτερο debate των τριών υποψηφίων με θέμα το Κυπριακό θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου.

Στις 11 Φεβρουαρίου θα γίνει το τρίτο debate, με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση.

Astra