Σύμφωνα με την Καθημερινή δέκα Έλληνες επιστήμονες έως 25 χρόνων, με εξειδίκευση σε ρομποτική, ηλεκτρονικά, software και επικοινωνία, συνέστησαν τη διεπιστημονική ομάδα που ετοιμάζει την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλή του εγχειρήματος Περικλή Παπαδόπουλου, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας.
Μετά την περσινή πρώτη παγκοσμίως εκτόξευση δορυφόρου μέσα από διαστημικό σταθμό η NASA εκδήλωσε ενδιαφέρον για το προτζεκ του. «Το κόστος για να βγει ένας δορυφόρος στο Διάστημα κυμαίνεται στα 300 με 400 εκατ. δολάρια ενώ η διαδικασία της εκτόξευσης είναι χρονοβόρα λόγω μεγάλης αναμονής» λέει. Ο ίδιος πρότεινε στους υπεύθυνους της NASA ένα μικροδορυφόρο με κόστος 100.000 ευρώ και αυτοί συναίνεσαν στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έγινε από ομογενείς δίνοντας 100% σφραγίδα Ελλάδας στο πρότζεκτ.
Το όνομα του δορυφόρου είναι Λ-sat. Προέρχεται από το γράμμα Λ που συναντάται στη λέξη Ελλάς, Ηλιος, Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»). Ο δορυφόρος θα έχει δυο στόχους κατά την παραμονή του στο Διάστημα για περίπου 300 μέρες το 2014. Αρχικά, θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ελληνικών εμπορικών πλοίων, προσφέροντάς τους σχετική πληροφόρηση για το ενδεχόμενο πειρατείας, ενώ θα προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον καπετάνιο.
Ο δεύτερος σκοπός του δορυφόρου είναι ακαδημαϊκός και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια: θα ελεγχθεί η αντίδραση του υλικού grapheme, από το οποίο αποτελούνται το τρανζίστορ του μέλλοντος, στην (ηλιακή) ακτινοβολία του Διαστήματος.
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στην συνέπεια που επιδεικνύουν οι έλληνες επιστήμονες πάνω στην κατασκευή του πρότζεκτ καθώς και «στην ανάγκη να κινητοποιηθούν οι σημερινοί 25άρηδες μέσω της δικτύωσης των ομογενών ανά την υφήλιο» όπως λέει ο επικεφαλής της ομάδας Περικλής Παπαδόπουλος.
Πηγή: www.lifo.gr