Και μετά τα σταυρόλεξα και το σκραμπλ, το Facebook: αυτό είναι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ο σύγχρονος τρόπος για να διατηρήσει κάποιος το μυαλό του «ξυράφι» στην τρίτη ηλικία.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψαν πως τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που έμαθαν να χρησιμοποιούν την πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν βελτίωση κατά 25% στα τεστ νοητικών λειτουργιών, ενώ όσοι δεν είχαν κοινωνικές επαφές στο διαδίκτυο δεν φάνηκε να ωφελούνται νοητικά.
Στη μελέτη τους συμμετείχαν 14 εθελοντές ηλικίας 68 έως 91 ετών, οι οποίοι δεν ασχολούνταν με το Facebook πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη.
Οι ερευνητές τους δίδαξαν πως να ανοίξουν μία σελίδα και πως να κάνουν «φίλους», ενώ τους ζήτησαν να ποστάρουν στο FB τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Επιπλέον, τους ζήτησαν να γίνουν «φίλοι» και αναμεταξύ τους.
Από ανάλογη ομάδα εθελοντών δίδαξαν πως να χρησιμοποιούν το online ημερολόγιο Penzu.com, στο οποίο οι εγγραφές είναι ιδιωτικές και ουδείς μπορεί να τις δει ή να τις σχολιάσει.
Πριν διδαχθούν οι εθελοντές τη χρήση του FB ή του Penzu, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μια σειρά τεστ, για να αξιολογήσουν το επίπεδα της μοναξιάς και της κοινωνικής στήριξης που είχαν, καθώς και τις νοητικές ικανότητές τους.
Στον ίδιο έλεγχο τους υπέβαλλαν και κατά το τέλος της μελέτης, οκτώ εβδομάδες αργότερα.
Στον επανέλεγχο, οι εθελοντές που είχαν μπει στον κόσμο του FB απέδωσαν κατά 25% καλύτερα στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Οι εθελοντές της άλλης ομάδες δεν παρουσίασαν κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή.
«Η μεγάλη διαφορά με το Facebook είναι ότι κάθε φορά που ποστάρει κάποιος κάτι, του απαντούν αρκετοί άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι με τη σειρά τους ποστάρουν κάτι καινούργιο, συνεπώς ο χρήστης προσλαμβάνει διαρκώς νέες πληροφορίες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζανέλ Γουόλτμαν, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις βλέπει, εστιάζει σε αυτές, “διαγράφει” από το μυαλό του τις παλιές, και συχνά έχει το νου του για να ξαναμπεί αργότερα να ελέγξει ποιος και τι έχει σχολιάσει ή έχει ανεβάσει – συνεπώς κρατάει διαρκώς το μυαλό του σε εγρήγορση, παρακολουθώντας ό,τι τον ενδιαφέρει».
Όπως είπε η δρ Γουόλτμαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρείας (INS), όπου παρουσίασε τα νέα ευρήματα, το Facebook θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εναλλακτική λύση για να παίζουν οι ηλικιωμένοι online παιχνίδια με στόχο να τονώσουν την νοητική οξύτητά τους.
Βέβαια, πρόσθεσε, ένα θέμα είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Και συνιστά σε όποιον θέλει να εισάγει τους γονείς ή τους παππούδες του στον κόσμο του FB, να φροντίσει να τους διδάξει τα θέματα ασφαλείας και να ασχολείται συστηματικά μαζί τους, ώστε να διατηρηθεί το προφίλ τους και οι ίδιοι ασφαλείς.
Πηγή: tanea.gr