Εταιρεία στην Κύπρο προχώρησε στην καταστροφή 16,5 τόνων μπιφτεκιών, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκεται στο διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Κυριακίδης. Την ίδια ώρα εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να έχει διοχετευθεί απευθείας στην αγορά ύποπτο κρέας, παρά μόνο κάποια παρασκευάσματα τα οποία και ήδη έχουν ανακληθεί και αποσυρθεί από τα ράφια των υπεραγορών.
Σε σχέση με εταιρεία που έχει την έδρα της στη Λεμεσό και η οποία φαίνεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ανέφερε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχει περίπτωση να έχει διοχετεύσει κρέας στην κυπριακή αγορά καθώς δεν έχει καν τις υποδομές εδώ για το πράξει. «Πρόκειται για λογιστικό γραφείο που ενεργούσε ως μεσάζων», δήλωσε. Ο κ. Κυριακίδης δήλωσε ότι οι Κτηνιατρικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες παρακολουθούν στενά στο θέμα και αξιολογούν κάθε πληροφορία και στοιχείο που φτάνει κοντά τους.
«Είναι από κοινού που γίνεται ο έλεγχος, γιατί συνεργαζόμαστε με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΑΤ) στο οποίο συμμετέχουμε και οι δύο και είναι σε πλήρη συνεννόηση που γίνονται όλες οι διαδικασίες και ενέργειες», ανέφερε.
Σε ερώτηση για δημοσίευμα που αναφέρει ότι υπεραγορά κατέστρεψε 16,5 τόνους μπιφτεκιών, ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι η καταστροφή έγινε οικιοθελώς από τον εμπορευόμενο.
«Οταν ξέσπασε ο σάλος θέλησε να τα καταστρέψει παρά το γεγονός ότι δεν ενεχόταν στην υπόθεση, τα κατέστρεψε μόνο με την υποψία ότι ίσως επρόκειτο για αλογίσιο κρέας και μετά αποδείκτηκε ότι δεν ενέχετο», διευκρίνισε. Η καταστροφή έγινε πριν από μερικές μέρες και ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ήταν παρούσες λόγω κοινοτικής νομοθεσίας βάσει της οποίας ακολουθείται ειδική διαδικασία για καταστροφή προϊόντων ζωικής προέλευσης για να αποφεύγεται και η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές αξιολογούν την πληροφόρηση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας στη Λεμεσό και αναλόγως πράττει.«Εχουμε κάποιο κατάλογο από που έχει προμηθευτεί κρέας η εταιρεία στην Γαλλία που ενέχεται στην υπόθεση, από ποια σφαγεία γίνεται η προμήθεια του κρέατος στη Ρουμανία, τις εγκαταστάσεις του Βελγίου από τις οποίες έχουν παραληφθεί, είναι μεγάλη και συνεχής η ροή των πληροφοριών και τις αξιολογούμε συνεχώς και συνεχώς αλλάζουν καταστάσεις», ανέφερε.
Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών είπε ακόμη ότι τα σφαγεία στην Ρουμανία τα οποία διοχέτευσαν τα κρέατα, δικαιούνται να σφάζουν όλων των ειδών κρέατα, και βοδινά και άλογα και χοίρους κτλ, λέγοντας ότι υπάρχει η θετική πτυχή ότι «από την άποψη ότι για να περάσει από εγκεκριμένο σφαγείο το κρέας, σημαίνει ότι έγιναν και οι έλεγχοι σύμφωνα με την νομοθεσία».
Ερωτηθείς εάν στην Κύπρο μετά βεβαιότητας μπορεί να πει ότι δεν έχει φτάσει απευθείας ύποπτο κρέας, ο κ. Κυριακίδης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν διοχετεύτηκε κρέας, πέραν των παρασκευασμάτων».«Εμεις λέμε ότι μέχρι τη στιγμή τούτη, με τα στοιχεία που έχουμε εξετάσει, δεν έχει διοχετευθεί κρέας, όμως έχουμε ακόμη να εξετάσουμε 500 τόσα τιμολόγια», συνέχισε.
Ερωτηθείς γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας με έδρα στη Λεμεσό, παρά το ότι έχει γραφτεί σε εφημερίδες στο εξωτερικό, ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι για να δημοσιοποιηθεί επισήμως , πρέπει να ενέχεται σε κάτι στην Κύπρο.«Αν έφερε δηλαδή κρέας στην Κύπρο , πρώτα από όλα δεν έχει εγκαταστάσεις για να φέρει εδώ στη Κύπρο, είναι μεσάζων, και έτσι δεν μπορούμε να το πούμε», ανέφερε.
Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ακόμη ότι χθες συνήλθαν στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών που ενέχονται, λέγοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι «δεν έχει κληθεί ο Υπουργός μας, άρα δεν μας έχουν εμπλέξει».Πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου σε επίπεδο Υπουργών στις 25-26 Φεβρουαρίου , με νέα εξ ‘ υπουργών συνάντηση ενώ τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών στην Ιρλανδία.
Πηγή:KYPE