Home Uncategorized Σαρρής: Η πιο κακή επιλογή… η έξοδος από το ευρώ

Σαρρής: Η πιο κακή επιλογή… η έξοδος από το ευρώ

sarris4


Εναντίον της εξόδου από το Ευρώ και της επιστροφής στη λίρα τάχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, υποστήριξε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν η πιο κακή επιλογή, αφού θα δημιουργήσει δυσκολίες στις διεθνείς συναλλαγές, θα αυξήσει τον πληθωρισμό και η Κύπρος θα αναγκαστεί να καταφύγει και πάλι σε στήριξη προσθέτοντας ότι μια έξοδος από το Ευρώ δεν θα επιτρέψει ούτε την παραμονή στην Ε.Ε.

Όπως είπε, αν πίστευε κανένας ότι αυτή η λύση θα ήταν καλύτερη από την προσαρμογή μέσα στην Ευρωζώνη, τότε η Κύπρος θα την ακολουθούσε.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Κύπρος απέφυγε μια καταστροφική εξέλιξη και σημείωσε ότι η επιλογή του κουρέματος μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους, να απαιτούνται θυσίες αλλά όπως είπε, είναι υπό τας περιστάσεις η καλύτερη επιλογή.

Ο κ. Σαρρής ξεκαθάρισε στον ΑΣΤΡΑ ηΚύπρος πήγε αποφασισμένη στο Eurogroup για να αποφύγει το κούρεμα καταθέσεων την 15η Μαρτίου επισημαίνοντας ωστόσο ότι ήταν εις γνώσην τους ότι υπήρχε μια ισχυρή ομάδα στην ευρωζώνη που πίστευε ότι το κούρεμα ήταν η πιο σωστή λύση.

Όπως ανέφερε, επανέλαβε στους ομολόγους του ότι το κούρεμα ήταν μια ανόητη ιδέα και τεράστιο λάθος για την ευρωζώνη προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες όπως βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Σε ότι αφορά τους Δημόσιους υπαλλήλους, διέψευσε ότι συζητείται μείωση μισθών μέχρι 30%. Εκείνο το οποίο ίσως θα συζητηθεί, είπε, είναι κάποιες απολύσεις και αναπροσαρμογές, όπως έγινε σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται έντονη προσπάθεια όπως βρεθούν εναλλακτικοί πόροι για να μην γίνουν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ενώ επανέλαβε ότι διασφαλίζονται και τα ταμεία προνοίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα υπό το φως ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στην οικονομία, όμως διαπιστώνει ότι στον τομέα των δημοσιονομικών και των μεταρρυθμίσεων δεν έχει σκληρύνει η στάση της τρόικας.

Αν τηρηθούν πρόσθεσε, από Κυπριακής πλευράς τα συμφωνηθέντα τότε τα πράγματα θα καλυτερέψουν για την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Σαρρής πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος περνά δύσκολες στιγμές αλλά αν διαπιστώσουν ότι ανταποκρίνεται στις συμφωνίες, τότε ο έλεγχος που θα γίνεται κάθε τρίμηνο θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα και θα γίνονται προσαρμογές.

Υποστήριξε ακόμα ότι όσο καλύτερα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο πιο διαχειρίσιμο θα γίνεται το χρέος.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι είναι εφικτό, με την εφαρμογή του μνημονίου θα αναχρηματοδοτηθεί το χρέος του κράτους το οποίο θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.

Εκτίμησε ακόμα ότι θα γίνουν αναπτυξιακά έργα, θα βοηθήσει και η Ε.Ε., ενώ όπως είπε θα αναζητηθεί και τρόπος βοήθειας από τις ΗΠΑ.