Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το νομοσχέδιο προνοεί όπως «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%».
Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη, μετοχές πιστωτικού ιδρύματος στη Δημοκρατία υπό όρους που θα καθοριστούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 18:00.
————————————————————-
Η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα ποσοστά του κουρέματος των καταθέσεων συζητήθηκε σε πρωινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή με τη συμμετοχή της Διοίκησης της ΚΤΚ και των επικεφαλής της Τρόικας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη υπό τον κ. Σαρρή συμμετείχαν τεχνοκράτες του Υπουργείου, ο Διοικητής και Υποδιοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης, η Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ, ο Μάρτεν Φέρβεϊ εκ μέρους της Κομισιόν και εκπρόσωπος της ΕΚΤ, συζητήθηκαν η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και τα ποσοστά του κουρέματος των καταθετών.
Υπενθυμίζεται πως ύστερα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να εισάξουν πιο προοδευτικά το εφάπαξ τέλος σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του χρηματοοικονομικού φακέλου (€5,8 δις) και δεν θα επηρεάσει το συνολικό πόσο της οικονομικής βοήθειας (προς την Κύπρο) μέχρι €10 δισεκ. ευρώ.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
19/03/2013 – 11:20