Το «ψηφιακό σπίτι» αναμένεται σύντομα να γίνει πραγματικότητα, και ο τηλεχειρισμός του θα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν παρουσιαστεί πολλές συσκευές και τεχνολογίες υπό ανάπτυξη, από «έξυπνα» συστήματα που προβλέπουν τις απαιτήσεις του χρήστη, μέχρι συστήματα χειρισμού συσκευών μέσω χειρονομιών.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο τηλεχειρισμού εντάσσεται και η εταιρεία Benki, η οποία στράφηκε στο Kickstarter για να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο πρότζεκτ της, με στόχο τη μετατροπή ενός έξυπνου τηλεφώνου σε «τηλεκοντρόλ» που επιτρέπει το χειρισμό του σπιτιού του χρήστη. Η εταιρεία υπόσχεται να «συγκεντρώσει» τις ψηφιακές συσκευές σε ένα ενιαίο λειτουργικό, μέσω του οποίου ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί, αλλά και να χειρίζεται τις συσκευές του.
Το σύστημα θα απευθύνεται σε συσκευές με iOS και Android, ενώ παράλληλα θα διαθέτει και αισθητήρες θερμοκρασίας και φωτεινότητας. Ακόμη, μέσω κάμερας, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης χώρων (όπως, για παράδειγμα ένα παιδικό δωμάτιο όπου βρίσκεται ένα μωρό).
Πέρα από την εφαρμογή που εγκαθίσταται στο smartphone, το Benki περιλαμβάνει τρία «κομμάτια» : το Socket (περιλαμβάνει τους προαναφερθέντες αισθητήρες, καθώς και μικρόφωνα και τοποθετείται σε πρίζες, για να «ανοίγει» και να «κλείνει» την τροφοδοσία συσκευών με ρεύμα), το View (συσκευή με αισθητήρες και κάμερα) και το Break (αισθητήρας «ανοικτού/κλειστού», που αντιλαμβάνεται εάν πόρτες, παράθυρα, συρτάρια κ.α είναι ανοικτά ή κλειστά).
Ο στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, είναι η συγκέντρωση 220.000 δολαρίων για τους σκοπούς ανάπτυξης του συστήματος. Επί της παρούσης, έχουν συγκεντρωθεί 39.712, με 24 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
iefimerida.gr