Home Uncategorized Ξεπουλήθηκαν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Ξεπουλήθηκαν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα


Άδικη πολιτική απόφαση η οποία δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα χαρακτήρισε τη συμφωνία πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στόχος, τόνισε, ήταν να περιοριστεί ο κίνδυνος μόνο στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές 3,4 δις ευρώ οι κυπριακές τράπεζες και να κερδίσει το αντίστοιχο ποσό η τράπεζα Πειραιώς.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι η απόφαση για την πώληση των παραρτημάτων δεν προέκυψε ξαφνικά στο Γιούρογκρουπ αλλά ήταν μια διαδικασία που συζητούσαν τόσο η πρώην όσο και η νυν κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο συμφωνίας ήταν γνωστό από τις 13 Μαρτίου.

Τόνισε επίσης ότι το θέμα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της ερευνητικής επιτροπής.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι στην ερευνητική επιτροπή πρέπει να κληθούν να καταθέσουν, ο Αθανάσιος Ορφανίδης και άλλοι πρώην διοικητές της Κ.Τ., ο Ανδρέας Βγενόπουλος και άλλα τραπεζικά στελέχη.

Για ξεπούλημα των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα, έναντι τεράστιου τιμήματος για την κυπριακή οικονομία έκανε λόγο στον ΑΣΤΡΑ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Τόνισε ότι ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση η οποία λήφθηκε με άμεση παρέμβαση του προέδρου Αναστασιάδη, απορρίπτοντας ότι είχε ληφθεί από πριν.

Η κυρία Χαραλαμπίδου διευκρίνισε ότι στο πρώτο μνημόνιο η πώληση των κυπριακών παραρτημάτων συζητείτο ως μια από τις προτάσεις για σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, που θα γινόταν όμως σε βάθος χρόνου.

Εκτίμησε την ίδια στιγμή ότι η αποξένωση των καταστημάτων έγινε με στόχο τον απόλυτο εγκλωβισμό της Κύπρου στο μνημόνιο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε εξάλλου άκρως απαραίτητη την κατάθεση του Αθανάσιου Ορφανίδη στην ερευνητική επιτροπή, λέγοντας μάλιστα ότι αν καταδειχθούν οι σοβαρές ευθύνες που φέρει τότε η γραμμή υπεράσπισης και θωράκισης του θα κάψει πολιτικά πρόσωπα.