Home Uncategorized Στην πτηνοτροφική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς περιορίζεται η ψευδοπανώλη

Στην πτηνοτροφική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς περιορίζεται η ψευδοπανώλη


Στις τρεις μολυσμένες φάρμες στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς περιορίζεται η ψευδοπανώλη δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Κυριακίδης.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η εκτίμηση γίνεται με επιφύλαξη και για τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς ο ιός μεταφέρεται πολύ εύκολα με τον αέρα και τα πουλιά.

Ο κύριος Κυριακίδης ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία θανάτωσης των πτηνών στις μολυσμένες φάρμες και πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα.

Πρέπει να αξιολογηθούν οι πληροφορίες και να συλλέξουμε στοιχειά για να αποφανθούμε με βεβαιότητα για την προέλευση του ιού.

Έχουμε κάποια δεδομένα στα χέρια τα οποία αξιολογούμε και παρουσιάζουμε με κάθε διαφάνεια στον κόσμο. Ο ιός που βρήκαμε προσομοιάζει με εκείνον της Τουρκίας και των κατεχομένων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπήρξαν δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες στον τουρκοκυπριακό Τύπο για κρούσματα ψευδοπανώλης σε περιοχή που είναι κοντά.

Υπ.Γεωργίας: Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η θανάτωση των μολυσμένων πτηνών.

Αν διαπιστωθεί ότι ο ιός προήλθε από τα κατεχόμενα, η ζημιά θα καλυφθεί από την ΕΕ δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας.

Μέσα στις επόμενες μέρες και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της θανάτωσης πτηνών που πάσχουν από ψευδοπανώλη θα γίνει η εκτίμηση της ζημιάς, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο υπουργός Γεωργία.

Ο Νίκος Κουγιάλης ξεκαθάρισε ότι αν αποδειχθεί ότι η ασθένεια προήλθε από τα κατεχόμενα, τότε η ΕΕ θα καταβάλει ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης που θα καθοριστεί.
Σε αντίθετη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει το 75% των αποζημιώσεων και η ΕΕ το 25%.

Πάντως ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η ασθένεια προήλθε από τα κατεχόμενα και ότι υπάρχουν μόνο ενδείξεις από το εργαστήριο που έκανε τις εξετάσεις, καθώς και κάποια δημοσιεύματα στον τ/κυπριακό τύπο, ότι παρόμοια ασθένεια έπληξε φάρμα πουλερικών στα κατεχόμενα, κοντά στο Μάμμαρι.

Η πραγματική κατάσταση, πρόσθεσε, θα φανεί μέσα από την έρευνα του Υπουργείου.

ΑΣΤΡΑ