Home Uncategorized Ερήμην του Παπακώστα η αγόρευση των 4 για Μαρί

Ερήμην του Παπακώστα η αγόρευση των 4 για Μαρί


Η διαδικασία αγόρευσης των δικηγόρων υπεράσπισης των τεσσάρων καταδικασθέντων για την τραγωδία στο Μαρί με στόχο το μετριασμό της ποινής βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στο κακουργιοδικείο Λάρνακας.

Η διαδικασία γίνεται στην απουσία του πρώην υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα ο οποίος νοσηλεύεται στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας από τη μέρα της καταδίκης του.

Ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου ζήτησε να ληφθούν ως μετριαστικοί παράγοντες στην επιμέτρηση της ποινής η μοναδική προσφορά του Κώστα Παπακώστα στην πατρίδα και την κοινωνία.

Αναφέρθηκε επίσης στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, υποστηρίζοντας ότι η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή και ότι οποιαδήποτε ποινή ισοδυναμεί με το θάνατο του.

Ο κύριος Ευσταθίου άφησε επίσης αιχμές κατά του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε αναλάβει προσωπικά το θέμα του φορτίου, από τον ελλιμενισμό του μέχρι την έκρηξη.

Διευκρίνισε ότι δεν εννοεί ότι ο τέως πρόεδρος έπρεπε να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά παρέπεμψε στην αναφορά του δικαστηρίου, ότι ο ίδιος ανέλαβε το θέμα χωρίς να το επιληφθεί το υπουργικό.

Ο δικηγόρος του κυρίου Παπακώστα υποστήριξε ότι η εμπλοκή του κυρίου Χριστόφια στο θέμα δημιούργησε ένα αποτρεπτικό κλίμα χειρισμού του θέματος, με αποτέλεσμα ο Κώστας Παπακώστας να μην έχει ελευθερία κινήσεων.

Οποτεδήποτε τίθετο θέμα απομακρύνσεως του φορτίου, πρόσθεσε, ήταν ένας τοίχος και δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για το θέμα.

Ο Ευστάθιος Ευσταθίου ζήτησε επίσης μετριασμό της ποινής για τον πρώην διευθυντή της πυροσβεστικής Ανδρέα Νικολάου, επικαλούμενος το ζήλο και την θητεία του στην υπηρεσία, αλλά και το γεγονός ότι είναι επιφορτισμένος με τη φροντίδα στενού συγγενικού του προσώπου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Για μετριασμό της ποινής του τέως υποδιευθυντή της πυροσβεστικής Πάμπου Χαραλάμπους επικαλέστηκε επίσης το ζήλο στην εργασία του, καθώς και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έφεση για την αθώωση του Μάρκου Κυπριανού κατέθεσε η Νομική Υπηρεσία

Έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου κατέθεσε στο ανώτατο η νομική υπηρεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε εφέσεις κατά:

Της αθώωσης του Μάρκου Κυπριανού από την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου από αλόγιστες και απερίσκεπτες πράξεις, της αθώωσης του υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Πάμπου Χαραλάμπους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, και της αθώωσης του διοικητή της ΕΜΑΚ, Ανδρέα Λοιζίδη επίσης από την κατηγορία της ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Δεν καταχώρησε ωστόσο έφεση κατά της αθώωσης του Σάββα Αργυρού.

Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης κατέθεσαν στο ανώτατο και οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων καταδικασθέντων.

ASTRA