Home Uncategorized Κάποτε ίσως πετάμε με αεροπλάνα από 3D εκτυπωτή

Κάποτε ίσως πετάμε με αεροπλάνα από 3D εκτυπωτή


Σε μια εποχή καλπάζουσας τεχνολογίας,δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσει εάν σε 20 χρόνια από σήμερα πετάμε με αεροπλάνο που βγήκε από έναν 3D εκτυπωτή.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, διευθυντής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας LTFN στο ΑΠΘ, στο περιθώριο του πολυγεγονότος Nanotexnology που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 13 Ιουλίου.

«Στην νανοτεχνολογία δεν υπάρχουν όρια, φραγμοί και ανυπέρβλητα εμπόδια»,επισήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Coatema, Thomas Kolbusch, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι “η ιδέα της 3D εκτύπωσης είναι να σου δώσει την ελευθερία της σχεδίασης. Μπορεί οποιοσδήποτε να σχεδιάσει τη δική του κούπα και να την εκτυπώσει στο χρώμα που επιθυμεί”.

Ο ίδιος τόνισε ότι, φέτος, σώθηκε η ζωή ενός μωρού στις ΗΠΑ,χάρη στην πρωτοποριακή εκτύπωση ενός πλαστικού βοηθητικού αεραγωγού στην τραχεία, με τον οποίο οι γιατροί αποκατέστησαν την αναπνοή του παιδιού. Η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά -με σωτήριο τρόπο- στην ιατρική πρακτική.

Μεταξύ άλλων μας τόνισε ότι το εύρος κατασκευής ενός σχεδίου μπορεί να φτάσει σήμερα μέχρι το ένα μέτρο, κάτι που επετεύχθη τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ μας επεσήμανε ότι ένα 3d εκτυπωτής κοστίζει από 1500 ευρώ μέχρι και 1 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι, τρισδιάστατη εκτύπωση σημαίνει ακριβώς ό,τι και η συμβατική εκτύπωση, μόνο που γίνεται σε τρείς διαστάσεις -σε αντίθεση με τα δυσδιάστατα σχέδια του εκτυπωτή. Δηλαδή ένα τρισδιάστατo σχεδιασμένο αντικείμενο στον υπολογιστή μεταφέρεται στον υλικό κόσμο αυτό καθεαυτό. Φυσικά, για κάτι τέτοιο απαιτείται διαφορετικό υλικό, τόσο για τον εκτυπωτή, όσο και για τη δημιουργία του προς εκτύπωση αντικειμένου.

Παραδείγματα….3D εκτύπωσης

Εάν είστε φαν του βινυλίου, αλλά και της τεχνολογίας, τότε θα λατρέψετε τη δουλειά της Amanda Ghassaei που βρήκε τρόπο να μετατρέψει τον ψηφιακό ήχο σε τρισδιάστατο μοντέλο που μπορεί να εμφανιστεί στον υπολογιστή. Από εκεί, με την βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή μπόρεσε να εκτυπώσει τον δίσκο με τη μουσική ώστε να καταφέρει να αναπαραχθεί φυσιολογικά.

Το Prowler είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο αυτοκίνητο-παιχνίδι που λειτουργεί με τηλεχειριστήριο. Το design του έχει γίνει το πρόγραμμα Solidworks και όλα τα μέρη του είναι εκτυπωμένα (σε έναν FDM 3D printer):

Η NASA μόλις φέτος, με χρηματοδότηση ύψους 125.000 δολαρίων, έδωσε το Ok σε έναν πολιτικό μηχανικό με πείρα στην χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, για να δημιουργήσει το πρώτο μηχάνημα που θα μπορεί να εκτυπώνει φαγητό για τους αστροναύτες της. Η ιδέα είναι πως το μηχάνημα θα μπορεί να εκτυπώνει -κατά παραγγελία- χρησιμοποιώντας την μίξη κάποιων “μπλοκς” με συστατικά φαγητών σε σκόνη. Αυτά τα μπλοκς θα μπορούν να συνδυαστούν με πολλαπλό τρόπο, δίνοντας έτσι την απαραίτητη ποικιλία φαγητών, ενώ θα έχουν κοντά στα τριάντα χρόνια διάρκεια ζωής, ικανοποιητικό νούμερο και για τα μακρινά ταξίδια των αστροναυτών. Αφού μάλιστα έκανε τα πρώτα πειράματα με πρώτο υλικό σοκολάτα, το πρώτο φαγητό που θα πρόκειται να επιχειρήσει να δημιουργήσει ο πολιτικός μηχανικός, είναι η πίτσα. Ο εκτυπωτής πίτσας, θα στρώνει πρώτα ένα στρώμα ζύμης (την οποία θα ψήνει καθώς θα στρώνεται) και στην συνέχεια θα συνδυάζει σκόνη ντομάτας με νερό και λάδι για να φτιάξει την σάλτσα. Η γέμιση θα είναι ένα στρώμα πρωτεΐνης.

Αεροπλανάκια, έργα τέχνης, κοσμήματα και άπειρες δυνατότητες για την ιατρική, και πάρα πολλά ακόμα που τελικά ο μόνος περιορισμός θα είναι η φαντασία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο Dafy, την ελληνική σελίδα για την 3D εκτύπωση.

ASTRA