Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν στολές θαλάσσιου «καμουφλάζ» για δύτες και σέρφερ, με σκοπό την προστασία τους από επιθέσεις καρχαριών.
Οι δύο στολές έχουν συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς οι οποίοι βοηθούν τον κάτοχό τους να εμφανίζεται αόρατος ή να μοιάζει με δηλητηριώδη… μεζέ.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους με σχεδιαστές από την εταιρεία SAMS (Shark Attack Mitigation Systems). Δεδομένου ότι οι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία και δεν μπορούν να διακρίνουν χρώματα οι ειδικοί αποφάσισαν να παίξουν με μοτίβα που θα τους χάριζαν την ψευδαίσθηση ότι μπροστά τους κολυμπά ένα δηλητηριώδες είδος, αλλά και μοτίβα που θα βοηθούσαν τους λουόμενους να περνούν απλά απαρατήρητοι.
Δημιούργησαν λοιπόν δύο στολές. Η γαλάζια στολή Elude, κατά τους επιστήμονες, χάρη στην αντίθεση των χρωμάτων της παραπέμπει στην διάχυση του ηλιακού φωτός στο νερό, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή από τα επιθετικά κήτη. Από την άλλη πλευρά, οι έντονες ρίγες της στολής Diverter, παραπέμπουν στο καμουφλάζ των δηλητηριωδών ειδών με αποτέλεσμα να διώχνουν μακριά τους καρχαρίες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι στολές αυτές θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Παρά το γεγονός ότι οι καρχαρίες βασίζονται αρκετά στην αίσθηση της όσφρησης, οι ίδιοι είναι της άποψης ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στην όρασή τους. Μπορεί δηλαδή, να οσφραίνονται τον κολυμβητή, ωστόσο οι πιθανότητες επίθεσης φαίνεται να μειώνονται σε περίπτωση που δεν μπορούν να δουν τον στόχο τους.
in.gr