Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ύστερα από εβδομάδες σιωπής, δήλωσε χθες, Παρασκευή από τη Μόσχα ότι ζητά να του παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, ενώ δήλωσε ότι δεν λυπάται που αποκάλυψε μυστικά κατασκοπείας.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικώς αμέσως μετά με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πουτιν, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο αίτημα της Ουάσινγκτον να απελαθεί πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνόουντεν, όπου και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές κατηγορούμενος για κατασκοπεία.
Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ.
Σε συνάντηση που είχε με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο, όπου και βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου, ο Σνόουντεν εξαπέλυσε επίθεση προς τα έθνη της Δύσης αφού δεν του επέτρεψαν να μεταβεί στη Λατινική Αμερική. Είπε πως ευελπιστεί να παραμείνει στη Ρωσία έως ότου του εξασφαλιστεί η «ασφαλής διέλευση».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Ρωσία για την απέλαση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χορήγηση ασύλου σε ένα φυγά θα «προκαλούσε ανησυχίες».
Ο Σνόουντεν δεν είχε κάνει, μέχρι χθες, οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση από τις 23 Ιουνίου οπότε και έφτασε στο αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο από το Χονγκ Κονγκ.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο 30χρονος δεν βρίσκεται επίσημα στη χώρα αφού έχει παραμείνει μέχρι στιγμής στη ζώνη διέλευσης του αερολιμένα.
Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζούσε στη Χαβάη και εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), πριν εγκαταλείψει τη χώρα, είπε ότι θυσίασε μια άνετη ζωή προκειμένου να αποκαλύψει πληροφορίες των μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης.
«Λίγο πριν από ένα μήνα, είχα οικογένεια και ένα σπίτι στον παράδεισο», δήλωσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, πλάνα της οποίας ωστόσο μεταδόθηκαν από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα.
«Είχα επίσης τη δυνατότητα, χωρίς να χρειάζομαι ένταλμα, να αναζητήσω και να διαβάσω τις επικοινωνίες σας. Τις επικοινωνίες οποιουδήποτε, κάθε χρονική στιγμή. Αυτή η δύναμη μπορεί να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων».
Ο Σνόουντεν, στον οποίο η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν προσφερθεί να παραχωρήσουν άσυλο, έκανε έκκληση για βοήθεια «ζητώντας εγγυήσεις για την ασφαλή μετάβασή του στη Λατινική Αμερική».
Οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να προσφέρουν άσυλο στον Σνόουντεν.
ASTRA