Home Uncategorized Με την απειλή του πολέμου στο τραπέζι

Με την απειλή του πολέμου στο τραπέζι


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με… στραβοπάτημα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το σχέδιο της Μόσχας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ. Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με διαφωνία, καθώς οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποσύρουν από το τραπέζι την απειλή του πολέμου. Αυτός ακριβώς είναι και ο όρος που έθεσε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ προκειμένου να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο, γεγονός που βάζει «φωτιά» στη διπλωματική σκακιέρα.

Δεν αποσύρουν την απειλή οι ΗΠΑ

Μπορεί οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας να έφτασαν στη Γενεύη με καλές προθέσεις, ωστόσο από τη συνέντευξη Τύπου του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ φάνηκε ότι προς το παρόν η απόσταση των δύο χωρών είναι μεγάλη. Από τη μία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βασιστούν στα λόγια του Άσαντ και ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να βγουν συμπεράσματα για την επιτυχία του σχεδίου. Από την άλλη, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση του προβλήματος καθιστά μάταιο οποιοδήποτε πλήγμα σε βάρος της Συρίας.

Ετοιμος για “σφοδρή επίθεση” ο αμερικανικός στόλος

Μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να θέσει υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας τα χημικά της όπλα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε υπό την απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών για πόλεμο αλλά οφείλεται στη ρωσική πρόταση. Ωστόσο, ο Άσαντ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια «μόλις διαπιστώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για την σταθερότητα στην περιοχή και σταματήσουν να απειλούν με στρατιωτική επέμβαση. Επίσης, ζήτησε να σταματήσουν οι ΗΠΑ να προμηθεύουν με οπλισμό την αντιπολίτευση, κάτι που αμέσως αρνήθηκε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός».

Με ανακοίνωσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη γνωστοποίησαν ότι παρέλαβαν έγγραφα από τη συριακή πλευρά, στα οποία δηλώνει την πρόθεσή της να παραδώσει τον χημικό οπλισμό. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι τα έγγραφα αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν ένα «υποκατάστατο» του αφοπλισμού της, ούτε μια τακτική παρακώλυσης. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ είπε ότι η πιθανότητα χρήσης στρατιωτικής βίας εκ μέρους της Ουάσινγκτον παραμένει στο τραπέζι, όσο συνεχίζονται στη Ρωσία οι συζητήσεις για το πώς θα καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

ΗΠΑ: Μόνο η Ρωσία κατηγορεί τη συριακή αντιπολίτευση

Εξάλλου, ο Ελεύθερος Συριακός στρατός απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρωσική πρόταση, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. Αυτή η εξέλιξη μπορεί από μόνη της να αποτελέσει εμπόδιο στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη, καθώς τα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ βρίσκονται σε περιοχές που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος.

real.gr