Home Uncategorized Έξω από τη Βουλή την Πέμπτη οι Διασώστες – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Έξω από τη Βουλή την Πέμπτη οι Διασώστες – Πλήρωμα Ασθενοφόρου


Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή ζητώντας το άνοιγμα των τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων στην Κλήρου, Πέγεια, Ορόκλινη και Λεμεσό, καθώς και να τεθούν από το κράτος προτεραιότητες, βάζοντας σε πρώτη μοίρα την υγεία και τη ζωή του Κύπριου πολίτη, διοργανώνουν την προσεχή Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, οι Διασώστες -Πλήρωμα Ασθενοφόρου Κύπρου.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των Διασωστών-Πλήρωμα Ασθενοφόρου Μιχάλης Σάββα και πρόσθεσε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 16:00, την ώρα που θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής.
Ανέφερε ότι άκουσαν τόσες πολλές υποσχέσεις «που έμειναν όλα στα ράφια».

«Ζητήσαμε εδώ και τέσσερις – πέντε μήνες συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Αυτό που μας αδικεί είναι οι δικαιολογίες που μας έδωσαν», είπε ο κ. Σάββα αναφερόμενος στην παγοποίηση νέων προσλήψεων. Εχουν δίκαιο, είπε, «η Τρόικα σας απαγορεύει να προσλάβετε νέους υπαλλήλους, κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο σημαντικό να προσλάβετε γραφείς στη Βουλής» και ζήτησε όπως τεθούν προτεραιότητες. Απευθυνόμενος προς τους υπευθύνους, σημείωσε ότι «εγκαταστήσατε τέσσερις σταθμούς, δώσατε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να κάνετε αυτό το πράγμα και αφήνετε τους σταθμούς έρημους, αφήνετε τον κόσμο, ο οποίος αύριο θα του τύχει ένα ατύχημα, μια κατάσταση; Τον αφήνετε στο έλεος του Θεού, γιατί δεν έχει το κράτος 350.000 ευρώ να λειτουργήσει τους σταθμούς ;».
Αλλοίμονο, συνέχισε, εάν ένα κράτος η υγεία και η ζωή των πολιτών της να αξίζουν 350.000 ευρώ.

«Εάν πεθάνει ένας νέος 25 χρονών παντρεμένος το οικονομικό κόστος που επωμίζεται το κράτος είναι 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτοί δεν έχουν 350.000 ευρώ για να λειτουργήσουν τέσσερις σταθμούς. Ένα όραμα κάποιων ανθρώπων εδώ και 20 χρόνια που προσπαθούν να κάνουν αυτό το πράγμα. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν ασθενοφόρα πάνω στα οποία να είναι άτομα που δεν έχουν ιδέα», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι αφυπηρετούν οδηγοί ασθενοφόρων και στη θέση τους τοποθετούν κλητήρες, εργαζόμενους από τα πλυντήρια, αντί να προσλαμβάνουν από τους ήδη εκπαιδευόμενους διασώστες.
Ο κ. Σάββα ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και γραπτώς και στην πράξη και αναφέρθηκε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, την προσεχή Πέμπτη, έξω από την Βουλή.

«Ελπίζουμε κάποιοι να μας ακούσουν. Δεν το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να προσλάβουν τους οποιουσδήποτε γραφείς, τον οποιονδήποτε άλλο άτομο. Εμείς θέλουμε να βάλουν προτεραιότητες και αυτή τη στιγμή προτεραιότητες είναι η ζωή του συνανθρώπου μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας θα βρίσκονται και μέλη των κοινοτήτων που επηρεάζονται από το μη άνοιγμα των σταθμών ασθενοφόρων, ο κ. Σάββα είπε ότι έχουν επικοινωνήσει με κάποιους Κοινοτάρχες της ορεινής Λευκωσίας.

«Αλλά δεν ξέρω αν τελικά έρθει κάποια αντιπροσωπεία τους. Ίσως, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσουν να έρθουν. Έχουν κάνει και αυτοί τις διαμαρτυρίες τους, διότι ο ένας σταθμός που είναι στην Κλήρου, είναι ο πιο αναγκαίος από όλους τους τέσσερις σταθμούς, διότι ύστερα από μελέτες που έγιναν έχει αποδειχτεί ότι στην περιοχή εκείνη έχουν γίνει τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, σε επιστολή τους στις 6 Σεπτεμβρίου 2013 προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο και τα Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, οι Διασώστες -Πλήρωμα Ασθενοφόρου Κύπρου αναφέρουν ότι είναι με μεγάλη έκπληξη που πληροφορήθηκαν «ότι το Υπουργείο Οικονομικών κατάθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή προς έγκριση με το οποίο προωθείται η πρόσληψη οκτώ ειδικών γραφέων».

«Το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται αύξηση του φόρτου εργασίας της Βουλής λόγω ύπαρξης των μνημονιακών νομοσχεδίων. Μπορεί το αίτημα αυτό να είναι δικαιολογημένο αλλά θεωρούμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες βάζοντας σε πρώτη μοίρα την υγεία και τη ζωή του Κύπριου πολίτη. Ευχόμαστε να μην βρεθείτε ποτέ σας στη δυσάρεστη θέση να χρειαστεί να καλέσετε ασθενοφόρο για κάποιο δικό σας άνθρωπο γιατί τα λεπτά θα σας φανούν ώρες και η αγωνία που θα νιώθετε καθώς περιμένετε θα σας τρομάξει. Αυτή την αγωνία και τρόμο νιώθουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες που κατοικούν σε περιοχές της υπαίθρου όπου το ασθενοφόρο χρειάζεται 30-45 λεπτά για να φτάσει, ενώ τα διεθνή πρότυπα στοχεύουν σε άφιξη του εντός 19 λεπτών», συμπλήρωσε.
Πρόσφατα, αναφέρουν στην επιστολή, η κοινότητα Κλήρου θρήνησε κάτοικο της, αφού ο πλησιέστερος σταθμός ασθενοφόρου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία και ο χρόνος άφιξης του ασθενοφόρου είναι πέραν των 30 λεπτών.

«Το ίδιο περιστατικό συνέβηκε και στην κοινότητα Αρεδιού, όπου και εκεί ο ασθενής έχασε τη ζωή του. Αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα θέλησε να λύσει το Υπουργείο Υγείας με την δημιουργία 4 νέων σταθμών ασθενοφόρων ένας εκ των οποίων βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος στην Κλήρου», προσθέτουν.
Αναφέρουν ότι η στελέχωση αυτών των σταθμών θα γινόταν από τους Διασώστες-Πλήρωμα Ασθενοφόρου οι οποίοι καταρτίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας με κόστος κατάρτισης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

«Τον Οκτώβριο του 2012 αποφοιτήσαμε από το πρόγραμμα, ξοδέψαμε από τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό χιλιάδες ευρώ, ενώ το χειρότερο ήταν η εγκατάλειψη των εργασιών μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του προγράμματος. Παίρνοντας το πιστοποιητικό κατάρτισης μας, αντί να υλοποιηθεί πλήρως η εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για λειτουργία των 4 νέων σταθμών εισπράξαμε ένα «Χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε» και έκτοτε βρισκόμαστε σε καθημερινό αγώνα για να δικαιωθούμε, αφού νιώθουμε ότι έχουμε εξαπατηθεί από το ίδιο μας το κράτος», προσθέτουν.
Αναφέρουν, παράλληλα, ότι όποια πόρτα Υπουργείου «χτυπήσαμε εισπράξαμε τη δικαιολογία ότι λόγω δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας η πρόσληψη των διασωστών δεν είναι δυνατή».

«Σε πρόσφατη συζήτηση του θέματος μας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ο Πρόεδρος της δήλωνε: Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει τους τρόπους, ανεξάρτητα από τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας, γιατί πρώτα και πάνω από όλα και πέραν κάθε οικονομικού κόστους είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής». Το κράτος, αναφέρουν περαιτέρω στην επιστολή, δεν έχει το δικαίωμα να αδικεί με αυτό τον τρόπο τους πολίτες του, και δεν εννοούμε τους 49 διασώστες, αλλά τις χιλιάδες πολίτες από τους οποίους στερεί το δικαίωμα έγκαιρης επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Χιλιάδες «γιατί» μας προβληματίζουν, μας απογοητεύουν και μας φοβίζουν ότι θα καταπατηθούν για ακόμα μια φορά τα δικαιώματα του πολίτη που μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια του ατύχησε να κατοικήσει στην ύπαιθρο», προσθέτουν.
Αυτή τη στιγμή, αναφέρουν, η λειτουργία ενός σταθμού ασθενοφόρων χρειάζεται μόνο 6 διασώστες, αφού το υπόλοιπο προσωπικό και εξοπλισμός υπάρχει ήδη.

«Θεωρούμε ότι η προσφορά των 8 γραφέων προς την κοινωνία δεν θα είναι πιο σημαντική από τη λειτουργία των νέων σταθμών ασθενοφόρων που εκ των πραγμάτων έχει αποδειχτεί ότι θα σώζουν ανθρώπινες ζωές. Τιμήστε αυτούς που σας ανάδειξαν και απαιτήστε την λειτουργία των νέων σταθμών ασθενοφόρων», συμπληρώνουν.
Ερωτηθείς αν τους έχει αποσταλεί κάποια απάντηση στις επιστολές τους, ο κ. Σάββα είπε ότι δεν έχει κάνει τίποτα η Επιτροπή.

«Και οι απαντήσεις που πήραμε από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Εργασίας είναι οι ίδιες. Δηλαδή, δεν μας επιτρέπει η Τρόικα να προσλάβουμε νέους υπαλλήλους», κατέληξε.

ASTRA