Home Uncategorized «Τύμπανα» πολέμου στη Μεσόγειο

«Τύμπανα» πολέμου στη Μεσόγειο


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Μεσόγειο καθώς Ουάσινγκτον και Μόσχα ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους με την αποστολή πολεμικών πλοίων την ώρα που «φουντώνει» το διπλωματικό παρασκήνιο για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Ρωσία στέλνει ακόμη τέσσερα πολεμικά πλοία από τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο περιλαμβάνει το πολεμικό πλοίο «Άντμιραλ Παντελέγιεφ», τα αεροπλανοφόρα «Άντμιραλ Νεβέλσκι» και «Αλεξάντερ Σαμπάλιν», την φρεγάτα «Νεουστρασίμι» και αρκετά υποστηρικτικά πλοιάρια.

Η ναυτική δύναμη της Ρωσίας θα ενισχυθεί με τα αεροπλανοφόρα «Νοβοτσέρκασκ» και «Μινσκ» και το κατασκοπευτικό πλοίο «Πριαζόβγιε» που ήδη πλέουν από τον Βόσπορο μέσω των Στενών των Δαρδανελίων στη Μεσόγειο και αναμένεται να φτάσουν σήμερα. Πηγές του ρωσικού ναυτικού είπαν σε ΜΜΕ της Ρωσίας ότι το καταδρομικό πλοίο «Μόσκβα» που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αναμένεται να φτάσει από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο στις 17 Σεπτεμβρίου. Ακόμη δύο κορβέτες με εξοπλισμό εκτόξευσης πυραύλων η «Σχτιλ» και «Ιβανόβετς» αναμένεται να φτάσουν στην πριοχή στις 29 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον επιβεβαιώνονται και τα σχέδια της Μόσχας να αποστείλει ακόμη δύο πολεμικά πλοία από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας: την φρεγάτα «Σμπέτλιβι» και το καταδρομικό «Νικολάι Φιλτσένκοφ».

Επισήμως το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο ενισχύεται για την περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν τη Συρία, Ρώσοι υπήκοοι πριν από ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. «Πάνω από όλα με δεδομένη την παρουσία εκεί καταδρομικών πλοίων, τα πλοία προορίζονται για μία πιθανή εκκένωση από Ρώσους πολίτες» είπε ο επιτελάρχης του Κρεμλίνο, Σεργκέι Ιβάνοφ. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ είπε ότι η αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι «μία νόμιμη, φυσική και προβλέψιμη αντίδραση στην κατάσταση που εξελίσσεται στην περιοχή».

Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που δεν θα λαμβάνει υπόψιν της το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι η Συρία αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρα για τα ρωσικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον διατηρεί δύο επιπλέον πολεμικά πλοία στην περιοχή από τα τρία που συνήθως έχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη πλέον στα νερά της Μεσογείου τέσσερα πολεμικά πλοία που υπολογίζεται ότι φέρουν από 90 πυραύλους «Τόμαχοκ» σε περίπτωση που δοθεί η εντολή να χτυπηθεί από αέρος η Συρία. Πριν από μερικές ημέρες κατέπλευσε στην περιοχή από την Ερυθρά Θάλασσα και έκτο πολεμικό πλοίο το «USS Σαν Αντόνιο» με πλήρωμα 2.200 ατόμων.

Και η Βρετανία έχει έντονη παρουσία με το καταδρομικό HMS Μπουλγουορκ και ένα υποβρύχιο τύπου Trafalgar εξοπλισμένο με πυραύλους «Τόμαχοκ». Η Γαλλία επίσης έχει στην Μεσόγειο το πολεμικό πλοίο «Σεβαλιέ Πολ» που επίσης φέρει πυραύλους.

Κοντά στην περιοχή στις ακτές της Υεμένης βρίσκονται και άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που μπορούν να σπεύσουν σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα αεροπλανοφόρα «USS Χάρι Τρούμαν» και «USS Νίμιτς», καθώς και επιθετικά πλοία που μεταφέρουν πολεμικά αεροσκάφη «Χάριερ».

real.gr