Home Uncategorized Οθόνες αφής χωρίς άγγιγμα

Οθόνες αφής χωρίς άγγιγμα


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα που προσομοιώνει την αίσθηση των αντικειμένων στον αέρα χρησιμοποιώντας μόνο τον ήχο.

Το σύστημα, που φέρει την ονομασία «UltraHaptic» και δημιουργήθηκε από την ομάδα Αλληλεπίδρασης και Γραφικών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, αποτελείται ουσιαστικά από μία οθόνη αφής, τόσο ευαίσθητη που ο χρήστης δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να την αγγίζει, αλλά τη χειρίζεται μέσω δονήσεων από ηχητικά κύματα στον αέρα.

Το «UltraHaptic», που θα παρουσιαστεί επισήμως στο ACM Symposium on User Interface Software and Technology 2013, λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο. Χρησιμοποιώντας μία διάταξη από μικροσκοπικά πιεζοηλεκτρικά ηχεία -μετατροπείς υπερήχων- τα οποία παράγουν κύματα υπερήχων, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την εξέταση των μωρών στη μήτρα, δημιουργούνται υπερηχητικές δονήσεις πάνω από την οθόνη και εκτοπίζεται ο αέρας, προκαλώντας διαφορά πίεσης. Αυτό ονομάζεται ακουστική πίεση ακτινοβολίας. Εστιάζοντας τα κύματα υπερήχων σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον αέρα, δημιουργείται μία σημαντική διαφορά πίεσης. Οι μετατροπείς ευθυγραμμίζονται και παράγουν ένα αόρατο στρώμα υπερηχητικών δονήσεων πάνω από την οθόνη και μία μικρή απτική αίσθηση στην επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος.

Η τεχνική της απτικής ανάδρασης είναι η διαδικασία της δημιουργίας μίας απτικής αίσθησης για εικονικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα, ορισμένα «έξυπνα» τηλέφωνα δονούνται με την πίεση ενός εικονικού κουμπιού, ενώ άλλα εκπέμπουν ήχους σαν αυτούς του πληκτρολογίου κατά την κλήση αριθμών. Η συγκεκριμένη, όμως, τεχνολογία αποτελεί καινοτομία καθώς δεν απαιτεί σωματική επαφή με τη συσκευή για να αλληλεπιδράσει.

Παρόλο που η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, θα μπορούσε στο μέλλον να εγκαινιάσει ένα είδος τεχνολογίας όμοιο με αυτό που χρησιμοποιούσε ο Tom Cruise στην ταινία «Minority Report», όπου τον είδαμε να χειρίζεται πολύπλοκες πληροφορίες σε μία γυάλινη επιφάνεια από απόσταση, με τη χρήση ειδικών γαντιών.

Το «UltraHaptic» μπορεί να έχει όμως και πιο πρακτικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί στα συστήματα πλοήγησης των αυτοκινήτων, ώστε να μην χρειάζεται ο οδηγός να παίρνει τα μάτια του από το δρόμο.

Πηγή: The Independent, The Guardian
Πηγή: http://enet.gr

ASTRA