Home Uncategorized Σαρωτικούς ελέγχους άρχισε από σήμερα η τρόικα στην Κύπρο

Σαρωτικούς ελέγχους άρχισε από σήμερα η τρόικα στην Κύπρο


Σε τρία επίπεδα ξεκίνησαν σήμερα οι συναντήσεις της Τρόικας.

Η συνάντηση, με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και των δύο εκτελεστικών μελών του ΔΣ καθώς και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ολοκληρώθηκε στις 10 το πρωί.

Μετά το πέρας της εθιμοτυπικής συνάντησης, ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε τις διαβουλεύσεις με τους Τροϊκανούς στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η μελέτη που διενήργησε ο οίκος PWC για την ιδιωτικοποίηση – μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Εξάλλου, στις 10:00 άρχισαν οι συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα, όπου ξεχωριστό κλιμάκιο της Τρόικας εξετάζει τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Θα συζητηθούν επίσης οι περιορισμοί στη ροή κεφαλαίων και ο ιδιωτικός δανεισμός.

Στο Γραφείο Προγραμματισμού θα διεξαχθούν σειρά συναντήσεων για επιμέρους ζητήματα του κυπριακού μνημονίου.

Επίσης τεχνοκράτες της Τρόικας θα συζητήσουν με αξιωματούχους του Υπουργείου Εργασίας και του ΥΠΟΙΚ θέματα που αφορούν την ΑΤΑ, τους μισθούς και τον κατώτατο μισθό.

Στο μεταξύ τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, του ΥΠΕΣ και της ΚΤ, θα συζητήσουν με τεχνοκράτες της Τρόικας θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση στη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Αυτή την ώρα κλιμάκιο των δανειστών συζητούν με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ θέματα που αφορούν το ισοζύγιο πληρωμών.

Επίσης αυτή την ώρα η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Λαμπριανίδου – Μουσιούττα ενημερώνει τεχνοκράτες της Τρόικας για τα θέματα μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και ειδικότερα για τον εργάσιμο χρόνο, τις υπερωρίες, τους μισθούς και την αξιολόγηση στη βάση της επίδοσης τους.

Το απόγευμα από τις 17:30 μέχρι τις 19:30 θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο συναντήσεις.

Η πρώτη συνάντηση, στην παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ, θα ασχοληθεί με τη διαχείριση των δημοσίων εσόδων, τη συμμόρφωση με τις φορολογικές διατάξεις, τη βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας και την ενοποίηση του ΤΕΠ και της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Στην άλλη συνάντηση θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις, παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ, της Στατιστικής Υπηρεσίας και της ΚΤΚ.

ASTRA