Home Uncategorized Στην Επ.Εσωτερικών το νομοσχέδιο για καύση των νεκρών

Στην Επ.Εσωτερικών το νομοσχέδιο για καύση των νεκρών


Το επίμαχο και πολύπλοκο νομοσχέδιο για την καύση των νεκρών τέθηκε στην συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Σημείο αιχμής αποτελεί ο τρόπος έκφρασης και διατύπωσης γραπτώς της επιθυμίας του ζωντανού, για μετά θάνατο, καύση του σώματος του.
Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι η Εκκλησία τάσσεται κατά της καύσης, για λόγους παράδοσης και όχι για δογματικούς λόγους.
Γνωστοποίησε επίσης ότι η Εκκλησία δεν θα τελεί εξόδιο ακολουθία, σε όσους επιλέξουν την καύση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι προτάσεις για καταγραφή της επιθυμίας σε διαθήκη δεν μπορούν να υιοθετηθούν αφού οι διαθήκες ανοίγονται μετά την κηδεία.

Ο κ. Λαμάρης χαρακτήρισε προβληματικές και τις εισηγήσεις για αναγκαστική δήλωση της επιθυμίας για καύση από τους συγγενείς, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθούν σωστά οι επιθυμίες του νεκρού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι δηλώσεις συγγενών και να εξευρεθεί άλλος τρόπος, ώστε η γραπτή δήλωση για καύση, να καταχωρείται σε ένα ανεξάρτητο θεσμό.

Προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία των κρεματορίων, για τα οποία γίνεται εισήγηση να είναι κρατικά, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα καύσης νεκρών, για να εξαφανιστούν στοιχεία από εγκληματικές ενέργειες.

 

ASTRA