Τριάντα δύο νέα κρούσματα του ιού HIV/AIDS καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα στην Κύπρο, αριθμός που σύμφωνα με ειδικούς είναι πολύ μεγάλος, σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού της χώρας, ενώ από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV/AIDS 825 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 423 είναι Κύπριοι και οι 370 ξένοι.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση των νέων περιστατικών, με το πιο πρόσφατο να καταγράφεται μόλις προχθές.
Και ενώ η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται, οι νέες μολύνσεις που θα δηλωθούν τελικά για όλο το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν είχε ήδη καταγραφεί σημαντική αύξηση των φορέων.
Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξαρση του Aids στην Κύπρο, οι απόψεις των ειδικών διίστανται.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης για τους φορείς του AIDS (ΚΥΦΑ) Στέλλα Μιχαηλίδου είπε πως οι αριθμοί των νέων περιστατικών που καταγράφονται φέτος είναι ανησυχητικοί και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη έξαρση του Aids.
Από πλευράς του, ο Υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος για το Aids του Υπουργείου Υγείας Δρ. Ιωάννης Δημητριάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού πάντα υφίσταται, εντούτοις προς το παρόν η Κύπρος δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή έξαρση.
Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί υπάρχουν οροθετικά άτομα, που έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν ακόμα ή έχουν διαγνωστεί στο εξωτερικό και δεν είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα αρχεία του Υπουργείου Υγείας, γεγονός -όπως είπαν- που πιθανόν να αυξήσει τα νέα περιστατικά μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, η επιπόλαια σεξουαλική συμπεριφορά, η αύξηση των ναρκωτικών και η μετακίνηση πληθυσμού μέσω των οδοφραγμάτων, αποτελούν παράγοντες πολύ επικίνδυνους, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια έξαρση του φαινομένου.
Όπως δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα περισσότερα περιστατικά από όσα καταγράφονταν την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, για να προσθέσει πως αυτό από μόνο του είναι αρκετό, ώστε η πολιτεία να αρχίσει να ανησυχεί.
Σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα επικοινώνησαν με το ΚΥΦΑ πέντε νέα περιστατικά από την Κύπρο, τα οποία ζητούσαν πληροφορίες, γιατί δεν ήξεραν πού θα έπρεπε να αποταθούν για περαιτέρω εξετάσεις.
«Τα πέντε αυτά κρούσματα δεν είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα αρχεία του Υπουργείου Υγείας», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν άτομα, που δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής ότι είναι οροθετικά, καθώς και άτομα που έχουν διαγνωστεί στο εξωτερικό και δεν είναι καταγεγραμμένα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως σίγουρα θα υπάρχουν και άτομα που είναι φορείς του ιού και το γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο.
Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και κάλεσε όσους έχουν την υποψία ότι φέρουν τον ιό να υποβληθούν σε τεστ.
«Δεν θεωρώ πως δεν πρέπει να ανησυχούμε. Πότε θα ανησυχήσουμε; Όταν φτάσουμε στην έξαρση; Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να προσέχει ο κόσμος γύρω του. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αύξηση γύρω στα δέκα περιστατικά σε σύγκριση με πέρσι. Είναι λάθος να δίδουμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν συμβαίνει και ότι όλα είναι ρόδινα γύρω μας. Υπάρχουν παράγοντες στην Κύπρο, που πρέπει να μας ανησυχούν και οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί με βάση και τον πληθυσμό της Κύπρου», είπε η κ. Μιχαηλίδου.
Σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία, που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αναφέρονται σε αριθμούς που κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο με πέρσι, η Πρόεδρος της ΚΥΦΑ είπε πως οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική κατάσταση.
Αναφερομένη στο πρόσφατο περιστατικό με την ιερόδουλη, που βρέθηκε θετική στο ιό HIV/AIDS, η κ. Μιχαηλίδου διερωτήθηκε αν πρέπει να είμαστε ήσυχοι μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό. «Έγινε ένας πανικός όταν γνωστοποιήθηκε το περιστατικό και έτρεχαν όλοι να κάνουν αναλύσεις. Το τηλέφωνο της Γρηγορείου Κλινικής δεν σταματούσε να κτυπά», ανέφερε.
Απέδωσε, τέλος, την αυξητική τάση των νέων περιστατικών HIV/AIDS στην οικονομική κρίση, που οδηγεί σε αύξηση της πορνείας και της χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Ανέφερε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν κρούσματα αντρικής πορνείας στην Κύπρο, φαινόμενα, όπως συμπλήρωσε, πρωτόγνωρα για τα κυπριακά δεδομένα.
Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως η Κύπρος παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό HIV λοίμωξης, προσθέτοντας πως το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες χαμηλής επίπτωσης.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφερθεί στα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2013, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2013 υπήρξαν 32 περιστατικά, εκ των οποίων τα 31 διαμένουν στην Κύπρο και το 1 αναχώρησε στο εξωτερικό.
Πρόσθεσε ότι από τα 31 άτομα που διαγνώστηκαν με το ιό, οι 26 είναι Κύπριοι και οι πέντε Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ σημείωσε πως το 2012 καταγράφηκαν 58 περιστατικά, εκ των οποίων οι 37 ήταν Κύπριοι, οι 13 Ευρωπαίοι πολίτες και οι υπόλοιποι 8 από άλλες χώρες.
Όπως ανέφερε, από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV/AIDS 825 άτομα, εκ των οποίων οι 423 είναι Κύπριοι και οι 370 ξένοι.
Κατέληξε λέγοντας πως το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει ήδη εκστρατείες διαφώτισης του κοινού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, προσθέτοντας πως γίνεται προσπάθεια οι εκστρατείες αυτές να κρατήσουν όλο το χρόνο.
ASTRA