Home Uncategorized Στο εδώλιο και οι πελάτες σεξουαλικών υπηρεσιών

Στο εδώλιο και οι πελάτες σεξουαλικών υπηρεσιών


Την προοπτική ποινικοποίησης του πελάτη – αγοραστή σεξουαλικών υπηρεσιών, εξετάζει η Επίτροπος Διοίκησης στην τοποθέτηση της ως ανεξάρτητη αρχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τοποθέτηση της κυρίας Σαββίδου γίνεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις της στον ΑΣΤΡΑ η λειτουργός στο γραφείο της επιτρόπου διοίκησης Δέσποινα Μέρτακα ανέφερε ότι η επίτροπος σημειώνει στην ιστοσελίδα της ότι η εμπορία προσώπων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενόσω εξακολουθεί να υπάρχει το σύστημα της πορνείας που επιτρέπει σε άνδρες να αγοράζουν τις γυναίκες.

Όσον αφορά την έκθεση της επιτρόπου για την εμπορία προσώπων σημείωσε ότι περιλαμβάνει προτάσεις για πρόληψη, ποινική δίωξη και προστασία.

Πρόσθεσε ότι διαπιστώνονται κενά, αδυναμίες και ελλείψεις στο γράμμα του νόμου και περιλαμβάνονται εισηγήσεις σε κάθε πεδίο.

Επείγει σημείωσε η κυρία Μέρτακα η άμεση εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή οδηγία και πρόσθεσε ότι εκκρεμεί ενώπιον της βουλής η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για την εμπορία προσώπων.

Για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, είπε, χρειάζεται εμπλοκή πολλών υπηρεσιών και απαγκίστρωση του μοντέλου αντιμετώπισης του φαινομένου ως μεταναστευτικού ελέγχου και όχι ως προβλήματος εμπορίας προσώπων.
Η νομοθετική ρύθμιση της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων είναι το ένα, η αλλαγή κουλτούρας είναι το άλλο, τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δίωξη συνηγόρου και τη μη δίωξη κατηγορουμένου για εμπορία προσώπων.

Ο κύριος Λαμάρης πρόσθεσε ότι στην κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών δεν εκκρεμεί αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα της επιτροπής να εξετάσει εισηγήσεις της επιτρόπου διοίκησης.

ASTRA