Home Uncategorized Πέρασε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Πέρασε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις


Με 30 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ εναντίον τάχθηκαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών. Δεν υπήρξε καμία αποχή.

 

 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

 

Α.Κυπριανού: Θα καταψηφίσει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει και σήμερα το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ απεύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, όπως έγινε με το ΓΕΣΥ.

Την κάλεσε επίσης να εμπλακεί σε διάλογο με τα κόμματα για να βρεθεί συλλογικά η εναλλακτική πρόταση για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικικών οργανισμών.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση κώφευσε στις εκκλήσεις του ΑΚΕΛ να εμπλακεί σε διάλογο και τώρα προσπαθεί να εκβιάσει ότι πάμε σε στάση πληρωμών. Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτεί υπό καθεστώς εκφοβισμού, πολιτικές οι οποίες θα αποβούν σε βάρος του κυπριακού λαού.

Παράλληλα ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση σεβόταν το Κοινοβούλιο τότε η κίνηση που θα έκανε την περασμένη Παρασκευή ήταν να επιδιώξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και να καλέσει τα κόμματα να διαβουλευτούν από κοινού για να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι για να εξευρεθεί το 1,4 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση γιατί υπήρχε μια προδιαγεγραμμένη πορεία και διερωτήθηκε πώς ενώ η Τρόικα δεν δεχόταν τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ, όπως λέχθηκε, «ως δια μαγείας» μετά τους δέχτηκε.

Αναφέροντας ότι η διαφωνία του ΑΚΕΛ είναι με το ξεπούλημα ως πράξη, υπενθύμισε ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με επιστολή προς τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και ότι δεν θα αποδεχτεί το ξεπούλημα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε μια προσπάθεια εκφοβισμού, τρομοκρατίας της κοινής γνώμης, ότι θα μείνουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και μια προσπάθεια να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων των ημικρατικών και των δημοσίων υπαλλήλων.

Διερωτήθηκε πώς από την λογική του οικονομικού θαύματος που η Κυβέρνηση καλλιεργεί μέσω του κρατικού καναλιού και άλλων ΜΜΕ, πήγαμε τώρα στην στάση πληρωμών. Μίλησε επίσης για κινδυνολογία που υπήρξε στο θέμα της υπογραφής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, αν δεν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, κάτι που δεν έγινε.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσον σε περίπτωση που υπάρξουν απειλές από την Τρόικα για επίλυση του Κυπριακού, αυτές θα γίνουν αποδεχτές.

Αν μπούμε, είπε, σε αυτή τη λογική ότι μας φέρνει η Τρόικα να το αποδεχόμαστε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι εμείς έχουμε χρεοκοπήσει και αποφασίζει πλέον η Τρόικα για όλα.

Είπε επίσης ότι είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητα ότι το ΑΚΕΛ έφερε την Τρόικα, αφού αυτό που έφερε την Τρόικα, όπως είπε, ήταν η τρύπα στον τραπεζικό τομέα που δεν μπορούσε να κλείσει.

Είπε επίσης ότι δεν υπογράφτηκε κανένα πρώτο μνημόνιο από την Κυβέρνηση Χριστόφια αλλά μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης που απορρίφθηκε από το Eurogroup γιατί δεν δεχόταν η τότε Κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η τότε η αντιπολίτευση συστρατεύονταν με την Τρόικα και ένωνε τη φωνή της να πιεστεί η Τρόικα να δεχτεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην καταρχήν συμφωνία, είπε, έλεγε ότι αν το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε θα μελετηθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αναμενόταν, ανέφερε, η εκλογή Αναστασιάδη γιατί θα ήταν πιο έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους για αυτά τα θέματα.

Είπε επίσης ότι το 1999 ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση για πώληση της CYTA για 125 εκ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι αυτοί οι οργανισμοί στήριξαν το κράτος όποτε τους είχε ανάγκη και είπε ότι αν στην τραγωδία του Μαρί η ΑΗΚ δεν ήταν οργανισμός δημόσιας ωφέλειας δεν θα ανταποκρινόταν άμεσα στις ανάγκες.

 

Αβέρωφ: Διασφαλίζεται ο σεβασμός στα εργασιακά θέσμια

Το νομοσχέδιο διασφαλίζει τον σεβασμό προς τα εργασιακά θέσμια δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Απαντώντας σε αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το 1999 ο ίδιος κατέθεσε πρόταση για πώληση της ΑΤΗΚ για 125 εκ ευρώ είπε ότι θα αναμένει για όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να βρει στοιχειά που να αποδεικνύουν αυτό που έχει πει. Αν τα βρει είπε ο κύριος Νεοφύτου, εγώ δηλώνω ότι δεν μπορώ να είμαι ηγέτης του ΔΗΣΥ.  Διαφορετικά είπε περιμένω μια απολογία.

 

Νικόλας: Προανήγγειλε θετική ψήφο των βουλευτών του ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του σήμερα ενώπιον της Βουλής αναφέρθηκε στις αλλαγές που έφερε το κόμμα του στο αρχικό νομοσχέδιο με την εισαγωγή σημαντικών διαφοροποιήσεων, όπως είπε,  που  “εμείς θεωρούμε ότι βελτίωσαν τις διαδικασίες αλλά και την ουσία των προνοιών που έχουμε μπροστά μας”.Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως “με δική μας πρωτοβουλία έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος και ο λόγος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτή τη διαδικασία”, σημειώνοντας ότι “από την αρχή ως το τέλος η Βουλή θα έχει λόγο σε σχέση με το τί θα γίνει”.

Εξήγησε ότι έφυγαν τα υπουργικά διατάγματα και μπήκαν οι κανονισμοί της Βουλής και είναι η Βουλή που θα συμφωνήσει και θα εγκρίνει τα περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που αυτά θα πωληθούν.

“Σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πιθανόν να περιλαμβάνουν και ακίνητη περιουσία, φυσικό αέριο, μετοχές ή και οτιδήποτε άλλο. Ούτε  μια καρέκλα δεν θα μπορέσει να πωληθεί είτε να μεταβιβαστεί σε τρίτο πρόσωπο αν δεν το εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Εμείς το βάλαμε μέσα στο νομοσχέδιο αυτό το πράγμα”, είπε.

“Διασφαλίζονται με τις νέες τροπολογίες, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από το Σύνταγμα, την κείμενη Νομοθεσία και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Διασφαλίζονται ακόμη και δικαιώματα σε περίπτωση που καταργούνται θέσεις”, ανέφερε.

Ρυθμίζονται, διευκρίνισε, οι υποχρεώσεις των ημικρατικών οργανισμών και όχι μόνο η μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων

“Εμείς 8 ψήφους έχουμε στην Βουλή και διερωτώμαι γιατί κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ότι εμείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για το τί γίνεται σε σχέση και με αυτό το νομοσχέδιο αλλά και σε ότι αφορά την υιοθέτηση, εφαρμογή, και τήρηση των υποχρεώσεων μας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας”, σημείωσε.

Η δική μας θέση, πρόσθεσε, είναι ότι αυτά που εισηγούνται οι σεβαστοί συνάδελφοι διασφαλίζονται εν μέρει με τις δικές μας τροπολογίες αλλά θα μας δοθεί και η ευκαιρία να τα συζητήσουμε, να τα ξεκαθαρίσουμε και να τα διασφαλίσουμε στις επόμενες νομοθεσίες που θα έρθουν ενώπιον μας και στους κανονισμούς που εκ των πραγμάτων θα φέρει η εκτελεστική εξουσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων εάν είναι να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες.Εμείς, συνέχισε, εκφράσαμε τη θέση μας από την αρχή – αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή και δεν είναι το τέλος της πορείας, τώρα ξεκινά η συζήτηση και επί της ουσίας και των σημαντικών πτυχών που θα φέρει η αποκρατικοποίηση αν προχωρήσει σε ότι αφορά τους θεσμούς που έχουμε ενώπιον μας.

ΤΟ ΔΗΚΟ, είπε ο Πρόεδρος του, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε ως λαός τις επιλογές μας. “Συμφωνούμε με την επαναδιαπραγμάτευση, θέλουμε να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να έχουμε ενώπιον μας και άλλες επιλογές αλλά για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε δεν μπορούμε να το πράξουμε με το πιστόλι στον κρόταφο”, σημείωσε.

Εμείς, συνέχισε, θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά τα θέματα εθνικής ασφάλειας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως πάντα.

 

 

Ν.Νικολαίδης: Αναφορές στις τροπολογίες

Στις Τροπολογίες  που έχουν κατατεθεί από κοινού με τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης. Οι τροπολογίες είπε αφορούν συνταγματικές πρόνοιες, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το ρόλο της Βουλής, τον έλεγχο των Ημικρατικών Οργανισμών και τα πολύ ευαίσθητα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας.

 

Δ.Συλλούρης: Το νομοσχέδιο είναι η αρχή του δρόμου

Σήμερα ψηφίζουμε την εκκίνηση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων δήλωσε απο το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Υπάρχουν πολλά χρόνια πρίν την ιδιωτικοποίηση δήλωσε ο κύριος Συλλούρης σημειώνοντας ότι αν γίνει σωστός διάλογος μπορούν να αλλάξουν πολλά.

 

 

Γ.Περδίκης: “Ναι” αν γίνουν δεκτές οι τροπολογίες

Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε έτοιμος να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο εάν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων.

 

 

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Την ένσταση του για την επαναφορά του νομοσχεδίου κοινοποίησε απο το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιάννης Λαμάρης. Το ΑΚΕΛ είπε θεωρεί ότι με βάση τον κανονισμό 29 της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν πρέπει η Ολομέλεια να συζητήσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο είχε απορρίψει σε προηγούμενη συνεδρία της. Με αυτά τα δεδομένα το ΑΚΕΛ είπε ο κύριος Λαμάρης, ζητεί αναβολή της συζήτησης.

 

Ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει επανεξέταση του νομοσχεδίου όταν συντρέχουν ειδικές συνθήκες, ανέφερε ο Προέδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. «Ενώπιον μας έχουμε ένα νέο κείμενο, με νέα δεδομένα. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

 

Απο την πλευρά του ο Γιώργος Βαρνάβας της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογίες από κοινού με το Κίνημα Οικολόγων και τη Συμμαχία Πολιτών.

 

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης διερωτήθηκε που θα βρεί λεφτά το κράτος σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

 

Κανένα μνημόνιο δεν δικαιολογεί τον περιορισμό της Δημοκρατίας στην Κύπρο ανέφερε απο το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. ζητώντας σεβασμό της αντίθετης άποψης.

 

Δεν θα μπω σε συζήτηση για το διαδικαστικό και το κανονιστικό της Βουλής ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι “το θέμα είναι εξόχως πολιτικό και θα κριθούμε”. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία σταθερότητας της χώρας μας”, τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και εισηγείται ψηφοφορία για το διαδικαστικό ζήτημα.

 

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και η Σύσκεψη Αρχηγών

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις και η σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις θα προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σε συνεδρία που είναι προγραμματισμένη για τις 1200.

 

Στην επιτροπή οικονομικών το νομοσχέδιο

 

Στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, άρχισε πριν από λίγο η έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα εξετάσει το νέο νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε η Κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις.

 

Η συνεδρία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

 

Το νομοσχέδιο θα τεθεί στην 12.00 στην έκτακτη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι κυριότερες αλλαγές εντοπίζονται στο άρθρο 5 που αφορά τα στάδια που πρέπει να προηγηθούν πριν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε φορέα.

 

Σε σχέση με τη διαβούλευση με τη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή (5α) η παράγραφος διαμορφώθηκε ως ακολούθως: “Διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή και διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περιλαμβανομένων των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, των δικαιωμάτων εκπροσώπησης και των δικαιωμάτων που προκύπτουν σε περίπτωση κατάργησης θέσης εργαζομένου σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα, τις διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας, τους συναφείς Κανονισμούς και τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου”.

 

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε, επίσης, νέα παράγραφος, που αφορά τροπολογία του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία “νοείται ότι, ουδέν στον παρόντα Νόμο δύναται να ερμηνευθεί κατά τρόπο που να μεταβάλλει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ιδιότητα των εργαζομένων που  απασχολούνται  σε οποιοδήποτε φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση”.

 

Στα στάδια προστέθηκε επίσης πρόνοια (5γ) για τη διασφάλιση “κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, μη αποκλειόμενης της εξαίρεσης τομέων δραστηριότητας από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων”. Στο νομοσχέδιο δεν περιλήφθηκε η προταθείσα τροπολογία με βάση την οποία “νοείται περαιτέρω πως ακόμη και σε περίπτωση κατάργησης της θέσης ο κάτοχος αυτής θεωρείται ότι εξακολουθεί να την κατέχει μαζί με όλα τα προνόμια και ωφελήματα της μέχρις ότου ο κάτοχος της θέσης που καταργήθηκε με αυτό τον τρόπο αφυπηρετήσει ή διοριστεί ή προαχθεί είτε σε θέση που δημιουργήθηκε είτε σε άλλη θέση”

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ