Μετριότατο θέαμα στη Λισαβόνα με την Ελλάδα να παίρνει θετικό αποτέλεσμα (0-0) και τον Σάντος, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις στο δεύτερο μέρος. Σαφώς και υπάρχουν σημεία που χρίζουν βελτίωσης.
Υπάρχουν 15 μέρες ακόμα για να μπορέσει η Εθνική να παρουσιαστεί όπως θέλει ο Σάντος στο Μουντιάλ. Πάντως, ο Πορτογάλος πήρε αποτέλεσμα απέναντι στους συμπατριώτες του κρατώντας ζωντανή την παράδοση που θέλει τη γαλανόλευκη να μη χάνει απέναντι στους Ίβηρες (0-0). Μάλιστα παρά τις πολλές φάσεις που δεχθήκε στο πρώτο μέρος, αμύνθηκε σωστά (Μόρας, Καρνέζης οι καλύτεροι), ενώ προς το τέλος του ματς θα μπορούσε να είχε σκοράρει με τη φάση του Φετφατζίδη.
Η Εθνική περιορίστηκε στα αμυντικά της καθήκοντα. Από την αρχή ματς χαμηλού ρυθμού, ωστόσο η Πορτογαλία βρήκε τον τρόπο να φτιάξει φάσεις κυρίως από την άσχημες αντιδράσεις-τοποθετήσεις των Ελλήνων παικτών στα στημένα. Η κεφαλιά του Έντερ μόλις στο 2ο λεπτό βρήκε σε ετοιμότητα τον Καρνέζη. Ακολούθησαν η κεφαλιά του Μπρούνο Άλβες (6′) και η προβολή του Ρικάρντο Κόστα (7′) με τον Καρνέζη να επεμβαίνει καθοριστικά και στις δύο περιπτώσεις. Η Εθνική ομάδα δεν μπορούσε να δημιουργήσει, η κυκλοφορία της δεν ήταν καλη, το ματς γενικότερα σεν προσφερέταν για κάποια συγκίνηση, ενώ η υπεροχή των Πορτογάλων ήταν άκαρπη. Η διάταξη μας ήταν 4-3-3. Το πρώτο σουτ (και τελευταίο για το πρώτο ημίχρονο) το έκανε η Εθνική στο 36′ με τον Τοροσίδη να στέλνει την μπάλα άουτ, ενώ μέχριεκείνη τη στιγμή είχε δεχθεί 7 τελικές. Στο 40′ οΠαπασταθόπουλος καρδιοχτύπησε τον πάγκο, αλλά μάλλον η είσοδος του Μόρα στη θέση του έγινε για προληπτικούς λόγους.
Από έξι αλλαγές είχαν συμφωνήσει οι δύο ομάδες και τις εκμεταλλεύτηκαν για να δοκιμάσουν πράγματα στο δεύτερο μέρος. Η είσοδος του Φετφατζίδη άλλαξε αρκετά την επιθετική εικόνα της Εθνικής προς το τέλος του ματς. Οι Πορτογάλοι συνέχιζαν να πιέζουν χωρίς ωστόσο οι φάσεις που δημιουργούσαν να είναι τόσο επικίνδνες όσο στο πρώτο μέρος. Σταθερός ο ΚΑρνέζης σε όλο το ματς που δικαιωματικά παίρνει τον άτυπο τίτλο του πιο καλού παίκτη της Εθνικής το δυνατό τεστ. Από κοντά και ο Μόρας (40′ Παπασταθόπουλος) ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στον ανασταλτικό κομμάτι. Κι εφ’όσον η Εθνική χρησιμοποιώντας το όπλο της (λέγε με άμυνα) ξεμύτισε προς το τέλος του ματς. Ο Μπέτο έδιωξε με υπερένταση μπροστά από τον Γκέκα την επικίνδυνη σέντρα του Καραγκούνη, ενώ ο Φετφατζίδης στο 84′ είχε την καλύτερη φάση. Μετά από ωραίο σόλο σούταρε στη γωνιά του Μπέτο φάση που καθάρισε δύσκολα ο Πορτογάλος τερματοφύλακας.
Εντάξει, το ματς δεν προσφέρεται για σουπερ ανάλυση. Γωνρίζαμε από νωρίς τα τρωτά σημεία της Εθνικής. Σαφώς και δεν είναι η πιο παραγωγική ομάδα του κόσμου, σαφώς και δεν ταξιδεύει στη Βραζιλία για να βγάλει 15 φάσεις σε κάθε ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε κατά πολύ στο ανασταλτικό κομμάτι, ενώ παρά τις πολλές αλλαγές κατάφερε να κρατήσει την συνοχή της και να βελτιώσει λίγο την κυκλοφορία, απειλώντας μάλιστα προς το τέλος τους Πορτογάλους. Ο Σάντος γνωρίζει καλύτερα πώς να βελτιώσει την κυκλοφορία που ήταν και το πιο χτυπητό μείον της Εθνικής ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν εύλογο οι διεθνείς να προσέξουν τα πόδια τους και να αποφύγουν να καταναλώσουν όλες τους τις δυνάμεις… Δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να αγωνιστείς σε Μουντιάλ.
Συνψίζοντας, όπως δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το αποτέλεσμα σε ένα φιλικό (με Κριστιάνο και Πέπε στο πάγκο) έτσι δεν πρέπει να φέρνουμε την καταστροφή για μία μέτρια εμφάνιση…
Πορτογαλία (Πάουλο Μπέντο): Εντουάρντο (46’ Μπέτο), Κόστα, Άλβες, Περέιρα, Νάνι, Βελόσο, Αλμέιδα, Γουίλιαμ (89′ Μπέτο), Πόστιγκα (46’ Αλμέιδα), Βαρέλα (70’ Βιεϊρίνια), Έντερ (65’ Αμορίμ)
Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς (71’ Βύντρα), Παπασταθόπουλος (40’ Μόρας), Χολέμπας, Τζιόλης (46’ Καραγκούνης), Μανιάτης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (63’ Φετφατζίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (63’ Γκέκας)
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr