Η Κροατία παραμένει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης παρά την άδικη ήττα της με 3-1 στην πρεμιέρα του μουντιάλ από την οικοδέσποινα Βραζιλία.
Στο δεύτερο παιχνίδι άστραψε και βρόντηξε. Σάρωσε με 4-0 το Καμερούν δείχνοντας χαρακτήρα, πείσμα, θέληση, επιθυμία για διάκριση.
Δύο γκολ σε διάστημα 12 λεπτών πέτυχε ο Μάριο Μάντζουκιτς που επέστρεψε δριμύτερος μετά την τιμωρία του. Το ντεμπούτο στο μουντιάλ υπήρξε καταπληκτικό. Έναν τέτοιο παίκτη θέλει ξανά σήμερα η Κροατία για να πετύχει ό,τι δεν μπόρεσε η Βραζιλία, αλλά ούτε το Καμερούν.
Ποιο είναι αυτό? Να παραβιάσει το τέρμα του Γκιγιέρμο Οτσόα. Οι Βατρένι αντιμετωπίζουν στη Ρεσίφε το Μεξικό. Για να προκριθούν θέλουν μόνο νίκη. Το αυτό αναζητούν και οι τρικολόρ, όμως σε αυτούς αρκεί και η ισοπαλία. Υπάρχει και το σενάριο επιστημονικής φαντασίας να περάσουν αμφότερες με ένα βαθμό, αρκεί να χάσει η Βραζιλία από το αδιάφορο Καμερούν. Να είχαμε, να λέγαμε δηλαδή…
Το Μεξικό κράτησε την ισοπαλία 0-0 με τη Βραζιλία. Ο Οτσόα κάθε άλλο παρά τερματοφύλακας ήταν. Με μια σειρά θεαματικών, ακροβατικών ενεργειών εξουδετέρωσε κάθε απειλή για το τέρμα του.
«Έκανα το παιχνίδι της ζωής μου» είπε αργότερα ο ζωηρός Μεξικανός τερματοφύλακας. Για να συμπληρώσει ο Βραζιλιάνος Φρεντ «ο Οτσόα έκανε τουλάχιστον τέσσερα θαύματα».
Λίγες μέρες νωρίτερα η ομάδα του επεβλήθη 1-0 του Καμερούν. Ήταν η πρεμιέρα της στο μουντιάλ. Ούτε οι Αφρικανοί πέτυχαν να διασπάσουν τη σφικτή Μεξικανική άμυνα, αλλά και όσες φορές τα κατάφεραν βρέθηκαν απέναντι σε έναν κέρβερο.
Η αμυντική γραμμή των τρικολόρ κερδίζει μέχρι τώρα τις εντυπώσεις. Παίζει σφικτά. Ελάχιστα επιθετικά κι αυτό δεν στεναχωρεί καθόλου τον Μεξικανό ομοσπονδιακό τεχνικό Μιγκέλ Ερέρα.
Η ισοπαλία θεωρητικά βολεύει το Μεξικό, όμως ο Ερέρα που πιστεύει πως η Κροατία θα παίξει ανοιχτά κι επιθετικά, για τη νίκη και μόνο, έχει αρχίσει να αναθεωρεί τις αμυντικογενείς προτιμήσεις του.
Ο Οτσόα θα γίνει 29 χρόνων την ημέρα του τελικού. Γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1985 στη Γουαδαλαχάρα. Στα 19 του εντάχθηκε στην Αμέρικα, έπαιξε μαζί της για επτά χρόνια και τον Ιούλιο του 2011 μετεγγράφει στην Αζαξιό από την οποίαν ελευθερώθηκε λίγο πριν το μουντιάλ. Αν συνεχίσει με αυτό τον εκπληκτικό ρυθμό, τότε σίγουρα θα μετεγγραφή σε μεγάλο, εύρωστο οικονομικά σύλλογο.
Συνεχίζει την παράδοση των Μεξικανών στην ανάδειξη σπουδαίων τερματοφυλάκων με ιδιαίτερα μεγάλες διακρίσεις σε σημαντικές διοργανώσεις.
Το 2011 βρέθηκε να έχει κάνει χρήση κλενβουτερόλης μαζί με άλλους τέσσερις συμπαίκτες του. Η Μεξικανική ομοσπονδία δικαιολόγησε την κατάσταση λέγοντας πως αυτό προέρχεται από μολυσμένο κρέας. Αρχικά ζητήθηκε ο αποκλεισμός τους, αλλά στη συνέχεια η WADA απέσυρε κάθε πρόταση για τιμωρία. Διεθνής από το 2005 με 61 συμμετοχές.
Η αμυντική λειτουργία της Κροατίας προβληματίζει τον προπονητή Νίκο Κόβατς. Με τη Βραζιλία προηγήθηκε έστω και με αυτογκόλ, αλλά δε μπόρεσε να δείξει χαρακτήρα στη συνέχεια κι ηττήθηκε 3-1.
Το ίδιο φοβάται και για τους Μεξικανούς που διαθέτουν λαμπρούς επιθετικούς (Ζιοβάνι, Περάλτα κι Ερνάντες).
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Καλύτερη η Κροατία. Σε τρία παιχνίδια δύο νίκες έναντι μίας του Μεξικού. Ανώτερη κι επιθετικά με πέντε γκολ υπέρ και μόλις δύο κατά.
Για το παγκόσμιο κύπελλο: Κροατία – Μεξικό 0-1 (2002, τελικά, Νιιγκάτα, πρώτη αγωνιστική, Μπλάνκο 60΄πέναλτι). Ο Πλέτικοσα ήταν και τότε τερματοφύλακας των Κροατών, βασικοί στην ενδεκάδα οι αδελφοί Κόβατς (Νίκο και Ρόμπερτ) που σήμερα ανήκουν στο τεχνικό επιτελείο της. Ένα λεπτό πριν το γκολ είχε αποβληθεί (για το πέναλτι) ο δεξιός ακραίος αμυντικός Μπόρις Ζίβκοβιτς. Από την πλευρά του Μεξικού ήταν παρών ο Ραφαέλ Μάρκες (και τότε αρχηγός). Η Κροατία αποκλείστηκε ως τρίτη , χωρίς νίκη, ενώ το Μεξικό προχώρησε στον επόμενο γύρο κι έμεινε έξω από τις ΗΠΑ (2-0).
ΓΗΠΕΔΟ: Αρένα Περναμπούκο, Ρεσίφε
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ραβσάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 23:00 – ΡΙΚ 1
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr