Με μαχητικότητα και παίκτη λιγότερο για παραπάνω από ένα ημίχρονο η Εθνική Ελλάδας κατάφερε να παραμείνει ζωντανή στην διεκδίκηση της πρόκρισης (0-0). Όλα θα κριθούν στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού!
Δεν «μάσησε» η Ελλάδα από την πρόωρη αποβολή του Κώστα Κατσουράνη. Για περισσότερο από ένα ημίχρονο έπαιξε με παίκτη λιγότερο απέναντι στους Ιάπωνες. Μοιραία, ο στόχος θα ήταν η καθαρή εστία που θα επέτρεπε τα όνειρα για την τελευταία αγωνιστική. Όπερ και εγένετο. Το 0-0 αφήνει ζωντανή την Εθνική, με τους διεθνείς ατσαλωμένους μετά την αποβολή να κλείνουν όλους τους διαδρόμους μπροστά στην εστία του Καρνέζη, ο οποίος όποτε χρειάστηκε επενέβη καίρια. Θα μπορούσαμε να είχαμε φωνάξει γκολ στην φάση του Γκέκα, αλλά η απογείωση του Καβασίμα μας άφησε …μισή την ιαχή στα χείλη. Δεν πειράζει, συνεχίζουμε…
Α’ Ημίχρονο: Η προσπάθεια των Ιαπώνων να «χτυπήσουν» από τον άξονα τελείωσε εν τη γενέσει της μετά το πέρας των πρώτων δέκα λεπτών. Οι παίκτες του Σάντος έκλεισαν τις διόδους προς την εστία του Καρνέζη και μοιραία οι Ασιάτες έψαξαν τις σέντρες. Αυτή τη φορά ψάξαμε τους επιθετικούς με γρήγορες μεταβιβάσεις και απλό παιχνίδι. Οι μόλις δύο απειλές για την ελληνική άμυνα ήταν αναμφίβολα ένα credit.
Το σουτ του Οσάκο (21′) και το απευθείας φάουλ του Χόντα (29′) που εξουδετέρωσε ο Καρνέζης ήταν ότι καλύτερο είχαν να επιδείξουν οι αντίπαλοι μας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ελληνική ομάδα είχε παραχωρήσει γήπεδο στους Ιάπωνες και επίσης είχε το καλό σουτ του Κονέ . Η αναγκαστική αλλαγή (τραυματισμός) του Μήτρογλου, κόστισε μία αλλαγή, αλλά στο αυστηρά τακτικό κομμάτι δεν άλλαζε πολλά.
Υπό συνθήκες η ταχύτητα του Γκέκα, ίσως να ταίριαζε καλύτερα στο παιχνίδι μας. Σωστή η δεύτερη κίτρινη στον Κατσουράνη, ο οποίος προσπάθησε να ανακόψει μία αντεπίθεση των Ιαπώνων. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει το μαρκάρισμα ο Έλληνας μέσος, όπως και την κάρτα ο διαιτητής. Τόσες και τόσες φορές είδαμε σε αυτό το Μουντιάλ να μην τιμωρούνται με (πρώτη) κίτρινη πολύ πιο επικίνδυνα μαρκαρίσματα.
Η απουσία του Κατσουράνη, πέρα από την αριθμητικό μειονέκτημα, κόστισε και τη δεύτερη αλλαγή. Έριξε τον Καραγκούνη στη θέση του Φετφατζίδη ο Σάντος. Οι Ιάπωνες παρέμεναν καλά κλειδωμένοι και σε αυτό το σημείο ήρθε και η πιο αξιόλογη απειλή για λογαριασμό της Εθνικής ομάδας με το σουτ του Βασίλη Τοροσίδη να σταματιέται δύσκολα από τον Καβασίμα. Το παιχνίδι μπορούσε να «κλαπεί» ακόμα κι αν τα πράγματα έμοιαζαν δυσοίωνα. Μια καλή φάση χρειαζόμασταν…
Β’ Ημίχρονο: Ίδιο τέμπο σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Όσο στο ενδεχόμενο νίκης συναντούσε τη γη της επαγγελίας, άλλο τόσο η ήττα θα σήμαινε καταστροφή. Η πολυπρόσωπη άμυνα βραχυκύκλωσε πλήρως τους Ιάπωνες που συνέχισαν να επιτίθενται ανορθόδοξα.
Στο 59′ η κεφαλιά του Γκέκα υποχρέωσε σε απίστευτη επέμβαση τον Καβασίμα. Ναι, η πρώτη φάση ανήκε στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και παραλίγο να «κάνει» κρότο. Αλλεπάλληλα κόρνερ στο μοναδικό σημείο του παιχνιδιού που μείναμε στο προσκήνιο δεν έφεραν κάτι καλό. Οι Ιάπωνες θα έβγαζαν μία φάση της προκοπής.
Αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Ευτυχώς, στο γύρισμα του Ουτσίντα, ο Οκούμπο στο 68′ σούταρε στα …περιστέρια του Νατάλ. Αμέσως μετά ο Παπασταθόπουλος δεν σιγούρεψε την απομάκρυνση και ο Ουτσίντα καρδιοχτύπησε, με σουτ άουτ, την άμυνα. Στις καθυστερήσεις η επέμβαση του Καρνέζη στο σουτ του Χόντα κλείδωσε τον πρώτο βαθμό της Εθνικής σε αυτό το Μουντιάλ.
Αυτό ήταν. Χωρίς μεγάλες συγκινήσεις γενικά το ματς. Προφανώς στα μάτια των ουδέτερων έμοιαζε με …Ιράν-Νιγηρία, αλλά αυτό ποσώς μας ενδιαφέρει. Ζωντανοί μέχρι το φινάλε της διοργάνωσης, με ακέραιες ελπίδες πρόκρισης. Αρκεί να νικήσουν οι Κολομβιανοί τους Ιάπωνες. Όλα αυτά δίχως να έχουμε σκοράρει ακόμα…
Που κρίθηκε: Στην αποβολή του Κατσουράνη. Σίγουρα θα επρόκειτο για διαφορετικό παιχνίδι σε περίπτωση 11 εναντίον 11. Η Εθνική εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να παίξει για την ισοπαλία και το πρώτο μέλημα ήταν η «καθαρή εστία».
Παίκτης από χρυσάφι: Ο Καρνέζης! Στις δύο-τρεις φορές που χρειάστηκε να επέμβει ήταν καθοριστικός. Σε ματς του ενός γκολ, που έχει στραβώσει για τα καλά, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στον τερματοφύλακα. Ο Έλληνας «πορτιέρε» ανταποκρίθηκε πολύ καλα.
Η σφυρίχτρα: Δεν έκανε το μεγάλο λάθος ο Ζοέλ Αγκιλάρ (Ελ Σαλβαδόρ). Σωστές και οι δύο κίτρινες του Κατσουράνη. Ορισμένα ανάποδα σφυρίγματα δεν επηρέασαν τίποτα ως προς την εξέλιξη.
ΙΑΠΩΝΙΑ: Καουασίμα, Ουτσίντα, Γιοσίντα, Κόνο, Ναγκατόμο, Γιαμαγκούτσι, Χασέμπε, Οκαζάκι, Χόντα, Οκούμπο, Οσάκο (57′ Καγκάουα).
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Κονέ (81′ Σαλπιγγίδης), Μανιάτης, Σαμαράς, Φετφατζίδης (41′ Καραγκούνης), Μήτρογλου (35′ Γκέκας).
Γκολ: –
Κίτρινες Κάρτες: 12′ Χασέμπε, 27′ Κατσουράνης, 55′ Σαμαράς, 89′ Τοροσίδης / Κατσουράνης (κόκκινη 38′)
Japan 0 ~ 0 Greece (Highlights) Group C: 2014… przez HumanSlinky
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr