Επανέρχεται σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου μετά 12 χρόνια.
Φέρνει μαζί μία σπουδαία γενιά νέων, ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, που είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση κι αποφασιστικότητα.
Το Βέλγιο επανεμφανίζεται απόψε σε μουντιάλ μετά το 2002. Απλή υπενθύμιση. Τότε στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με προπονητή τον Ρομπέρ Βασέζ προκρίθηκε δεύτερο από τη φάση των ομίλων (με Ιαπωνία 2-2, με Τυνησία 1-1 και με Ρωσία 3-2).
Πέρασε στον επόμενο γύρο κι αποκλείστηκε 2-0 από τη Βραζιλία.
Παιχνίδια της ζωής. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» επανέρχονται εφέτος στη χώρα της εθνικής ομάδας εκείνης, που τους άφησε εκτός μουντιάλ το 2002.
Μπορεί να έχει κάτι κοινό το Βέλγιο του 2002 με αυτό, το νεανικό του 2014? Βεβαίως. Τον ομοσπονδιακό τεχνικό Μαρκ Βίλμοτς. Τότε ήταν ο αρχηγός και κεντρικός κυνηγός της εθνικής του. Μάλιστα είχε σκοράρει εναντίον της Ιαπωνίας, της Τυνησίας, και της Ρωσίας. Είχε πετύχει γκολ, δηλαδή, σε όλα τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων. Αλλά κι εναντίον της Βραζιλίας, όμως εκείνο το γκολ ακυρώθηκε. Είναι ο άνθρωπος που έχει σκοράρει για τελευταία φορά με το Βέλγιο σε μουντιάλ (Ρωσία 3-2, 82’, χάρισε τη νίκη).
Τώρα επανέρχεται ως προπονητής. Εκτός από την εκρηκτική και νεανική αρμάδα έχει μαζί κι έναν παλιόφιλο της γενιάς του. Τον Ντανιέλ Φαν Μπούιτεν, ο οποίος εξακολουθεί να ενισχύει την οπισθοφυλακή της εθνικής του.
Αυλαία απόψε, στο Μπέλο Οριζόντε, με αντίπαλο τη δυναμική και πάντα παθιασμένη Αλγερία.
Ο συναγωνισμός για μία θέση στη βασική ενδεκάδα είναι τόσο μεγάλος που είχε ως αποτέλεσμα σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις των Βέλγων να τραυματιστούν (όχι σοβαρά) τέσσερις ποδοσφαιριστές.
Για τον Βίλμοτς αυτό το πάθος θα δημιουργήσει ισχυρό ανταγωνιστικό πνεύμα εναντίον των Αφρικανών, τους οποίους θεωρεί πιο έτοιμους κι ακόμη δεν έχει αποφασίσει πως θα εξουδετερώσει τα σημαντικά στελέχη τους.
«Δεν μπορώ να μελετήσω τις αναπτύξεις τους. Παίζουν με 4-3-3, με 4-4-2, μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά συστήματα. Δεν ξέρω. Εμείς προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».
Πραγματικά αυτή η Βελγική εθνική ομάδα είναι θαυμάσια. Διαθέτει ποδοσφαιριστές που παίζουν σε μεγάλα κράτη, σε μεγάλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως οι Κομπανί, Κουρτουά, Αζάρ και πολλοί άλλοι.
Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» θεωρούνται από πολλούς ως το ισχυρό φαβορί του ομίλου, στον οποίον ανήκουν ακόμη η Ρωσία και η Νότιος Κορέα.
Στόχος της Αλγερίας να ξεπεράσει το επίτευγμα της του 1982, όταν είχε νικήσει (στον πρώτο γύρο) την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Δυτική Γερμανία. Βέβαια είχε αποκλειστεί από την επόμενη φάση (εξακολουθεί να παραπονιέται για τη συνεννόηση Δυτικογερμανών και Αυστριακών εις βάρος της), όμως παραμένει η πιο ισχυρή εθνική ομάδα της Βόρειας Αφρικής με έντονο συνάμα το Αραβικό στοιχείο.
Έχει στις τάξεις της έναν πανέξυπνο και πετυχημένο προπονητή. Τον Βαχίντ Χαλίλχοντζιτς. Ο Γαλλοβόσνιος τεχνικός παραδέχεται την ανωτερότητα του Βελγίου, καθώς τα 2/3 της ομάδας του παίζουν για πρώτη φορά σε μουντιάλ.
Δύο Αλγερινοί ποδοσφαιριστές θεωρούνται αυτή τη στιγμή από τους καλύτερους παγκόσμια. Ο ένας είναι ο μέσος Σοφιάν Φεγκουλί που γεννήθηκε στη Γαλλία (πρόλαβαν τους Γάλλους, που προσπάθησαν να τον δελεάσουν και τον έκαναν δικό τους οι Αλγερινοί) κι ο άλλος είναι ο επιθετικός της Σπόρτιγκ Λισσαβόνας Ισλάμ Σλιμάνι.
Το Βέλγιο προκρίθηκε άνετα κι αήττητο, αφήνοντας εννιά βαθμούς πίσω την Κροατία. Η Αλγερία δυσκολεύτηκε να σφραγίσει το εισιτήριό της, αφού κατάφερε χάρη στο εκτός έδρας γκολ με την Μπουρκίνα Φάσο να εξασφαλιστεί (ήττα 3-2 εκτός κα νίκη 1-0, εντός).
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Βρέθηκαν ξανά αντίπαλοι αλλά σε φιλικά παιχνίδια. Σε δύο αναμετρήσεις τους οι Βέλγοι έχουν μία νίκη, ενώ ένα παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Πιστός στο 4-3-3 με εναλλαγή στο 4-4-2 παραμένει ο Βίλμοτς.
Ο Λουκάκου είναι αυτός που κερδίζει τη μάχη για τη θέση του κεντρικού επιθετικού. Οι Αζάρ, Ντε Μπρούιν και Μιραλάς ανταγωνίζονται για τις δύο θέσεις στα φτερά.
Η Αλγερία δίνει βάρος στο κέντρο με 4-3-2-1. Όταν κινείται ελάχιστα πιο επιθετικά αλλάζει σε 4-2-3-1.
ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάρκο Ροντρίγες (Μεξικό)