Home Uncategorized Αν μπορούσαν, δεν θα έπαιζαν

Αν μπορούσαν, δεν θα έπαιζαν


Μέσα από τη βαθιά απογοήτευση τους Βραζιλία και Ολλανδία αποχαιρετούν απόψε στην Μπραζίλια το Παγκόσμιο κύπελλο, αλλά και τον κόσμο τους που τους στήριξε μέχρι το τέλος.

Πρόκειται για το μικρό τελικό της διοργάνωσης. Τον τελικό της παρηγοριάς. Απόψε θα είναι ο τελικός της αγγαρείας. Βέβαια για τη Βραζιλία είναι θέμα τιμής να τερματίσει έστω και στην τρίτη θέση, αλλά για την Ολλανδία είναι ένα απόλυτο τίποτα, ένα απόλυτο μηδενικό, το παιχνίδι αυτό.

Καμιά τους δεν θέλει να παίξει. Καμιά τους δεν σκέπτεται το αποτέλεσμα. Κανένας προπονητής δεν πονοκεφαλιάζει για την ενδεκάδα. Τώρα, αν είπε ο Νεϊμάρ, πως ωφείλει να νικήσει η Βραζιλία για να αποδείξει ότι αξίζει, ή αν λέει ο Σκολάρι πως πρέπει να παίξουμε για τον κόσμο μας, όλα αυτά είναι απλά λόγια που βγαίνουν από το στόμα και  δεν πηγάζουν από την καρδιά. Με λίγα λόγια ο τελικός των απογοητευμένων, των αδιάφορων, των ονειροπόλων για διακοπές και για εύρωστες οικονομικά μεταγραφές για την επόμενη περίοδο. Δεν υπάρχει κανένας μικρός τελικός. Ακόμη κι ένα απλό φιλικό παιχνίδι έχει μεγαλύτερη αξία από τη σημερινή αναμέτρηση.

Ο Σκολάρι μετά τον καταποντισμό της σελεσάο από τη Γερμανία με 7-1 στον ημιτελικό τα μαζεύει και φεύγει μαζί με την παρέα του. (πολύ ωραίο, με σωστή οργάνωση, ήταν το σχέδιο των Βραζιλιάνων μερικά χρόνια πριν. Έφυγε ο Ντούνγκα από την τεχνική ηγεσία, ανέλαβε ο Μάνο Μενέζες έκανε όλη τη δουλειά σε βάθος για να τον πετάξουν σα στυμμένη λεμονόκουπα και να έρθει ο ΚΥΡΙΟΣ Σκολάρι κι η παρέα του και να τα βρουν όλα έτοιμα. Να, το επίτευγμά τους. Λεηλατήθηκαν από τους Γερμανούς, είπαν ευχαριστώ και τώρα κλαίνε (κλαίνε? ή το διασκεδάζουν?….τέλος πάντων!!!!!).

Από την άλλη πλευρά ο Λουίς Φαν Χάαλ δούλεψε καλά? Έφτιαξε μια νέα ομάδα (βέβαια του στοίχισαν και ελλείψεις βασικών στελεχών που έμειναν εκτός 23αδας λόγω τραυματισμών) την εμπιστεύτηκε, την έφερε στομουντιάλ για να αποκτήσει εμπειρίες, κυρίως και για να γίνουν γνωστοί παγκοσμίως πολλοί παίκτες. Στον τομέα αυτό τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Οι Ολλανδοί πιτσιρικάδες είναι περιζήτητοι αυτή τη στιγμή. Στον αγωνιστικό τομέα οι τακτικές του Φαν Χάαλ έπιασαν τόπο μέχρι τον ημιτελικό με την Αργεντινή (0-0). Τι ακριβώς έγινε εκεί? Ξέχασε την ετικέτα του «Ο ειδικός των τεχνικών και των τακτικών». Πως μπλόκαρε έτσι μια τόσο επιθετική ομάδα? Τι έγινε στα πέναλτι? Μήπως θυμήθηκε τον ασταθή προπονητικό χαρακτήρα του? Αρκέστηκε να πει (Στον Ρομέρο εγώ έμαθα να αποκρούει πέναλτι, δύο παίκτες μου δεν ήθελαν να κτυπήσουν πρώτοι πέναλτι). Έχουν σοβαρότητα αυτά τα λόγια μετά ένα χαμένο ημιτελικό Παγκοσμίου κυπέλλου? Το μυαλό του είναι ήδη στο Μάντσεστερ. Απόψε μετά το παιχνίδι ταξιδεύει εκεί και η σάρκα του. Τέλος η εθνική ομάδα χάσει – κερδίσει. Τι έκανε εφέτος η Ολλανδία που διέσυρε με 5-1 στην πρεμιέρα την απερχόμενη πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία? ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. Δεύτερη το 2010, Τρίτη ή τέταρτη εφέτος. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Η γλώσσα των αριθμών το μαρτυράει.

Άρα οι καπετάνιοι είναι οι πρώτοι που έπεσαν από το καράβι. Φρόντισαν πρώτα να δώσουν οδηγίες. Ποιες? Να γίνουν αλλαγές. Να παίξουν όλοι. Να έχουν όλοι κάτι να θυμούνται από το Βατερλό τους το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ο Ζόου μπροστά αντί για τον Φρεντ. Επανέρχεται ο αρχηγός Τιάγκο Σίλβα μετά την τιμωρία του.

Η γενιά των τριαντάρηδων των Οράνιε, ήτοι, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι και Ρόμπεν, μάλλον αποχαιρετούν κι αυτοί το Παγκόσμιο κύπελλο. Δύσκολα θα είναι παρόντες το 2018 στη Ρωσία. Συνεπώς αυτή η συγκεκριμένη Ολλανδία του Φαν Χάαλ γίνεται ατμός πολύ σύντομα. Πλέον ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός Χούους Χίντινκ οραματίζεται το νέο δημιούργημά του παρέα με το συνεργάτη του Ρούουντ φαν Νίστελρόοϊ.

 

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 

Υπάρχει άφθονη μεταξύ τους σε φιλικά κι επίσημα. Κυριαρχούν οι ισοπαλίες (5). Αμφότερες έχουν από τρεις νίκες. Στα τέρματα πλήρης ισορροπία. Από 15.

 

Για το Παγκόσμιο κύπελλο: Ολλανδία – Βραζιλία 2-0 (1974. Δυτική Γερμανία. Ντόρτμουντ. Δεύτερη φάση ομίλων. Νέισκενς 50΄, Κρόιφ 65΄). Αποβλήθηκε στο 85’ ο Λουίς Περέιρα της Βραζιλίας. Προκρίθηκαν αμφότερες. Πρώτη με τρεις νίκες η Ολλανδία και απαραβίαστη εστία.

Η Βραζιλία έχασε το μικρό τελικό από την Πολωνία (1-0) και η Ολλανδία τον τελικό από τη Δυτική Γερμανία (2-1).

 

Ολλανδία – Βραζιλία 2-3 (1994. ΗΠΑ. Ντάλας. Προημιτελικά. Μπέρχκαμπ 64΄, Βίντερ 76΄- Ρομάριο 53΄, Μπεμπέτο 63΄, Μπράνκο 81΄). Η Βραζιλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια (0-0 με Ιταλία, επικράτηση με 3-2 στα πέναλτι). Ο πρώτος τελικός στην ιστορία του μουντιάλ που τελείωσε με λευκή ισοπαλία και κρίθηκε στα πέναλτι.

 

Βραζιλία – Ολλανδία 1-1 (4-2 πέναλτι) (1998. Γαλλία. Μασσαλία. Ημιτελικά. Ρονάλντο 46΄- Κλάιφερτ 87΄). Δύο αποκρούσεις από τον Ταφαρέλ στα πέναλτι των Κοκού και Ρόναλντ ντε Μπούρ. Η Βραζιλία έχασε τον τελικό από τη Γαλλία (3-0) και η Ολλανδία τερμάτισε τέταρτη (ήττα από Κροατία με 2-1).

 

Ολλανδία – Βραζιλία 2-1 (2010. Νότιος Αφρική. Πορτ Ελίζαμπεθ. Προημιτελικά. Σνάιντερ 53΄, 68΄- Ρομπίνιο 10΄). Αποβλήθηκε ο Βραζιλιάνος Φελίπε Μέλο στο 73΄. Κάουτ, Ντε Γιονγκ, Φαν Πέρσι, Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φορμ και Χούντελααρ ανήκαν από τη σημερινή ομάδα των Ολλανδών σε αυτή του 2010. Οι Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Ντάνι Άλβες, και Τιάγκο Σίλβα είχαν δηλωθεί από τη Βραζιλία. Η Ολλανδία έχασε τον τελικό από την Ισπανία με 1-0 στην παράταση (Ινιέστα 116΄)

 

 

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Νασιονάλ, Μπραζίλια

 

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντζαμέλ Χαϊμουντί (Αλγερία)

 

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 23:00

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr