Home Uncategorized Tίμησαν την μνήμη του Εσκομπάρ (Videos)

Tίμησαν την μνήμη του Εσκομπάρ (Videos)


Η εθνική ομάδα της Κολομβίας ετοιμάζεται για τον ιστορικό αγώνα της Παρασκευής με την διοργανώτρια Βραζιλία και δεκάδες Κολομβιανοί περνούν τα σύνορα με τελικό σταθμό την Φορταλέτζα εκεί όπου θα γίνει η αναμέτρηση με την Σελεσάο.

Τέτοιος ξεσηκωμός είχε 20 χρόνια να συμβεί. Τότε η ομάδα με ηγέτη τον Κάρλος Βαλντεράμα πήγε στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο ακόμη και την κατάκτηση του τροπαίου.

Ήρθε όμως ένας απροσδόκητος αποκλεισμός από την διοργανώτρια χώρα και οι Κολομβιανοί δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως είχε χαθεί εκείνη η τεράστια ευκαιρία όπως πίστευαν τότε.

Μία μοιραία φάση στον αγώνα με τους Αμερικανούς είχε στοιχήσει τότε τον αποκλεισμό από τους ομίλους κιόλας και οι παίκτες του Ματουράνα πήραν τον δρόμο της επιστροφής με σκυμμένα κεφάλια.

Στο «Ρόουζ Μπόουλ» της Πασαντίνα οι ΗΠΑ νίκησαν 2-1 με τον Αντρές Εσκομπάρ να γίνεται ο μοιραίος παίκτης και να σημειώνει με…αυτογκόλ το δεύτερο γκολ των νικητών.

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από το αφιέρωμα της ITV στη δολοφονία του:

Στην επιστροφή ο Εσκομπάρ, 27 χρονών, τότε δήλωνε στο αεροδρόμιο…
«Η ζωή δεν σταματά εδώ…»

Λίγες μέρες αργότερα στις 2 Ιουλίου του 1994 ο Εσκομπάρ πήγε σε μια ντισκοτέκ στο Μεντεγίν. Άφησε  το αυτοκίνητο του στο παρκινγκ και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με άγνωστους άνδρες που άρχισαν να τον προκαλούν.

Προσπάθησε να τους αποφύγει, όταν εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν ακατάπαυστα. Μία ντουζίνα σφαίρες έφυγε από τα όπλα τους και κάθε φορά φώναζαν δυνατά:
«Γκοοολ».

Ο Εσκομπάρ έπεσε νεκρός στο παρκινγκ.

Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία από το καρτέλ των παρανόμων στοιχημάτων που είχαν απολέσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τον απρόσμενο αποκλεισμό της Κολομβίας.
Ένας εκ των δολοφόνων καταδικάστηκε σε 43 χρόνια κάθειρξη που αργότερα μειώθηκαν σε 26 αλλά τελικά υπηρέτησε μόνο 11 και το 2005 αφέθηκε ελεύθερος!

Πάνω από 80.000 άτομα είχαν παραβρεθεί τότε στην κηδεία του στην Μεντεγίν και 20 χρόνια μετά την δολοφονία του εξακολουθούν να τιμούν την μνήμη του.

Το έκαναν και φέτος και αυτή την φορά και στο Ρίο ντε Ζανέιρο εκτός από την γενέτειρα πόλη του, Μεντεγίν.

Οι συμπατριώτες του που είναι στην Βραζιλία για τον προημιτελικό με την Σελεσάο οργάνωσαν μία τελετή μνήμης συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του. Μάλιστα σε όλα τα ματς της Κολομβίας στο φετινό Μουντιάλ υπήρχαν πανό και πλακάτ αναφερόμενα σε εκείνον.

Το ίδιο θα γίνει και στην αναμέτρηση με την Βραζιλία θέλοντας όλοι να αφιερώσουν σε εκείνον τυχόν πρόκριση της εθνικής τους ομάδας στις τέσσερις καλύτερες του Μουντιάλ έχοντας αποκλείσει την Σελεσάο μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Δείτε ένα βίντεο-αφιέρωμα που είχε ετοιμαστεί πέρσι για την 19η επέτειο από την δολοφονία του:

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr