Home Uncategorized Αμφίπολη: «Μιλάει» το εντυπωσιακό ψηφιδωτό

Αμφίπολη: «Μιλάει» το εντυπωσιακό ψηφιδωτό

amfipolipsifidwto


Συγκλονίζουν τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον Τύμβο της Αμφίπολης και συνθέτουν το παζλ του «ενοίκου» ή των «ενοίκων» του μεγαλοπρεπούς ταφικού μνημείου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε χθες στο φως το ψηφιδωτό δάπεδο που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες. Στο ψηφιδωτό απεικονίζεται ένα άρμα σε κίνηση το οποίο σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο του Τύμβου

Το νέο στοιχείο που έχει προστεθεί είναι ότι πιθανότατα ο «ένοικος» του τύμβου είναι άνδρας, που έχει τιμηθεί σε μάχες, και οδηγείται από τον Ερμή στον Άδη. Ο θεός Ερμής εκτός από ο αγγελιοφόρος των θεών, ήταν και ψυχοπομπός, Οδηγούσε, δηλαδή, τις ψυχές στον Άδη. Σύμβολο του ήταν το κηρύκειο, το ραβδί του, ενώ τα φτερωτά του σανδάλια τον βοηθούσαν να μετακινείται στις αμέτρητες «αποστολές» του. Αυτό είναι και ο λόγος που η σύνθεση έχει κατεύθυνση από την Ανατολή προς τη Δύση. Είναι δηλαδή ένας συμβολισμός για τον θάνατο- τη δύση- του ενοίκου του ταφικού μνημείου.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που ενισχύεται το σενάριο, που θέλει τον Ηφαιστίωνα να βρίσκεται τελικά θαμμένος στον τύμβο, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο ο ένοικος να είναι γυναίκα της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας, για παράδειγμα η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα.

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να βρίσκεται ο παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνας στον τύμβο εξέφρασε κατά το παρελθόν και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης. Μάλιστα, εικάζεται ότι η ύπαρξη στον δεύτερο θάλαμο των δύο εντυπωσιακών Καρυάτιδων, σύμβολο των Αθηναίων, σε μακεδονικό τάφο συμβολίζει πιθανότατα την καταγωγή του «ενοίκου». Μάλιστα ο κ. Μαυρογιάννης έχει παραπέμψει σε μελέτη του 1991 που λέει ότι ο πατέρας του Ηφαιστίωνα, Αμύντωρ ήταν Αθηναίος.

Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη είπε ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, ανάμεσα στα άλλα που αποκαλύπτει το συγκεκριμένο μνημείο, αποκαλύπτεται και ένα μοναδικό ψηφιδωτό. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ψηφιδωτά σε άλλους τάφους. Είναι εξαιρετικά μεγάλο, περίπου 15 τ.μ.».

Σχετικά με την χρονολογία τόνισε ότι παραπέμπει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. «Όλοι οι αρχαιολόγοι θα είχαν μεγάλη δυσκολία να αμφισβητήσουν την χρονολόγησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Real.gr Λίνα Μενδώνη by realmedialive

Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας

Ο Ηφαιστίωνας γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν γιος του Αμύντορα. Υπήρξε ένας από τους βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη, ενώ βρισκόταν στο πλευρό του και στην εκστρατεία του στην Ασία.

Αρχικά τον βρίσκουμε στην Τροία να στεφανώνει τον τάφο του Πατρόκλου, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα, φανερώνοντας την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες. Χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος συνήθιζε να αναφέρεται στον Κρατερό ως Φιλοβασιλέα, ενώ στον Ηφαιστίωνα ως Φιλαλέξανδρο. Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε ελάχιστες αναφορές στον Ηφαιστίωνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ. τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε τον στρατό του Αλέξανδρου στη Φοινίκη. Το 331 π.Χ., ήταν αυτός που δέχτηκε ένα νεαρό από τη Σάμο, τον Αριστίωνα, σταλμένο από τον Δημοσθένη για να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό.

Κατά τη διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Ως ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον μαύρο, γιο του Δροπίδη. Στη συνέχεια ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στη Βακτρία, στη Σογδιανή και αργότερα στην Ινδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά από 30 ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Τάξιλα).

Στη μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πώρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στην συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό.

Αργότερα, στα Σούσα, πήρε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία και μάλιστα ο ίδιος νυμφεύθηκε τη Δρυπετίδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρας. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό Κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ. Κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε από πυρετό, με συνέπεια ύστερα από εφτά ημέρες να πεθάνει σε ηλικία 31 ετών.

Πηγή: real.gr