Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το μυαλό και ο πνεύμονας!

Το μυαλό και ο πνεύμονας!


Δημοσιεύεταιστην Κυριακάτικη “Σημερινή”

Τον έναν τον περίμεναν για μέρες, η κάθοδός του έγινε ένα μικρό σίριαλ μέχρι να επιτευχθεί η άφιξή του στην Κύπρο. Ήταν το μεγάλο όνομα με τεράστια καριέρα πίσω του. Αλλά, ετών 35. Ο άλλος, ανακοινώθηκε ξαφνικά  ένα βράδυ του Ιούνη. Ήταν άγνωστος και η απόκτησή του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ο λόγος για τον Νούνο Ασίς και τον Μάρκο Σοάρες, τις δύο, όπως αποδείχτηκε, καλύτερες μετεγγραφές της Ομόνοιας. Ο μεν Ασίς έπεισε και τον τελευταίο φίλο της Ομόνοιας ότι είναι ο παίκτης ηγέτης και πως η ηλικία του δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, αφού ο βραχύσωμος Πορτογάλος δείχνει μία φοβερή φρεσκάδα. Ο Σοάρες δέχτηκε τρομερή αμφισβήτηση. Ήταν μέχρι να βρει τα πατήματά του. Μερικούς μήνες μετά αποτελεί έναν από τους λατρεμένους της εξέδρας. Δύο παίκτες με πάρα πολλά συν και ελάχιστα μειονεκτήματα.

NOYNO AΣΙΣ
+  Ο 36χρονος έφηβος. Οργανώνει, επιτίθεται, βγαίνει στην κόντρα, μαρκάρει, καθοδηγεί, εμψυχώνει, παθιάζεται. Είναι σπάνιο να βρεις σε δεκάρι όλα αυτά τα στοιχεία μαζεμένα.
+ Φοβερή τεχνική κατάρτιση. Κολλάει την μπάλα στα πόδια, ελευθερώνει με μία κίνηση εαυτόν και συμπαίκτες, βγάζει κάθετες πάσες και ασίστ λες και έχει μοιρογνωμόνιο.
+ Γρήγορα πόδια, μεγάλα πνευμόνια. Προσέξτε πόσες φορές ακολουθεί την αντεπίθεση, πόσο αποτελεσματικός είναι σε κατά μέτωπον επίθεση, πόσο φρέσκος δείχνει και προς το τέλος του αγώνα.
+ Εμπειρία με τη σέσουλα. Φαίνεται σε όλες του τις κινήσεις, στο πώς κάνει κατανομή των δυνάμεών του, το πόσο διαισθάνεται τη φάση, τον χώρο και τις κινήσεις αντιπάλων και παικτών.
+ Αρχηγός χωρίς περιβραχιόνιο. Το ξέρει και του το αναγνωρίζουν ότι είναι η μεγάλη προσωπικότητα της ομάδας. Και είναι εμφανές πως λειτουργεί ως ηγέτης εντός και, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, και εκτός αγώνα.
+ Δεν είναι φίρμα-βεντέτα και ας κουβαλά μια σπουδαία καριέρα και ένα μεγάλο όνομα. Οι βεντέτες συνήθως κάνουν καπρίτσια, ειδικά εν καιρώ προβλημάτων. Αυτός κάνει το αντίθετο.
+ Κρυφό φορ. Αν και εδώ μπαίνει και το αρνητικό της απώλειας χαμένων ευκαιριών, ο Ασίς βρέθηκε πολλές φορές σε επίκαιρη θέση για γκολ, αφού κυνηγάει τις φάσεις και στήνεται σε επίκαιρη θέση.

ΜΑΡΚΟ ΣΟΑΡΕΣ
+ Εξαιρετική αντίληψη της φάσης και της επόμενης κίνησης της αντίπαλης ομάδας όταν επιτίθεται. Εξ ου και μπορεί να σταματήσει πολλές επικίνδυνες περιπτώσεις εν τη γενέσει τους.
+ Κάνει ελάχιστα φάουλ και δεν δέχεται εύκολα κάρτα. Είναι επίτευγμα για έναν παίκτη που επωμίζεται το μέγιστο κομμάτι της ανασταλτικής λειτουργίας.
+ Είναι δύσκολο να τον νικήσεις στο ένας εναντίον ενός, γιατί ξέρει πώς να βγει πάνω στον αντίπαλο, έχει πολλή σωματική δύναμη, αλλά και ταχύτητα στα πρώτα μέτρα.
+ Μετέχει πολύ στην οργάνωση του παιχνιδιού, σκέφτεται γρήγορα και επιλέγει σωστά. Ουσία στην 1η πάσα, αυτήν που θα ανοίξει τον χώρο, πολύ καλή μακρινή μεταβίβαση.
+ Τεράστιες δυνάμεις, μεγάλα πνευμόνια. Ήρθε από τέσσερα δυνατά 90λεπτα στο Κόπα Άφρικα και πριν καλά ξεκουραστεί, κατάπιε αμέτρητα χιλιόμετρα και Δόξα και Ανόρθωση (κυρίως).
+ Πόδι τούβλο. Δεν είναι απλώς το εκπληκτικό τέρμα με τη Σαλαμίνα, είναι όμως χαρακτηριστικό. Κανένας τερματοφύλακας δεν αισθάνεται άνετα όταν βλέπει τον Σοάρες απέναντί του στο ύψος της περιοχής.
+ Σπουδαίος παίκτης σε τιμή ευκαιρίας. Το συμβόλαιό του είναι ιδιαίτερα χαμηλό, σε σχέση τελικά με την αξία του. Οπότε υπάρχει ευκολία στο να επεκταθεί, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.