Home TOP NEWS “Δουλεύοντας στο συναρπαστικό πεδίο της Αθλητικής Ψυχολογίας, με τη βοήθεια ενός Ιρλανδού...

“Δουλεύοντας στο συναρπαστικό πεδίο της Αθλητικής Ψυχολογίας, με τη βοήθεια ενός Ιρλανδού διεθνή”

cillian-sheridan
Φωτογραφία από το Νάιαλ Στακ και το Positivetransition.ie

Ο Κίλιαν Σέρινταν, αποκάλυψε εδώ και καιρό πως σημαντικό ρόλο στην βελτίωση του από τα μέσα της σαιζόν και μετά, έπαιξε η δουλειά που έκανε με τον αθλητικό ψυχολόγο Νάιαλ Στακ. Ο Στακ ήταν για ένα χρόνο στην Κύπρο δουλεύοντας με τα Ηνωμένα Έθνη και εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του συμπατριώτη του Κίλιαν για να εμβαθύνει τις γνώσεις του στο συναρπαστικό όπως το χαρακτηρίζει πεδίο τη αθλητικής ψυχολογίας.


Τα ευρήματα της δουλειάς του Στακ, αλλά και η σημαντική βελτίωση του Σέρινταν, χάρισαν τα φώτα της δημοσιότητας στο “ντούο” πίσω στην πατρίδα τους την Ιρλανδία. Ο Στακ μάλιστα, μίλησε για τη δουλειά τους και τα μελλοντικά του σχέδια στον συντάκτη της Tribune, Κέβιν Κόριγκαν. Πιο κάτω μερικά αποσπάσματα που αφορούν τον Σέρινταν:

“Η περιέργεια του για την ίδια του τη ψυχολογία και τους λόγους που δεν έδωσε τα πάντα για να πετύχει ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, οδήγησε τον Στακ στο να ψάχνει τον εαυτό του. Το ενδιαφέρον του για την αθλητική ψυχολογία, αναπτύχθηκε όταν δούλευε στη πρώτη ομάδα της Τούλαμορ και ήταν κομμάτι του μάνατζμεντ του Τζον Ρους, που τους οδήγησε στο τίτλο το 2013.

AG27-omonoia-anorthosi-sheridan (176)

Ένας από τους ρόλους του ήταν να προετοιμάζει ψυχολογικά τους παίκτες, για να παίξουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να μάθουν πώς να παίζουν κάτω από πίεση. Συγκεκριμένα είχε ενθουσιαστεί από την “δημιουργία” θρύλων όπως ο Μάκελροϊ και ο Ρόι Κιν και τον οδήγησε να εμβαθύνει στο τομέα της αθλητικής ψυχολογίας. Απέκτησε το μεταπχυτιακό του στον τομέα το 2013 και από τότε δούλεψε με την O’Callaghan Mills στο hurling και την αντρική ποδοσφαιρική ομάδα του Longford.

Δούλεψε επίσης με άλλους συλλόγους στην Ιρλανδία (στη περιοχή Offaly συγκεκριμένα) αλλά και με άτομα ξεχωριστά. Ήταν η δουλειά του όμως με το Κίλιαν Σέρινταν που πραγματικά πυροδότησε τη φαντασία του. Ο άσσος από το Κάβαν είναι ένας ταξιδιώτης ποδοσφαιριστής, παρότι έχει καταφέρει να κτίσει καλό όνομα και μετράει 3 συμμετοχές με την Εθνική Ιρλανδίας. Ξεκίνησε τη καριέρα του με τη Σέλτικ, πήγε δανεικός σε διάφορα κλαμπς και κατέληξε στη ΤΣΚΑ Σόφιας το 2010. Από κει επέστρεψε στη Στ. Τζόνστον στην Σκωτία, έπαιξε στη Κιλμάνροκ το 2012 και 2013, πριν υπογράψει στο Αποέλ και να κερδίσει το νταμπλ δυο συνεχόμενες σαιζόν. Το 2014 ήταν ο μόνος Ιρλανδός που έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μετά από αυτό μετακινήθηκε στην αιώνιο ΟΜΟΝΟΙΑ. Όσο ήταν εκεί δούλεψε με τον Στακ και μίλησε για την επίδραση της καθοδήγησης του Στακ τονίζοντας πως του αναγέννησε και ανύψωσε τη καριέρα. Το δίδυμο πραγματικά τα βρήκε και είχε αποτελέσματα.

“Πραγματικά ταιριάξαμε. Τον ενδιέφερε πολύ να αναπτύξει το μένταλ κομμάτι του παιχνιδιού του. Είναι και πολύ ενδιαφέρον σαν χαρακτήρας ενώ έχει δυνατό GAA(σ.σ. Gaelic Football) παρελθόν που μας βοήθησε να δέσουμε άμεσα.”, ξεκίνησε ο Στακ.

Πρώην ποδοσφαιριστής των ακαδημιών στο Κάβαν, ο Σέρινταν δέχθηκε προτάσεις από τους Λάιονς του Μπρίσμπεϊν, την ίδια στιγμή που είχε πρόταση από τη Σέλτικ. Προτίμησε τους Σκοτσέζους και ξεκίνησε μια πολυτάξιδη καριέρα. Στόχος του όταν ξεκίνησε να δουλεύει με το Στακ ήταν ο διψήφιος αριθμός τερμάτων. Πέτυχε 19 φέτος ενώ είχε και 10 ασσίστς.

“Η δουλειά στο τομέα της νοοτροπίας, είχε σημαντικά αποτελέσματα για το Κίλιαν. Έχει καταφέρει να κρίνει σωστά τον εαυτό του και να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι του.”, τονίζει ο Στακ.

ag18-omonoia-agianapa-Sheridan (13)

Η συνεργασία ήταν τόσο πετυχημένη που ο Στακ σκοπεύει να τη συμπεριλάβει τις εξετάσεις του όταν επιστρέψει στην Ιρλανδία το Δεκέμβριο. Θα συνεχίσουν να δουλεύουν μέσω emails, skype και whatsapp. Αυτή τη στιγμή επικοινωνούν καθημερινώς και συναντιούνται 3-4 φορές τη βδομάδα, αφού ο Σέρινταν θέτει βραχυπρόθεσμους στόχους σε κάθε παιχνίδι και στη συνέχεια, κάνει αυτοκριτική σε κάθε απόδοση.

“Ψάχνει πάντα τρόπους να βελτιωθεί και επειδή είναι τόσο πρόθυμος, πετυγχαίνει. Από τη μέρα που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί, πέτυχε περισσότερα γκολ από οποιονδήποτε άλλο στη λίγκα. Δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τις δικές μου μεθόδους, αλλά περισσότερο στο πώς τις εφαρμόζει ο ίδιος και πώς προσπαθεί να ξεχωρίσει και να βελτιώσει τον εαυτό του. Βρίσκει μόνος του όλες τις απαντήσεις. Εγώ απλά τον βοηθώ να τις βρει.

Η αρχική μας συνάντηση κράτησε τέσσερις ώρες και μιλήσαμε για τα πάντα, την προσέγγιση του στο παιχνίδι, την καριέρα του πιο παλιά. Δεν ήξερα τα πάντα για αυτόν πριν μιλήσουμε. Έπρεπε να πιστέψει πραγματικά σε αυτό που πρότεινα, αλλά το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. “

Ο Σέρινταν έγινε πρόσφατα 27 ετών και ο Στακ θεωρεί πως αξίζει να παίζει στην Εθνική: “Βελτιώνεται κάθε εβδομάδα, αν κοιτάξει κανείς τη στατιστική και τη φόρμα του, είναι σε ψηλό επίπεδο, το ίδιο ψηλό με τους άλλους που παίρνουν κλήση.”

Το κυπριακό πρωτάθλημα, είναι αυτή τη στιγμή στη 19η θέση στην Ευρώπη, μπροστά από το Σκοτσέζικο που είναι στην 25η και ο Στακ εντυπωσιάστηκε από το πόσο δημοφιλής είναι το ποδόσφαιρο. Τα περισσότερα παιχνίδια είναι σε pay-per-view τηλεόραση ενώ το πρόσφατο ΟΜΟΝΟΙΑ-Αποέλ είχε 17.000 κόσμο.

Ο Στακ ψάχνει να αναπτύξει περισσότερο το ενδιαφέρον του στην αθλητική ψυχολογία και να δουλέψει με περισσότερες ομάδες και άτομα όταν επιστρέψει στην Ιρλανδία:

“Αφού πλέον έχω εργαστεί και εκτός του GAA με τον Κίλιαν Σέρινταν, έχω την αυτοπεποίθηση πως μπορώ να δουλέψω σε οποιοδήποτε άθλημα. Οι αθλητές από όλα τα σπορ πρέπει να ενδιαφερθούν για αυτό τον τομέα. Στο άθλημα που έπαιζα εγώ, θεωρώ πως όλη η ομάδα μου και ο εαυτός μου, θα βελτιωνόμασταν αν δουλεύαμε σε ψυχολογία και νοοτροπία. Εξόσον γνωρίζω, ο Σέρινταν δεν δούλεψε ποτέ με αθλητικό ψυχολόγο σε οποιοδήποτε σύλλογο ήταν και το γεγονός μου προκαλεί έκπληξη. Η αθλητική ψυχολογία δεν είναι γρήγορη γιατρειά για τα πάντα, είναι όμως μια διαδικασία πολύτιμη.”

sheridan-schembri

Συνεχίζοντας, ο ντετέκτιβ με την αγάπη στην αθλητική ψυχολογία τόνισε πως η αντρική ομάδα του Offaly θα μπορούσε να τερματίζει πολύ ψηλότερα, αλλά κάτι της λείπει “για κάποιο λόγο”.

“Δεν είναι έλλειψη προσπάθειας από το μάνατζμεντ ή τους παίκτες, είναι ότι δεν έχουμε την πνευματική δύναμη που είχαμε στο παρελθόν. Στο παρελθόν είδαμε ομάδες του Offaly, να κρατιούνται ακόμα και στα άσχημα κομμάτια του παιχνιδιού τους και στο τελευταίο τρίτο, να δείχνουν πραγματική πίστη, ενώ τώρα λείπει. Δεν νομίζω πως είναι έλλειψη ικανότητας, θεωρώ πως το ταλέντο είναι εκεί, αλλά πρέπει να παρέχουμε τις σωστές δομές για να δουλέψουμε στη νοοτροπία. Μπαίνουν πολλά λεφτά σε γυμναστήρια και προπονητές φυσικής κατάστασης και αυτό είναι καλό, δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε την πνευματική άσκηση. Αν δεν το έχουμε στο μυαλό μας, ότι μπορούμε να κερδίσουμε αγώνες, να είμαστε ψύχραιμοι και με αυτοπεποίθηση όταν πρέπει, όλη η φυσική κατάσταση του κόσμου δεν θα μας δώσει το ζητούμενο”.

Στο τέλος της ημέρας όμως, τα πάντα καταλήγουν στη θέληση του κάθε άτομο και την θεώρηση των καταστάσεων.

“Δεν είναι τόσο απλό, αν ο παίκτης δεν το αποδέχεται. Το να αντιλαμβάνεσαι τα θέματα αυτοπεποίθησης του άλλου ατόμου είναι πολύ σημαντικό, αλλά ο παίκτης πρέπει να το θέλει. Πρέπει να θέλει να βελτιωθεί σε κάθε τομέα του παιχνιδιού του. Από τη στιγμή που φεύγω εγώ, εξαρτάται από τον παίκτη αποκλειστικά να προσέχει τον εαυτό του για να είναι δυνατός πνευματικά και σωματικά. Πρέπει ο αθλητής να είναι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό του και με μένα. 90% των φορών, ο παίκτης θα έρθει στο τέλος με το πραγματικό πρόβλημα που θέλει να λύσει, όχι εγώ. Πολλές φορές καταπιανόμαστε με την σωματική άσκηση και το τι είναι διατεθειμένος ένας παίκτης να κάνει στην προπόνηση. Ο παίκτης πρέπει αν δει τη μεγαλύτερη εικόνα, αν θέλει να βελτιωθεί, θα έρθει με την απάντηση ο ίδιος του πόσα είναι διατεθειμένος να δώσει. Εγώ απλά θα προσπαθήσω να ρωτήσω τις κατάλληλες ερωτήσεις, να βάλω τους κατάλληλους στόχους.

Με τον Σέρινταν γνωριστήκαμε επειδή ήταν απλά ευγενικός. Ήμουν Ιρλανδός και μετακόμιζα στη Κύπρο, προσπάθησε να είναι ευγενικός και να με κάνει να νιώσω άνετος. Όταν όμως αρχίσαμε να μιλάμε και αναλύσαμε το παιχνίδι του, ήταν βέβαιος πως μπορούσε να τον αλλάξει η όλη διαδικασία. Δεν το λέω εγώ, ο ίδιος το λέει. Κάνουμε πολύ απλά πράγματα, αλλά ο ίδιος κάνει συμβόλαια με τον εαυτό του και προσπαθεί συνέχεια να γίνεται καλύτερος. Το ποδόσφαιρο είναι ένας κόσμος που τρως τους άλλους ή σε τρων. Αν δεν αποδίδεις, θα σε αντικαταστήσουν. Στα 27 του παίζει κάθε εβδομάδα για τη καριέρα και τη δουλειά του και πρέπει να αποδίδει στο μέγιστο. Το αντιλαμβάνεται και είναι αυστηρός με τον εαυτό του”.

Πριν κατέβει στη Κύπρο, ο Στακ ήταν ντετέκτιβ στο Μάλλιγκαρ και θεωρεί πως το ποδόσφαιρο έχει πολλά να μάθει από το Gaellic και την νοοτροπία των παικτών. Ακόμα και ο Σέρινταν είχε προτίμηση στο Gaellic από ότι λέει, αλλά πήγε στη Σέλτικ γιατί έμοιαζε το λογικό πράγμα να κάνει.

Ο Στακ θα ολοκληρώσει το Μάστερ του τον ερχόμενο Μάη. Μέχρι τότε θα έχει επιστρέψει στην Ιρλανδία με τη γυναίκα του Τζένα και τα τρία παιδιά τους, την Έμιλη, τον Λι και τη Ρέιτσελ. Ελπίζει να συνεχίσει να αναπτύσσει το ενδιαφέρον του στην αθλητική ψυχολογία.